A Scheiber diákja a neológiáról beszélt az izraeli kormányfőnek

2022. Május 20. / 16:17


A Scheiber diákja a neológiáról beszélt az izraeli kormányfőnek

Szerző: Kácsor Zsolt

Mint korábban beszámoltunk róla: a a BZSH Scheiber Sándor Gimnáziumban tanuló Ivanics Bence hatalmas sikert ért el a Jeruzsálemben megrendezett Nemzetközi Bibliaversenyen: a 12 legjobb versenyző között végzett. Tanárát, dr. Tóth Andreát a  felkészülésről, Ivanics Bencét pedig a jeruzsálemi élményeiről kérdeztük. Kiderült: a diákokat fogadta Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, akivel Bence is szót váltott.

Az Izrael függetlenségi napján, május 5-én Jeruzsálemben megrendezett Nemzetközi Bibliaversenyen Magyarországot a BZSH fenntartásában működő Scheiber Sándor Gimnázium tanulói, Kádár Amir Baruch (9/b) és Ivanics Bence (7/a) képviselték, a diákokat Balogh István, Kovács Bernadett és dr. Tóth Andrea judaisztika tanárok készítették fel. A diaszpórában élő zsidóság kategóriájában  Ivanics Bence  a 12 legjobb között végzett, ami nemcsak személyesen számára óriási öröm, de büszkeségre ad okot az iskolájának is. 

thumbnail_IMG_5575.jpgIvanics Bence a döntő után – Fantasztikusan jó érzés volt nekünk, tanároknak is Bence sikere! – mondja dr. Tóth Andrea, aki  Ivanics Bence felkészítő tanára volt. Huszonegy éve dolgozik a Scheiber-iskolában, Bencét már elsős kora óta tanítja judaisztikából. Nagyon érdeklődő és motivált diáknak tartja, igaz, szerinte az a heti két óra, amit a diákok judaisztika órán töltenek, ehhez a versenyhez kevés lett volna, Bence felkészültségéhez nagyban hozzájárult a családi háttér is, hiszen odahaza egészen kicsi kora óta éli és tanulja a zsidóságot. 

– Ezen az izraeli Nemzetközi Bibliaversenyen valamivel nagyobbak, azaz Bencénél pár évvel idősebb diákok szoktak indulni – mondja a tanárnő –, de Bence és egy másik diákunk, Orbán Izsák esetében megfelelőnek találtam a felkészültségüket ahhoz, hogy részt vehessenek a versenyen. Kádár Amir Baruch mellett Orbán Izsák utazhatott volna Jeruzsálembe, de privát okok miatt Izsák nem ment, így került Bence a helyére. És a versenyen nyújtott teljesítménye igazolta azt az előfeltevésemet, hogy hiába kisebb ő a többieknél, a tudásszintje alapján neki, a kicsinek is ott a helye a versenyzők között. 

thumbnail_IMG_4215.jpgA két magyar versenyző, Kádár Amir Baruch és Ivanics Bence Izraelben

Habár a tanárnő többször is kedvesen „kicsinek” nevezi Bencét, a fiatalember idősebbnek tűnik a koránál, már most megtermett fiú, ami nem is csoda, hiszen rendszeresen kajakozik. Igaz, a tavaly október óta tartó felkészülés miatt a sportot az elmúlt pár hónapban háttérbe szorította a megfeszített tanulás. Bence 2008. januárjában született, azaz 14 éves múlt: hetedikes tanulóként az iskola úgynevezett nyelvi évfolyamán tanul. Feltűnően szépen és választékosan fejezi ki magát, érződik a kifejezésmódján, hogy rengeteget olvas. Nagyon udvarias fú, aki azzal kezdi a nyilatkozatát:

– Szerintem Orbán Izsák és Kádár Amir Baruch nagyon alaposan felkészültek, sőt, Izsák barátom szerintem talán nálam is jobban. De én is igyekeztem, a feladott anyagot megtanultam rendesen, napi három órán át memorizáltam.

Az Izraelben töltött két hétről azt meséli, hogy a május 5-i döntő előtt másfél héttel, április 26-án érkezett meg Izraelbe, és még ebben a másfél hétben is tanult. Igaz, ez idő alatt kirándulásokat és egyéb érdekes programokat is szerveztek nekik: páldául taláékozhattak a kormányfővel.

thumbnail_ffa20143-433b-4859-85dd-679857e06916.jpgA diákok Naftali Bennett miniszterelnökkel

– A Naftali Bennett miniszterelnökkel való találkozás mesés volt – fogalmaz Bence olyan precizitással, mintha világéletében sajtónyilatkozatokat adott volna. – A Bennettel lefolyt találkozón ott volt az izraeli oktatási miniszter is, s mindketten nagyon kedvesen érdeklődtek felőlünk. Nagyon izgultam előtte, de fölösleges volt, mert nagyon jó hangulatú volt a találkozó, a miniszterelnök nagyon barátságos ember.

Bence elmeséli, hogy Naftali Bennett minden diáktól megkérdezte, hogy milyen iskolából jött, ezt Bencétől is megkérdezte. 

– Mivel a legtöbb versenyző ortodox iskolából jött, azt válaszoltam a miniszterelnöknek, hogy a Scheiber iskola neológ – mondja Bence –, mire Bennett azt kérdezte, hogy mi a különbség az ortodox és a neológ között.

– És mit válaszoltál? – kérdezem, s meglehetősen tudományos válaszra számítok, Bence azonban meglepően egyszerű és okos választ adott az izraeli miniszterelnöknek:

– Azt mondtam neki, hogy ugyanúgy zsidó!

Ezek után már meg sem lep, hogy amikor megkérdem tőle, mi szeretne lenni, először azt mondja, hogy judaisztika tanár, de igazából nagyon érdekelné a rabbihivatás is. Bencéből rabbi? Nagyon is elképzelhető. S ennek azért nemcsak ő örülne, de hasznát látná a neológia is…

(Címlapkép: dr. Tóth Andrea és Ivanics Bence a Scheiber iskola aulájában)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek