Címkék

Holokauszt

Zsidó világ / 2022. Augusztus 19. / 13:01

Méltó és professzionális honlap készült a Heves megyei zsidóság történetéről

Heves memorial elnevezéssel készült el az a weboldal, amely Orbánné Szegő Ágnesnek „A Heves megyei zsidóság története a XVIII. századtól a holocaustig" című tanulmányát tartalmazza. A munka első változatához – amely 1944-ig követte nyomon a hevesi zsidóság történetét – annak idején nem más írt előszót, mint Randolph L. Braham professzor (1922-2018), a holokausztkutatás világhírű szaktekintélye.

Tudomány / 2022. Augusztus 18. / 13:35

A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR_ZSE) honlapján már szabadon hozzáférhető Herczeg Róbert harmadéves közösségszervező szakos hallgatónak „A holokauszt sajátos megjelenítése Ember Mária és Ember Judit életművében" című tanulmánya, amely az OR-ZSE és a Wallenberg Egyesület közös pályázatán különdíjban részesült.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 16. / 13:08

Ma van a vészkorszakban embereket mentő skót nővér halálának évfordulója

Auschwitzban 1944. augusztus 16-án ölték meg Jane Haininget, a budapesti skót misszió mártírját, aki a budapesti internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, majd később velük együtt deportálták a haláltáborba, ahol gázkamrában meggyilkolták. A Paprika blog megemlékezését ajánljuk.

Élet + forma / 2022. Augusztus 15. / 11:47

Ma 50 éves Ben Affleck, aki egy holokauszttúlélő tiszteletére lett Géza

Ma töltötte be 50. életévét a kétszeres Oscar-díjas Ben Affleck filmszínész, rendező, forgatókönyvíró és producer, akinek a teljes neve így hangzik: Benjamin Géza Affleck. Cikkünkből kiderül, hogy a kaliforniai Berkeley-ben 1972. augusztus 15-én született Ben Affleck miért kapott magyar nevet.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 05. / 14:33

Motoros emléktúra Budapestről Auschwitzon át Theresienstadtba

Horváth József Mazsihisz-alelnök, a Bét Sálom körzet elnökének vezetésével ma reggel motorosok indultak Zólyom és Auschwitz érintésével Theresienstadtba. A magyar, román és német résztvevők a vészkorszak mártírjaira való emlékezés gyanánt teszik meg az utat, és a tisa beáv ünnepét vasárnap éppen Auschwitzban fogják megtartani.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 05. / 13:25

Egy legenda magánügyei – 110 éve született Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg alakja az embermentés szimbólumává vált, nincs ember, aki ne tudná, ki volt: de csak élete néhány hónapja, csúcspontja áll figyelmünk középpontjában, illetve az eltűnésével, halálával kapcsolatos találgatások.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 03. / 17:07

A Mazsihisz is koszorúzott a roma holokauszt emléknapján

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a roma holokauszt, azaz a porajmos nemzetközi emléknapján tegnap a szervezet székházában tartott gyászünnepséget, amelyen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében is koszorút helyeztek el a vészkorszak ártatlanul meggyilkolt cigány áldozataira emlékezve.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 02. / 09:45

Novák Katalin a roma holokausztról: „A veszteség közös, a felelősség örök"

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján minden év augusztus 2-án emlékezünk a vészkorszak roma áldozataira, mert a nácik az auschwitzi haláltáborban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel több mint háromezer ártatlan cigányt gyilkoltak meg. Novák Katalin köztársasági elnök ma azt írta: „A veszteség közös, a felelősség örök". Mazsihisz-összeállítás.

Közélet / 2022. Augusztus 01. / 18:52

Heisler Andrást a lengyel miniszterelnök kérte föl az Auschwitz Tanács tagjává

– Az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve – jelentette ki Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon az ünnepségen, amelyen a kormányfő a Nemzetközi Auschwitz Tanács (Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej) új tagjainak adta át a kinevezéseiket, köztük Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének. A tanács a lengyel kormányfő véleményező és tanácsadó testülete.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 01. / 12:42

Ukrajna: „A gyilkos zsidóüldözést a helyi lakosság követte el"

„Ukrán nacionalista múlt: hősök vagy bűnösök?" címmel közölt nagyinterjút a Népszava hétvégi száma az ukrajnai nacionalista törekvések sokszor tragédiákba torkollt következményeiről, így a második világháborúban számos szörnyűséget elkövető Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) ténykedéséről. A lap kérdéseire Gyóni Gábor és Mezei Bálint történészek, az ELTE oktatói válaszoltak.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 22. / 07:31

Megrendítő képet mutat az egykori varsói gettóban zajló ásatás

„Egy gyerekcipő. Különböző konyhai eszközök. Edények. Könyvek. Csempék. Elrozsdásodott szerszámok. A második világháborúban felállított varsói gettó területén zajló régészeti ásatások leletei drámai és megrendítő képet adnak az ide zárt több százezer zsidó életéről” – írja a Jewish Heritage Europe (JHE) cikke.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 17. / 21:18

„A vészkorszakban a francia állam szembement a legfontosabb eszményekkel”

Az 1942. július 16-17-én Párizsban lezajlott Vel'd'Hiv-i razzia 80. évfordulóján ma Emmanuel Macron francia köztársasági elnök új emlékhelyet avatott a mártírok emlékére. Az államfő egyúttal rámutatott: szót kell emelni a történelemhamisítók ellen, akik azt terjesztik, hogy 1942-ben a francia állam vezetői nem hagyták cserben a zsidókat. Macron közölte: a francia állam a vészkorszakban tudatosan ment szembe a felvilágosodás és az emberi jogok eszméivel.