Címkék

Holokauszt

Hírek, lapszemle / 2023. Február 02. / 10:11

Uralkodói kitüntetést kapott Károly királytól a TikTok sztár holokauszt túlélő

A 99 éves Lily Ebertet a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének (MBE – Member of the Most Excellent Order of the British Empire) tagjává avatták a holokauszt oktatásáért tett szolgálataiért. Lily a koronavírus-járvány idején vált híressé a közösségi médiában, amikor dédunokája, Dov Forman elindított egy TikTok-fiókot, hogy megossza hihetetlen túléléstörténetét.

Kultúra / 2023. Február 01. / 11:48

A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, zeneszerző és karmester harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, több mint 8 ezer partitúrán kívül a lágerek zenei életével kapcsolatban összegyűjtött több mint 12 ezer dokumentumot, 3 ezer egyetemi kiadványt. Ebben a könyvében beszámol arról az elképesztő kutatásról, amelynek során a fél világot beutazta, hogy összegyűjtse azokat a zenei anyagokat, amelyek a lágerekben születtek.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 31. / 10:29

Elek Judit Rotterdamban: „Bízom benne, hogy Isten majd megbocsát nekünk"

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó, retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A tiszaeszlári vérvád történetét feldolgozó, 1990-es Tutajosok kapcsán a rangos Variety művészeti magazin elevenítette fel azt a kegyetlen jelenetet, amelyben bárányokat égetnek el elevenen. A kérdés: lehet-e a művészet érdekében állatokat kínozni?

Közélet / 2023. Január 30. / 16:29

Zsidósors Magyarországon – Lévai Jenő könyvét ajánljuk

Lévai Jenő újságíró (1892-1983) a II. világháború után három év alatt írta meg a magyar zsidóság tragédiáját, a vészkorszakhoz vezető utat, igazolva és dokumentálva azt a tényt, hogy a holokauszt előzményei visszanyúlnak az 1920-as évekig. A Zsidósors Magyarországon című, vaskos dokumentumkötetét nemrégiben az Európa Kiadó jelentette meg újra Dési János újságíró tanulmányával, Révész Sándor újságíró szerkesztésében.

Zsidó világ / 2023. Január 30. / 12:14

Megkezdődött a győri származású zsidók világtalálkozójának előkészítése

A találkozó fővédnöke a győri polgármester, védnökei pedig a megyei főispán és a megyei közgyűlés elnöke. Az esemény Győr hivatalos 2024. évi programjának része lesz.

Megemlékezések / 2023. Január 27. / 14:18

A jóvátehetetlen jövője és a remény

Az egymillió meggyilkolt kisgyerekre emlékeznek most az emlékmécses-gyerekek a második és a harmadik nemzedékben. És nő fel egy új nemzedék, akiknek az ükszüleikről van szó, akiknek már kegyelettel őrzött történelemmé válik majd mindez.

Tudomány / 2023. Január 27. / 10:47

Csapody Tamás: Cservenka, a büntetlenül maradt vérengzés

A második világhávorúban a szerbiai Borból 3400 embert 18 nap alatt hajtottak el a 360 kilométerre lévő Cservenkába. A következő napok a holokauszt és a magyar történelem legvéresebb napjai közé tartoznak. A tettesek büntetlenül megúszták – írja Csapody Tamás a Telex.hu portálon. A tömeggyilkosságokért elsődlegesen felelős Hermann Fogy SS-hadnagy egy luxuskörülményeket nyújtó bajorországi öregotthonban halt meg 1993-ban.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 26. / 15:03

EP-elnök: a holokauszt a történelem legnagyobb bűncselekménye volt

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulója tiszteletére tartott uniós parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola hangsúlyozta: „a holokauszt, amelyet úgy szerveztek meg, hogy több generációra kiterjedően félelmet okozzon, egy dehumanizációs folyamattal indult a felvilágosodás korszakában. A riasztók már rég szóltak, de senki nem emelte fel a hangját ellene” – fogalmazott Metsola.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 25. / 11:31

Bemutatták az Edith Bruckról szóló filmet, a premierre a pápa üzenetet küldött

A magyar, a vatikáni és az izraeli diplomácia is képviseltette magát a magyar származású holokauszttúlélő, Edith Bruck életéről készített új dokumentumfilm első vetítésén, melyet a római magyar kulturális intézetben tartottak tegnap este. Az alkalomra Ferenc pápa is üzenetet küldött. Edith Bruck a premier előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: az emlékezés mindig nagyon fontos, tegnap is az volt, ma is az, és holnap is az lesz, ezért folytatja a tanúságtételt.

Megemlékezések / 2023. Január 20. / 12:47

Wannsee-i konferencia: ahol a nácik több millió ártatlan ember haláláról döntöttek

1942. január 20-án zajlott a II. világháború egyik legmegdöbbentőbb konferenciája a Berlin délnyugati részén elhelyezkedő Wannsee városrészben, a wannsee-i tó mellett lévő, impozáns villában, amely korábban egy zsidó ember tulajdona volt, de a nácik rekvirálták a Birodalmi Biztonsági Főhivatal számára. Ekkor 11 millió európai zsidó emberre mondtak ki halálos ítéletet. PETNEHÁZI ZSIGMOND írása honlapunknak

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 14:06

Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

Ezen a héten 90 éves korában meghalt Israel Levin, aki az utolsó tagja élő tagja volt annak a kevés fogolyból álló csoportnak, amelynek utoljára sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborból. Levin 11 éves volt, amikor az apjával és többi menekülővel a láger nagy csatornarendszerén keresztül megszökött a nácik elől. Izraelben talált új hazára, ahol négy gyermeke született.