Címkék

Holokauszt

Hírek, lapszemle / 2023. Június 06. / 21:43

Elítélte a Jad Vasem a lengyel holokauszt-kutató történész megtámadását

“Ez az incidens újabb mélypont azoknak a kísérleteknek a sorában, amelyeknek célja, hogy elfojtsák a vitát a lengyelek bűnrészességéről, a holokauszt idején zsidó szomszédaik üldözésében és meggyilkolásában játszott szerepükről” – mondta Dani Dayan, a Jad Vasem elnöke.

Megemlékezések / 2023. Június 05. / 20:16

„A magyar zsidóságot ért gyötrelmeket az egész magyar nemzet hordozza"

Holokauszt-megemlékezéseket tartottak tegnap többek között Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán és Mosonmagyaróváron. A mártír-megemlékezéseken a helyi önkormányzatok vezetőin kívül több helyen részt vettek a Mazsihisz rabbijai, kántorai, tisztségviselői is. Összeállításunkban az ünnepi szónoklatokból közlünk részleteket.

Megemlékezések / 2023. Június 02. / 15:23

Emléktáblát avattak Sztehlo Gábor evangélikus lelkész tiszteletére

Emléktáblát avattak május 30-án, kedden Sztehlo Gábor szülőházánál, a Gellért-hegy oldalában álló Orlay utca 10. szám alatt. Az eseményen A zsidó gyermekeket mentő lelkész „gyermekei és unokái”, valamint a Sztehlo Gábor nevét viselő alapítvány, iskola és egyéb intézmények képviselői voltak jelen- olvasható Újbuda Facebook-oldalán.

Élet + forma / 2023. Május 28. / 21:49

Cannes: a zsűri Nagydíját kapta Jonahan Glazer hátborzongató holokausztdrámája

A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című filmnek, a brit Jonathan Glazer, rendhagyó holokausztfilmjének ítélete. A film egy náci tiszt családjának hétköznapi életén keresztül ábrázolja a holokauszt történetét.

Közélet / 2023. Május 28. / 19:54

„Olyan emlékezetpolitika kell, hogy egyszer mindenki szembesüljön a rémtettekkel”

– A holokauszttúlélők és azok közvetlen leszármazottai még igénylik, hogy emlékezzünk, de mások részéről sajnos egyre formálisabbak ezek az események – hangzott el a „NÜB” minap megtartott közgyűlésén. Az ülésen dr. Schiffer János elnök beszámolt a 2022-ben végzett munkáról és az idei büdzsé tervezetéről. Csepeli György és Papp Richard tájékoztatást adott egy, a holokauszt helyi emlékezetéről szóló kutatásról.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 25. / 15:38

LiliGro X. – Megtartották a tizedik Groszmann Lili emléksétát Cserépfalun

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Cserépfalun Tóth Péter kezdeményezésére a faluból deportált zsidó lakosság emlékére 2014 óta tartanak emléksétát, amelyet egy innen elhurcolt fiatal zsidó lányról, Groszmann Lilláról neveztek el. Az első megemlékezésből hagyomány lett, ennek köszönhetően a napokban volt a tizedik rendezvény. A Szombat folyóirat riportját ajánljuk.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 14:05

Héber Imre-klub: A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon

A budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre-klub mai összejövetelén A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon címmel tart előadást Villányi András. A rendezvény ma délután fél 4-kor kezdődik, aki személyesen nem tud jelen lenni, a cikkünkben található link segítségével online figyelemmel kísérheti az elhangzottakat.

Kultúra / 2023. Május 21. / 13:02

Egy rabbi tragikus története és János vitéz kalandjai a 2B Galériában

A 2023-as esztendő Petőfi bicentenáriuma kivételes alkalom a budapesti 2B Galéria számára, hogy Petőfi Sándor zseniális életművének megidézésével együtt megemlékezzen a költő egyik tragikus sorsú műfordítójáról, Birnfeld Sámuel rabbiról. Roskó Gábor képzőművész a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen rajzolja meg, az alkotás folyamatát holnaptól bárki megtekintheti a galériában.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 17. / 13:16

Kockás lapra írt sűrű sorok – Blau Márta soá memoárja a Szombathelyi Savaria múzeumban

A 63 oldalt kitevő, kockás füzetben rögzített, kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-ével veszi kezdetét, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot, s az 1945-ös szombathelyi visszatérést.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 16. / 10:51

1944-ben e napon kezdődött az észak-erdélyi zsidóság gettósítása és deportálása

– Az észak-erdélyi zsidóság gettósítása és deportálása 1944. május 16. és június 9. között történt. Mintegy 164 000 zsidó származású lakos közül 131 639-et vasúton az auschwitzi koncentrációs táborba szállítottak – írja a Transtelex.ro portál, amely Gidó Attila történésszel többek között arról készített interjút, hogy a zsidók és a romák elleni gyűlöletbeszéd miképpen kezdett uralkodóvá válni Észak-Erdély 1940-es visszacsatolás után.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 11. / 13:43

Hegyi Iván a zsidókat mentő Borbás Gáspárról, a magyar futball legendás alakjáról

„Alulírott zsidó munkaszolgálatosok hálásan emlékezünk meg Borbás Gáspár és (…) urakról, akik a század 180 tagját megmentették a Németországba való kihurcolástól, magukra vállalva a zsidóbújtatási vádat és a fennálló nyilas rendszer részéről kilátásba helyezett halálos büntetést. 1945. február 13.” Ezt a levelet Hegyi Iván idézi a Borbás Gáspárról, a magyar nemzeti tizenegy történetének első gólszerzőjéről szóló írásában.

Megemlékezések / 2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Budapesten 1909-ben ezen a napon, május 5-én született a huszadik századi magyar líra klasszikusa, Radnóti Miklós, akinek kegyetlenül rövid élet jutott: életének 36. évében magyar keretlegények gyilkolták meg Abda határában. Habár a Borból halálmenetben hajszolt költőt megölték, a munkássága, a verseiből áradó humanizmusa és emlékezete azonban örök érvényű a magyar és egyetemes kultúrában. Emlékezzünk rá szeretettel.