Címkék

Megemlékezés

Megemlékezések / 2024. Július 17. / 15:06

Ma 103 éve született Szenes Hanna, emléke legyen áldott!

Budapesten 1921. július 17-én született Szenes Hanna költő, izraeli nemzeti hős, akinek kiképzett ejtőernyősként 1944 tavaszán az lett volna a küldetése, hogy bajtársaival segítsen magyar zsidókat Budapestről kimenekíteni a deportálás és a biztos halál elől. Elfogták, a börtönben megkínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után kivégezték. Fakadjon áldás emlékéből!

Megemlékezések / 2024. Július 10. / 09:02

Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész

A halála előtt nem sokkal választották a Halhatatlanok Társulata Örökös Tagjává, de hamarosan belépett azok körébe, akikkel már csak film-, színházi és zenei felvételeken találkozhatunk. A tavaly év elején elhunyt Dunai Tamás színművész ma ünnepelné a 75. születésnapját. Legyen neki könnyű a föld!

Megemlékezések / 2024. Július 03. / 13:57

Felhívás sátoraljaújhelyi megemlékezésre

Tájékoztatjuk önöket, hogy a megszokottól eltérően idén a helyi mártírmegemlékezést 2024. szeptember 18-án, szerdán tartjuk. A holokauszt 80. évfordulója alkalmából egész napos programot szervezünk temetői megemlékezéssel, tárlatmegnyitóval, emléksétával, filmvetítéssel és emlékműsorral.

Megemlékezések / 2024. Június 30. / 09:01

Ma 140 éve született Szép Ernő 

A Nyugat íróinak egyik legkülönösebb, legeredetibb alkotója volt, és mégis szegényen, elfeledve, keserű évtizedeket maga mögött hagyva halt meg 1953-ban. A Schön Ezékiel néven 1884. június 30-án született Szép Ernőre, erre a kivételes tehetségű, és mégis sokat szenvedett íróra, költőre az Emberszag című, 1945-ben megjelent regényéből vett részletekkel emlékezünk az évforduló alkalmából.

Megemlékezések / 2024. Június 24. / 14:08

„Hogy ne legyen sötét..." – Ma 45 éve halt meg Örkény István

Hatvanhét éves korában ezen a napon, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István, a XX. századi magyar próza és drámaírás egyik klasszikusa, aki „egyperces" novelláival új műfajt teremtett az irodalomban. Az író halálának 45. évfordulója alkalmából a Mindig van remény című remeklésével emlékezünk rá.

Megemlékezések / 2024. Június 19. / 11:47

Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező

Az MTVA M5 Kulturális csatornája 2019. június 19-én műsorváltozást jelentett be, ugyanis azon a napon hunyt el a magyar televíziózás történetének egyik legjelentősebb alkotója: Horváth Ádám. A tévénézők körében hatalmas népszerűségnek örvendő, számos állami díjjal kitüntetett rendező olyan magyar zsidó családból származott, amelynek – hozzá hasonlóan – nem is egy tagja örökre beírta magát a magyar kultúra történetébe.

Kultúra / 2024. Május 29. / 14:01

A barbárság diadala – Felolvasóest az 1944-ben nemkívánatossá vált szerzők műveiből

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felolvasással emlékezik az 1944-ben elpusztított könyvekre és szerzőikre. Felolvas többek között Gábor György, Rost Andrea, Kukorelly Endre, Nagy Ervin, Tompa Andrea, Für Anikó. A rendezvény a budapesti Csányi5-ben lesz június 7-én, jövő pénteken délután 3 órától.

Közélet / 2024. Május 27. / 17:01

NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”

Megtartotta éves közgyűlését a NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, amelynek vezetője, dr. Schiffer János az elnöki beszámolójában azt mondta: sajnálatos, hogy több vidéki városban szervezett holokauszt-megemlékezéseken nem képviseltették magukat az önkormányzatok. Felhívta a figyelmet arra: veszélyes, ha nincsenek emlékezők, mert – mint fogalmazott – „a felejtés útja járhatatlan”.

Megemlékezések / 2024. Május 26. / 17:55

Schneider Andor öröksége – megemlékezés a XVI. kerületben

A XVI. kerület egyik városrészeként Budapesthez csatolt Árpádföld kialakításában kulcsszerepet játszott Schneider Andorra és családjára emlékeznek a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központban május 29-én, jövő szerdán délután 5 órától. A rendezvényt Kovács Péter polgármester nyitja meg, a megemlékezés előadója Goldberger Tamás.

Megemlékezések / 2024. Május 23. / 11:48

Megemlékezés a biai és torbágyi zsidóság elhurcolásának 80. évfordulója alkalmából

Bia községben a 19. századtól betelepült izraelita családok 1888-ban hitközséget alapítottak, imaházat építettek és temetőt hoztak létre. Hozzájuk csatlakozott a kisebb számú torbágyi zsidóság. Közösségük számos módon hozzájárult a település fejlődéséhez, egészen a vészkorszakig. Biatorbágy városa egy emléktábla felavatásával kívánja leróni kegyeletét az ártatlanul elhurcolt és meggyilkolt áldozatok előtt.

Közélet / 2024. Május 22. / 12:39

Magyarország svájci nagykövete: A magyar államnak vállalnia kell felelősségét a Soában

Magyarország berni nagykövetségén tartottak megemlékezést a holokauszt 80. évfordulója alkalmából. Beszédet mondott Ágnes Hirschi (Carl Lutz nevelt lánya), dr. Czukor József berni nagykövet, Takács Szabolcs washingtoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök.

Megemlékezések / 2024. Május 15. / 12:21

Csendes megemlékezés az embermentő Tóth Potya István tiszteletére

A Mazsike a holokauszt 80. évfordulójának és a párizsi olimpiának az évében csendes megemlékezéseket szervez a vészkorszakban meggyilkolt sportolók botlatóköveinél. Első alkalommal Tóth Potya Istvánra, a Ferencváros legendás játékos-edzőjére emlékeznek május 17-én, ezen a héten pénteken 14 órától a zuglói Telepes utca 8. szám előtt.