Címkék

Megemlékezés

Megemlékezések / 2023. Május 28. / 13:50

Ma volna 100 éves Ligeti György Kossuth-díjas zeneszerző

Az erdélyi Dicsőszentmártonban száz évvel ezelőtt, 1923. május 28-án született Ligeti György zeneszerző, a statikus zene fogalmának megteremtője, amely független minden hagyományos, ritmikus konfigurációtól. Első nagy sikerét az Apparitions című művével aratta Kölnben 1960-ban, amelyet 1961-ben követett második nagyzenekari kompozíciója, az Atmosphères, amely megalapozta máig tartó nagy, nemzetközi hírnevét. A művész 2006-ban hunyt el Bécsben.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 25. / 15:38

LiliGro X. – Megtartották a tizedik Groszmann Lili emléksétát Cserépfalun

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Cserépfalun Tóth Péter kezdeményezésére a faluból deportált zsidó lakosság emlékére 2014 óta tartanak emléksétát, amelyet egy innen elhurcolt fiatal zsidó lányról, Groszmann Lilláról neveztek el. Az első megemlékezésből hagyomány lett, ennek köszönhetően a napokban volt a tizedik rendezvény. A Szombat folyóirat riportját ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 22. / 14:39

Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton

A zalaszentgróti zsidó temető előtt tegnap felavatták a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség három évvel ezelőtt elhunyt elnökének, Siklósi Vilmosnak az emlékkövét. Az eseményen jelen volt az elhunyt elnök özvegye, Siklósi Judit, Baracskai József polgármester és a Mazsihisz képviseletében Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke.

Megemlékezések / 2023. Május 16. / 12:24

Vágó István búcsúztatása a Szent István parkban lesz csütörtökön

A gyászoló családdal egyeztetve a Demokratikus Koalíció (DK) szervezi Vágó István televíziós személyiség, önkormányzati képviselő nyilvános búcsúztatását. A megemlékezés Budapesten, a Szent István parkban lesz május 18-án, csütörtökön 17 órától.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 12. / 08:44

„A Stark" – Emlékkötet Stark András tiszteletére

A Pécsi Zsidó Hitközség kiadásában megjelent A Stark című emlékkötet a 2017-ben elhunyt Stark András pszichiáter, egyetemi oktató, a hitközség volt alelnöke tiszteletére. Az Árkovits Amaryl, Goldmann Tamás és Schweitzer Gábor által szerkesztett kötet huszonegy Stark Andrásról szóló írást tartalmaz, továbbá három interjút és hét további Stark-szöveget. Stark András most májusban lett volna 75 éves.

Kultúra / 2023. Május 08. / 09:52

Ingyenes programok az Emlékhelyek napján, köztük zsidó helyszínekkel

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) május 13-án rendezi meg az Emlékhelyek napját, amelyen csaknem ötven helyszínen és harmincöt városban várják a látogatókat országszerte a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek – tájékoztatta a NÖRI az MTI-t.

Megemlékezések / 2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Budapesten 1909-ben ezen a napon, május 5-én született a huszadik századi magyar líra klasszikusa, Radnóti Miklós, akinek kegyetlenül rövid élet jutott: életének 36. évében magyar keretlegények gyilkolták meg Abda határában. Habár a Borból halálmenetben hajszolt költőt megölték, a munkássága, a verseiből áradó humanizmusa és emlékezete azonban örök érvényű a magyar és egyetemes kultúrában. Emlékezzünk rá szeretettel.

Megemlékezések / 2023. Május 03. / 16:40

Ma 125 éve született Golda Meir, Izrael „Vaslady"-je

Egy asztalos lányaként ma 125 éve, 1898. május 3-án született Golda Mabovics néven a modern Izrael állam első és eddig egyetlen női miniszterelnöke, Golda Meir. Családja a pogromok elől menekült az Újvilágba, ahol Wisconsinban lett szocialista cionista, majd Izraelben az alapító atyák és anyák nemzedékének tagja. Védte és építette Izraelt, „vaslady" volt, nagymama és államalapító.

Megemlékezések / 2023. Május 03. / 11:38

A Knesszet delegációja a Cipők emlékművénél Budapesten

Az izraeli törvényhozás (Knesszet) Izraeli-Magyar Baráti Társasáságának tagjai ma reggel az emlékezés koszorúit helyezték el a vészkorszakban Dunába lőtt áldozatok emlékművénél. A delegációt Israel Eichler, a törvényhozás alelnöke vezette, a politikusokat Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya fogadta, jelen volt Jákov Hadas-Handelsmann, a Zsidó Állam budapesti nagykövete és dr. Verő Tamás főrabbi.

Megemlékezések / 2023. Május 01. / 10:15

Stark Andrásra emlékezünk Pécsett

A Pécsi Zsidó Hitközség szeretettel hívja barátait és az emlékezőket a néhai Stark András 75. születésnapja alkalmából rendezett emlékünnepségre a Pécsi Zsidó Hitközség Dísztermébe (Pécs, Fürdő u. 1.) 2023. május 4-én, csütörtökön délután 6 órára.

Megemlékezések / 2023. Április 30. / 11:10

Így emlékeznek pályatársai Vágó Istvánra

Az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb televíziós személyisége, Vágó István – akinek az édesanyja auschwitzi holokauszttúlélő volt – 74 éves korában hunyt el április 29-én. Minden előzmény nélkül, váratlanul halt meg (tizenkét órával a halála előtt még posztolt is a Facebookon). Pályatársai emlékezéseiből készítettünk egy összeállítást a tévés személyiségről, akit a Demokratikus Koalíció a saját halottjának tekint.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 30. / 10:35

Már Újfehértón is emlékeztetnek botlatókövek az ártatlan áldozatokra

A holokauszt helyi áldozatai előtt tisztelegve avatták fel az első botlatóköveket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón a napokban. Az ünnepségen – amelyet az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület szervezett – az elpusztított helyi zsidó közösségből elszármazottak közül ott volt dr. Eli Göndör Svédországból és Eva Shabtayt Izraelből (címlapképünkön).