Címkék

Mártír megemlékezés

Megemlékezések / 2024. Július 16. / 13:06

Mártírjainkra emlékeznek a demecseri temetőben

A Holokauszt 80 Emlékév keretében mártír megemlékezést rendeznek a demecseri zsidó temetőben július 17-én, holnap délután fél 5-től. Beszédet mond mások mellett az országos főrabbi, dr. Frölich Róbert is. A rendezvény után az Ávinu trió ad koncertet A túlélés dallamai címmel a helyi művelődési házban. További részletek az alábbi meghívóban olvashatók.

Megemlékezések / 2024. Július 03. / 13:57

Felhívás sátoraljaújhelyi megemlékezésre

Tájékoztatjuk önöket, hogy a megszokottól eltérően idén a helyi mártírmegemlékezést 2024. szeptember 18-án, szerdán tartjuk. A holokauszt 80. évfordulója alkalmából egész napos programot szervezünk temetői megemlékezéssel, tárlatmegnyitóval, emléksétával, filmvetítéssel és emlékműsorral.

Megemlékezések / 2024. Június 25. / 10:44

Szolnoki gettó: „Szótlanul vártuk sorsunk beteljesülését"

„Millió és millió légy nyüzsög egész napon át. Jön a német altiszt – talán 25 éves – mindenki feláll, kalapot levenni. Aki késik, könnyen kap egy-két ütést. Jön a tiszt, felállni, kalap le, állni, míg csak el nem tűnik. Mellettünk táboroz dr. Bodnár kir. közjegyző a húgával. 40 évvel ezelőtt lett keresztény, de szülői zsidók voltak, ők is zsidónak számítanak" – hangzottak el a szolnoki mártír megemlékezésen Erdős Gáspár naplójának sorai.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 25. / 08:00

Dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök: ,,Ez a soha többé most van!"

– Pénteken érkeztem haza Izraelből. Jártam Ofakimban és személyesen beszéltem olyan zsidókkal, akik átélték a Hamász terrorját, akiknek a szomszédját a terroristák meggyilkolták. A holokauszt fasiszta terrorját és a Hamász terrorját ugyanaz a féktelen antiszemita gyűlölet mozgatja – mondta dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke a miskolci mártír-megemlékezésen. A szöveget a hivatalos Facebook-oldaláról idézzük.

Megemlékezések / 2024. Június 21. / 06:18

Határon túl: A holokauszt áldozatokra emlékeztek Párkányban

„A gyűlölet képes ölni, ezt láthatjuk a nyolcvan évvel ezelőtt tragikus történtek nyitásaként is. Ma azokra a helyi áldozatokra emlékezünk, akik ártatlanul haltak meg csupán azért, mert zsidóknak születtek” – hangzott el a megemlékezésen.

Közélet / 2024. Június 14. / 09:36

A NÜB autóbuszt indít Budapestről a szolnoki mártírmegemlékezésre

A NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete különbuszt indít a szolnoki mártírmegemlékezésre június 23-án, azaz jövő héten vasárnap. Jelentkezés a nub@nub.info.hu e-mail címen. A szolnoki program 14 órakor kezdődik.

Megemlékezések / 2024. Június 11. / 11:30

Tanúk tanúi vagyunk – Rendhagyó megemlékezés a nyíregyházi holokauszt áldozataira

Itt állok a temetőben, mint egykoron gyerekként Győr-szigeten. A temetőben, amelyet a hitközség pontosan 180 éve, 1844-ben alapított, csupán négy évvel azután, hogy a zsidók egyáltalán jogot kaptak arra, hogy letelepedjenek a városban.

Megemlékezések / 2024. Május 23. / 11:48

Megemlékezés a biai és torbágyi zsidóság elhurcolásának 80. évfordulója alkalmából

Bia községben a 19. századtól betelepült izraelita családok 1888-ban hitközséget alapítottak, imaházat építettek és temetőt hoztak létre. Hozzájuk csatlakozott a kisebb számú torbágyi zsidóság. Közösségük számos módon hozzájárult a település fejlődéséhez, egészen a vészkorszakig. Biatorbágy városa egy emléktábla felavatásával kívánja leróni kegyeletét az ártatlanul elhurcolt és meggyilkolt áldozatok előtt.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Megemlékezések / 2024. Április 04. / 21:36

Holokauszt 80 Emlékév: Mártír-Istentiszteletek országszerte 2024/5784

Az alábbiakban a 2024. április 30. és július 14. között országosan megrendezésre kerülő mártír-istentiszteletek időpontjait és helyszíneit közöljük. Összeállításunkat folyamatosan frissítjük.

Közélet / 2023. November 14. / 08:53

A kormány 1 milliárd forintot biztosít a 2024-es holokauszt megemlékezésekre

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a kormány a központi költségvetésből 1 milliárd 600 ezer forintot biztosít a holokauszt 80. évfordulója alkalmából 2024-ben tervezett megemlékezések támogatására. A forrást nonprofit-, társadalmi-, civil szervezetek és köztestületek vehetik igénybe.

Megemlékezések / 2023. Október 13. / 12:10

Győzelem a gonosz fölött: botlatókövek a nyilas hatalomátvétel évfordulóján

A Földes család tagjai emlékére és tiszteletére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a XII. kerületi hegyvidéki önkormányzat botlatóköveket helyez el a budapesti Fürj utca 14/b. számú ház előtt október 15-én, vasárnap délután fél 2-től. A nap szimbolikus, hiszen 1944-ben ezen a napon, október 15-én jutottak hatalomra a gyilkos nyilasok, az áldozatokra való emlékezés így annak is a jele, hogy a jónak mindig győznie kell a gonosz fölött.