„Itt a normalitás harcol az abnormalitással”

2024. Január 09. / 18:25


„Itt a normalitás harcol az abnormalitással”

A Herzl Tivadar tér ideiglenes átnevezéséről, Izraelnek a terroristák elleni háborújáról és különböző mozgalmak palesztinpárti tüntetéseiről fejtette ki gondolatait dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Az adásban szóba került a Szeretetkórház és a rabbiképző fejlesztése is.

A Heti TV-nek adott interjújában bestiális és mocskos támadásnak nevezte a palesztin terroristák 2023. október 7-i, Izrael elleni terrorakcióját dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, aki szerint már réges-rég szabadon kellett volna bocsátani a több mint három hónapja elrabolt túszokat. Hozzátette: a Mazsihisz kapcsolatban áll az egyik legtöbbet szenvedett közösséggel, a beeri kibuccal. Mint mondta, a Herzl Tivadar tér Október 7. térre való átnevezésével az izraeliek szenvedésére kívánják felhívni a társadalom figyelmét. 

Az interjút készítő Breuer Péter felvetésére, miszerint a hágai nemzetközi bíróságon napokon belül elkezdődik az a tárgyalás, amely Dél-Afrika Izraellel szembeni feljelentése kapcsán indul emberiesség elleni bűnök miatt, a Mazsihisz elnöke azt mondta: 

„mivel a vészkoszakban meggyilkolt 6 millió zsidó közül mintegy félmillió magyar zsidó volt, ezért mi különösen érzékenyek vagyunk arra, hogy milyen lépések történnek Izraellel szemben”. 

Hozzáfűzte: jelenleg háború folyik, és a háború minden oldalon követel áldozatokat, az együttérzés pedig minden ártatlannak kijár, ugyanakkor Izrael nem egy nép, hanem terroristák ellen visel háborút. 

Dr. Grósz Andor így fogalmazott: akik Izrael ellen tüntetnek a palesztinok mellett, azok elfelejtik, hogy mi történt az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én, hiszen a szélsőségesek akkor is teljesen értetlmetlen, felfoghatatlan módon követtek el mészárlást ártatlan civilek ellen.

– A háborúban mindenki veszít, és gondoljunk arra, hogy amikor a szövetségesek 1945-ben a nácik ellen harcoltak, arra törekedtek, hogy megsemmisítsék a nácikat. Anélkül, hogy párhuzamot vonnék a két helyzet között, el kell mondani: most Izrael is arra törekszik, hogy még egyszer ne történhessék terrorista támadás az ország ellen – szögezte le a Mazsihisz-elnök. 

Kijelentette: a harc nemcsak Izrael és a terroristák között folyik, hanem kiszélesítve a terroristák és a civilizált, normális életet élni akaró keresztény, nyugati civilizáció között is. 

„De a terroristákat mi nem azonosítjuk a palesztinokkal, ez két különböző dolog” – fűzte hozzá. 

Mint dr. Grósz Andor fogalmazott: a palesztinok mellett való tüntetést nem lehet jobboldali és baloldali síkra szűkíteni, itt a normalitás harcol az abnormalitással, azért, hogy ne az abnormalitás győzzön a világban.

A riporter szóba hozta a Szeretetkórház fejlesztésének befejezetlenségét, amiről a Mazsihisz-elnök azt mondta: 

„ez nagy gondunk, hiszen nem szabad, hogy a betegellátás lássa kárát, ezért folyamatos kapcsolatban vagyunk a magyar kormánnyal a segítségnyújtás érdekében”. 

Közölte: 2023 decemberében konkrét lépések történtek a kórház és a rabbiképző támogatására, azaz az illetékes minisztériumban előkészítették az üggyel kapcsolatos kormányhatározatot. 

A műsort ITT tekinthetik meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek