Zenés finisszázzsal ér véget a holokauszt-tárlat a Magyar Nemzeti Galériában

2024. Október 11. / 11:37


Zenés finisszázzsal ér véget a holokauszt-tárlat a Magyar Nemzeti Galériában

Október 13-án véget ér az „Így történt. A holokauszt emlékezete szemtanú művészek alkotásain” című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közreműködésével megvalósult tárlat záróeseményén Farkas Zsófia kurátor tart tárlatvezetést, közreműködik Bársony Péter Liszt Ferenc-díjas brácsaművész, aki elfeledett vagy még sosem hallott zeneműveket ad elő.

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójának emlékévében a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közreműködésével megvalósult, „Így történt. A holokauszt emlékezete szemtanú művészek alkotásain” című kiállítás október 13-án véget ér a Magyar Nemzeti Galériában. Ebből az alkalomból igazi kuriózum várja a múzeumlátogatókat: a tárlat finisszázsán Farkas Zsófia művészettörténész, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést és Bársony Péter Liszt Ferenc-díjas brácsaművész ad elő elfeledett vagy még sosem hallott zeneműveket. 

A brácsaművész előadásában Vándor (Venetianer) Sándor karmester, zeneszerző (1901-1945) Brácsa szólószonatináját hallhatjuk. A művész a vészkorszak áldozata lett: 1944 novemberében Sopronbánfalvára hurcolták, ahol halálra fagyott. Az 1929-ben keletkezett Brácsa szólószonatinája csak kéziratban maradt fenn. 

Bársony Péter előadja Dinyés Dániel zeneszerző, karmester (1980) egyik brácsára íródott szerzeményét is, amely a hírhedt Waldsee-levelezőlapok ihletésére született. Mint ismert: az auschwitzi haláltáborba deportált zsidókkal a nácik olyan levelezőlapokat írattak magyarországi szeretteiknek, amelyekben pozitív tartalmú üzeneteket kellett írniuk az otthoniak megnyugtatására. A feladás helyeként nem Auschwitzot, hanem a németországi Waldsee városát jelölték meg. 

A finisszázsra a  jegyeket ezen a linken​ vásárolhatják meg. 

A záróesemény október 13-án, délután 4 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Galériában (Budai Vár, Szent György tér).

Illusztráció: Kiss Bán Edit (1905-1966) alkotása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma egy éve halt meg Fahidi Éva
2024. Szeptember 11. / 11:11

Ma egy éve halt meg Fahidi Éva

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi jom kipurról
2024. Október 11. / 11:02

Jonathan Sacks rabbi jom kipurról