Szijjártó Péter: Mindig kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett

2024. Január 17. / 21:38


Szijjártó Péter: Mindig kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett

– A terrorellenes műveletek sikere nemcsak izraeli, de globális érdek is, ugyanis az itt történt brutális terrortámadásnak nem szabad megismétlődnie soha, sehol a világon. Mindig kiálltunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett és ez most sincs másként – tette közzé a Facebook-oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki ma reggel óta folytat tárgyalásokat Izraelben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma reggel érkezett meg a Szentföldre, kíséretében mások mellett ott van Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete is.

A nap folyamán a magyar politikus Jeruzsálemben találkozott Israel Katz külügyminiszterrel, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel és Eli Cohen energiaügyekért felelős miniszterrel. 

Mint Szijjártó a hivatalos Facebook-oldalán közölte: „Mindig kiálltunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett és ez most sincs másként. A terrorellenes műveletek sikere nemcsak izraeli, de globális érdek is, ugyanis az itt történt brutális terrortámadásnak nem szabad megismétlődnie soha, sehol a világon".

isr.jpgIsrael Katz külügyminiszterrel

A miniszter tárgyalt a terroristák fogságában lévő túszok (köztük egy magyar állampolgár) szabadon bocsátása érdekében, és találkozott a hozzátartozóikkal is. 

Ennek kapcsán azt írta: „Ezen családok hosszú hetek, vagy akár hónapok óta nem kaptak életjelet a férfiakról, akiket gyerekek, feleségek, szülők és testvérek várnak haza. Számunkra, akik itt vagyunk, a kötelességek nem is lehetnének világosabbak. Nem szabad megengednünk, hogy bárhol a világban, bármikor a jövőben ilyen esemény újra előforduljon, és haza kell hoznunk a még életben lévő túszokat, köztük egy magyar állampolgárt is".

ron.jpgA magyar politikus Ron Dermerrel

Az izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszter kapcsán a magyar politikus elmondta: „Ron Dermert még washingtoni nagykövet korából ismerem. Mindig számíthattunk egymásra és ez most sincsen másként: nonszensznek tartjuk az Izrael elleni vádakat és minden nemzetközi fórumokon kiállunk Jeruzsálem mellett, ahol terrorellenes műveletek miatt támadják az országot. 103 nappal ezelőtt Izrael pokoli terrortámadással szembesült, ami nem ismétlődhet meg soha, sehol a világban".

e.jpgTárgyalás Eli Cohennel

Az Eli Cohen energiaügyekért felelős miniszterrel való megbeszélés kapcsán Szijjártó a Facebook-oldalán ezt osztotta meg: 

„Eli Cohent nyugodtan mondhatom a barátomnak. Külügyminiszterként járt nálunk otthon, Dunakeszin és kollégaként is sokat beszélünk, ami most nagyban megkönnyíti a helyzetet. Én magam 2012-ben, 12 évvel ezelőtt tárgyaltam először itt, Izraelben még államtitkárként arról, hogyan lehetne az izraeli gázt bevonni a magyar energiaellátásba. Akkor részben kinevettek, részben támadtak mindezért. Most viszont ott tartunk, hogy mindaz, ami akkor elindult, nagyon rövid időn belül valósággá tud válni. Azok az offshore gázmezők ugyanis, amelyekből Izrael termeli ki a földgázt, sok százmillió köbméternyi tartalékkal, készlettel rendelkeznek. Az ország most Egyiptom irányába fogja növelni az exportját, ahol hamarosan adottak lesznek az infrastrukturális feltételek arra, hogy Európa irányába nagy mennyiségű földgázt indítsanak meg. Tehát rövidesen megnyílhat egy újabb diverzifikációs lehetőség, ami ismét hozzátehet az energiabiztonságunkhoz".

Mazsihisz-összeállítás. Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek