Címkék

Politika

Mazsihisz hírek / 2024. Február 27. / 08:17

A Mazsihisz elnöke a Knesszetben tárgyalt politikusokkal

Jeruzsálemben folytatott hétfőn hivatalos megbeszéléseket dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, aki e hét péntekig tartózkodik a Zsidó Államban. Látogatásának fő célja a magyar zsidóság együttérzésének kifejezése a zsidóságot ért október 7-i vérengzés miatt, továbbá a Mazsihisz beágyazottságának szélesítése, elmélyítése az izraeli belpolitikában.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 06. / 17:42

A betérni szándékozó argentin elnök Izraelben

Az új argentin elnök, a magát anarchokapitalistának tartó Javier Milei ma megérkezett Jeruzsálembe. A látogatás jelentőségét emeli, hogy az államfő első hivatalos külföldi útja Izraelbe vezetett. A kíséretében van a szellemi vezetőjének tekinthető Simon Axel Wahnish rabbi, akit az elnök Argentina új izraeli nagykövetének kíván kinevezni. Az Izrael-barát Milei korábban bejelentette: a katolikus hitét elhagyva szeretne betérni a judaizmusba.

Közélet / 2024. Január 17. / 21:38

Szijjártó Péter: Mindig kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett

– A terrorellenes műveletek sikere nemcsak izraeli, de globális érdek is, ugyanis az itt történt brutális terrortámadásnak nem szabad megismétlődnie soha, sehol a világon. Mindig kiálltunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett és ez most sincs másként – tette közzé a Facebook-oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki ma reggel óta folytat tárgyalásokat Izraelben.

Izrael / 2024. Január 17. / 08:53

Szijjártó Péter megérkezett Izraelbe

– Landolás és irány Jeruzsálem. Tovább dolgozunk az utolsó, még túszként fogva tartott magyar állampolgár kiszabadításáért – tette közzé Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán ma reggel. A politikus kíséretében ott van Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete is.

Közélet / 2024. Január 09. / 12:59

Nemcsak a volt, de a leendő francia kormányfő is zsidó származású

A tegnap lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök helyére Emmanuel Macron köztársasági elnök a rendkívül fiatal, 1989-ben született Gabriel Attalt jelöli. A leendő kormányfő személye nemcsak az életkora miatt érdekes, hanem azért is, mert Borne-hoz hasonlóan az ő édesapja is zsidó volt.

Közélet / 2024. Január 08. / 19:58

Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

Tavaly a világ 50 legbefolyásosabb zsidó származású politikai vezetője között tartották számon, ma azonban benyújtotta lemondását és távozik a párizsi Matignon-palotából Élisabeth Borne. A politikus – akinek az édesapja holokauszttúlélő volt – 2022 májusa óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Megemlékezések / 2023. November 30. / 08:46

Száz éves korában meghalt Henry Kissinger

Az Egyesült Államok diplomáciájának évtizedeken át meghatározó alakja – aki részint béke Nobel-díjat kapott, részint pedig világszerte vitatott személy volt a külpolitikai elvei miatt – 100 éves korában hunyt el a connectucuti otthonában. Henry Kissinger halálhírét a geopolitikai tanácsadásra szakosodott cége, a Kissinger Associates jelentette be.

Izrael / 2023. November 23. / 20:56

Izraelben a belga és a spanyol kormányfő, valamint a brit külügyminiszter

Alexander De Croo belgiumi kormányfő, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és David Cameron brit külügyminiszter is Izraelbe látogatott a mai nap folyamán. Ennek kapcsán Eli Kohen izraeli külügyminiszter közölte: „a világ vezetőinek saját szemükkel kell látniuk a Hamász atrocitásait". (Cameron elment a beeri kibucba, amelynek támogatására a Mazsihisz adománygyűjtést szervezett.)

Mazsihisz hírek / 2023. November 22. / 14:51

Milorad Dodik: „Látogatásom az Izrael melletti kiállásunk kifejezése”

A munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ma reggel megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és a magyar zsidó múzeum gyűjteményét. A politikust a zsinagógánál dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, míg a zsidó múzeumban dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató fogadta. Milorad Dodik a délután folyamán a Holokauszt Emlékközpontban folytat megbeszéléseket.

Hírek, lapszemle / 2023. November 21. / 10:07

A Mazsihisz elnöke a Magyar Hangnak: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

– Nyugodtan élhetünk, nincs okunk rettegni. Azt gondolom, hogy ma jobb Magyarországon zsidónak lenni, mint egy sor európai országban, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban – fejtette ki a Magyar Hangnak adott interjújában dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke. Elmondta: a magyar kormány izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álláspontja a zsidóság számára pozitív irányvonal.

Közélet / 2023. Október 25. / 12:25

Elítélte a magyar Országgyűlés a Hamász október 7-i terrortámadását

A mai ülésén politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 17. / 16:52

Izraelbe látogatott Marcel Ciolacu román miniszterelnök

A mai napon Marcel Ciolacu román kormányfő Izraelbe utazott és találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint az Izraelben élő román közösség képviselőivel. Ciolacu (akit elkísért Silviu Vexler, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke) megbeszélést folytat a romániai zsidó közösség egykori főrabbijával, Menákem Hákohennel is – írja az Agerpres tudósítására hivatkozva a magyar nyelvű Transtelex.hu portál.