Bonyodalmas jogi helyzetek a megrongált budakeszi zsidó temetőben

2022. Április 25. / 12:02


Bonyodalmas jogi helyzetek a megrongált budakeszi zsidó temetőben

Szerző: Kácsor Zsolt

Mint beszámoltunk róla: egyelőre ismeretlen tettesek a múlt hétvégén ledöntötték a budakeszi zsidó temető több sírkövét. Ma kinn jártunk  a területen, és azon túl, hogy szembesültünk a kegyeletsértő vandalizmus nyomaival, megtudtuk azt is: faramuci jogi helyzetek bonyolítják a temetővel kapcsolatos terveket.

A budakeszi zsidő temető a város határában fekszik, már a Budakeszi határát jelző táblán is túl, egy több ezer hektáros zöld terület szélén. A temetőt a Budajenőre vezető főútról nem is látni, hiszen fák takarják el az autósok szeme elől, de a másik oldalról is nehéz észrevenni, hiszen sem kerítés, sem kapu nem jelzi a zsidó temető bejáratát, a sírok közé egy gondozott kis beugró vezet a fák között. Ebből azt feltételezhető, hogy a sírrongálást elkövetők olyan helybéliek – vagy legalábbis környékbeliek – lehetnek, akik jól ismerik a helyszínt. 

bk.jpgA Google-térképen kék négyzettel jelöltük a temető helyét

Hétfő reggel jártunk ott, s csak megerősíteni tudjuk a sajtóban megjelent híreket: a sírkövek egy részét valóban ledöntötték. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerencsére haladéktalanul eljárást indított az ügyben: mint azt a rendőr-főkapitányság a távirati irodával közölte: a temetőben történt sírrongálásról szombat délelőtt értesültek, és rongálás vétségének gyanúja miatt indítottak nyomozást. Mindent megteszünk a tettesek azonosítása, felkutatása, illetve elfogása érdekében – nyilatkozták.

20220425_092826.jpgBejárat a temetőbe

A sajtóban ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy a zsidó temető végül is mely szervezet kezelésében vagy tulajdonában van, ezért 'Sigmond Bertalan helyi alpolgármestert kérdeztük meg a tulajdonjogi állapotról.

– Eléggé faramuci a jogi helyzet – fogalmazott az alpolgármester. – Tudomásunk szerint az ingatlan egy budakeszi ortodox zsidó szervezeté, csakhogy mi ilyen szervezet létezéséről nem tudunk, s habár a földhivatal nyilvántartása szerint a temető az övék, a mi feltételezésünk szerint ilyen szervezet nem létezik. Ezt az is alátámasztja, hogy ennek az állítólagos hitközségnek adószáma sincs. 

20220425_092925.jpgEgy ledöntött sírkő

Mint megtudtuk, az önkormányzat azért tett erőfeszítéseket a tulajdonjog tisztázására, mert egyrészt szeretnék bekeríteni a területet, hogy ezzel is védjék az esetlkeges vandalizmustól, másrészt pedig térfigyelő kamerákat szerettek volna felszereltetni a temetőben, de hát ez sem megy a tulajdonos hozzájárulása nélkül. A terület bekerítését egyébként hátráltatja egy hosszú ideje húzódó telekhatárvita is, ami még nem jutott nyugvópontra, úgyhogy egyelőre nem tudni, mikor lesz a temetőnek kerítése.

'Sigmond Bertalan alpolgármester elmondta azt is: habár jogilag nem a városé a terület, fokozott gondot fordítanak a rendben tartására, a helyi városgazdálkodási cég rendszeresen kaszálja a növényzetet. 

Hasonló a helyzet a Mazsihisszal is: habár a temető nem a Mazsihisz tulajdonában van, a vidéki temetőgondozásért felelős csoport vezetője, Tamás Péter két éve rendbehozattatta és helyreállítta a sírköveket. A munka – hétvégén elkövetett vandalizmus miatt – most sajnos újra aktuális lett. Nemcsak a Mazsihisz fordított gondot a temetőre: a budapesti Lauder iskola diákjai is rendszeresen kijárnak oda sírgondozásra. 

20220425_092944.jpgA Lauder iskola által állított emlékjel a temetőben

Amint újabb információkat tudunk meg az ügyről – azon belül a nyomozás állásáról, s arról, hogy milyen forrásból lehet majd a megrongált sírköveket helyreállítani – újabb cikkben tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek