Temetőt rongálni vandalizmus, halottak békéjét megrongálni közösség elleni támadás

2022. Április 23. / 20:45


Temetőt rongálni vandalizmus, halottak békéjét megrongálni közösség elleni támadás

Ismeretlenek megrongálták a budakeszi zsidótemető sírjainak egy részét szombatra virradóra, az ügyben a rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást.

„Temetőt rongálni – legyen az bármely vallási közösségé – elítélendő vandalizmus. A halottak békéjét megzavarni egyet jelent az élő közösség tagjai elleni támadással – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, aki hozzátette: 2021. telén részt vettem a helyi zsidó közösség hanukai gyertyagyújtásán. Az utcán, nyilvános helyen felállított hanukai gyertyatartót a 8 napos ünnep alatt nem érte bántódás. 

A helyszínen és a környéken adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak, és mindent megtesznek a tettesek azonosítása, felkutatása, illetve elfogása érdekében – írták. Sajtóinformációk szerint az elkövetők kidöntötték, összetörték az amúgy is rossz állapotban lévő síremlékek mintegy felét, az anyagi kár jelentős.

A Pest Megyei Rendőr főkapitányság az MTI kérdésére azt közölte: a temetőben történt sírrongálásról szombat délelőtt értesültek, és megkezdték a nyomozati munkát.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek