Címkék

temetőrendezés

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 24. / 16:34

Félmillió forint adomány a megrongált budakeszi zsidó temető rendbetételére

Egy budakeszi család félmillió forintot ajánlott fel az áprilisban megrongált helyi zsidó temető helyreállítására – értesült honlapunk. Mint korábban beszámoltunk róla: idén áprilisban több sírkövet ledöntöttek a létesítményben. A rendőrök két hónap alatt azonosították az elkövetőket. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 19. / 09:08

MAZSÖK-forrásból teljes körűen megújult a somogyvári zsidó temető

Új terméskőfal, új bejárati kapu, helyreállított sírkövek és gyönyörűen megtiszított terület: ilyen kép fogadja most a somogyvári zsidó temetőbe látogatókat. A beruházás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásával, valamint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) anyagi támogatásával valósult meg.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 16. / 14:47

A penyigei zsidó temetőben már zajlik a felújítás a német ESJF támogatásával

Mint korábban beszámoltunk róla: együttműködési megállapodást írt alá dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, a németországi European Jewish Cemeteries Initiative (Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe – ESJF) ügyvezetője magyarországi vidéki zsidó temetők rendbetételére. Ennek máris megvan a hozadéka: szépen halad a penyigei zsidó temető rendbetétele.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 10. / 09:25

Nemzetközi együttműködés a zsidó temetők rekonstrukciójára

Együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban dr. Kunos Péter és Philip Carmel, a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) közhasznú társaság ügyvezető igazgatója. Az együttműködés célja az elhanyagolt vidéki temetők rekonstrukciója, rendbetétele, kitisztítása és bekerítése. A nemzetközi programot – amelyben Magyarországon kívül még hat közép-kelet-európai ország vesz részt – Németország külügyminisztériuma finanszírozza.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 09. / 10:32

Lauderes diákok tették rendbe a zsidó temetőt Szentkirályszabadján

A budapesti Lauder Javne Iskola diákjai tették rendbe a Veszprém vármegyei Szentkirályszabadja község zsidó temetőjét. A diákok a 19. Kibuci Bucik elnevezésű tábor keretében tartózkodtak a Balatonhoz közeli faluban. A temetőben végzett önkéntes munkájukhoz: nagy skajach!

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 04. / 09:41

Önkéntes munkában teszik rendbe az ipolysági zsidó temetőt

Önkéntesek bevonásával, társadalmi munka keretében folytatódik az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása. Augusztus első napjaiban második alkalommal szerveztek ilyen jellegű önkéntes alkalmat. A megkezdett munkát folytatják a következő hetekben is – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 01. / 14:03

A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét

A Békés megyei Dévaványa város zsidó temetőjét tavaly év végén teljes egészében megtisztították az elburjánzott növényzettől és elkorhadt ágaktól, az elmúlt napokban pedig befejeződött a több mint 200 sérült sírkő, síremlék helyreállítása is. A munkálatokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezte és finanszírozta.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 19. / 10:02

Császártöltés a Mazsihisz segítségét kérte a zsidó temető felújításához

A Bács-Kiskun megyei Császártöltés polgármestere a Magyarországi Zsidó Hitközségik Szövetsége (Mazsihisz) segítségét kérte ahhoz, hogy rendbehozhassák a falu rendezetlen állapotban lévő zsidó temetőjét. A Mazsihisz támogatja a projektet.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 18. / 16:05

Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2022. Május 09. / 09:37

Mazsihisz-beruházás: Megújult a kunszentmiklósi zsidó temető is

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásával folyamatosan újulnak meg a zsidó temetők országszerte. Most Kunszentmiklóson fejeződött be a helyreállítási munka, amellyel a Szövetség a szabadszállási Müller Zoltánt bízta meg.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 28. / 10:25

Befejeződött a rajkai zsidó temető helyreállítása a Mazsihisz szervezésében

A Győr-Moson-Sopron megyei Rajka község zsidó temetőjében összesen 150 darab kisebb és 20 darab nagy sírkő helyreállítása történt meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) finanszírozásában. A beruházás – a kegyeleti temetőgondozás elsőrendű fontosságán kívül – azért is jelentőséggel bír, mert Rajka önkormányzata a zsidó temetőt besorolta a helyi Települési Értéktár létesítményei közé.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 26. / 15:40

Budakeszi temetőrongálás: A Mazsihisztól 50 ezer forint a nyomravezetőnek

Mint tegnap beszámoltunk róla: ismeretlen tettesek megrongálták a budakeszi zsidó temetőt, jelentős anyagi és eszmei kárt okozva a vandalizmussal. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minél hamarabb igyekszik helyreállítani a megrongálódott sírokat, sőt, Budakeszi alpolgármestere bejelentette, hogy az önkormányzata és a városüzemeltető cég is együttműködik a tisztítási munkálatokban.