Dr. Grósz Andor washingtoni útjának amerikai olvasata a Szombatban

2023. Augusztus 30. / 09:38


Dr. Grósz Andor washingtoni útjának amerikai olvasata a Szombatban

– Mindent összevetve azonban jelentős siker volt Grósz útja. Különösen az, hogy a jelenlegi politikai körülmények között, hivatalos találkozó keretében tárgyalni tudott befolyásos republikánus és demokrata politikusokkal. Az a tény hogy a Biden kormány képviselője hivatalosan is fogadta a Mazsihisz elnökét, szervezetének fontosságát és amerikai elismerését jelent – írja Lázár György a Szombatban megjelent véleménycikkében.

– Grósz hivatalosan találkozott az egyik legbefolyásosabb amerikai politikussal, Kevin McCarthy-val, az USA képviselőházának elnökével. (..) Fontos volt Grósz és Aaron Keyak találkozója is. Keyak az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízott-helyettese, ortodox zsidó és Biden elnök tanácsadója. A Mazsihisz közleménye szerint felvázolta, hogy melyek azok a közös pontok, témakörök, „amelyekben az antiszemitizmus ellen létrehozott osztálya együtt tud működni a Mazsihisszel”. Úgy tűnik, hogy az amerikai adminisztrációt is foglalkoztatja a magyar antiszemitizmus kérdése – írja az Egyesült Államokban élő Lázár György újságíró a dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök nemrég lezajlott washingtoni útját elemző cikkében. 

Mint írja: „McCarthy mellett csupán egyetlen amerikai kongresszusi képviselő jelent meg Grósszal. Ez a 36 éves Michael Lawler volt, aki csupán néhány hónapja képviselő. Lawler, aki katolikus és felesége Moldovában született, minden alkalmat megragad, hogy Putyin orosz elnök veszélyes politikájára figyelmeztesse tárgyalópartnereit”. 

Mint Lázár írja: „Még 2015-ben követelte a Wiesenthal Központ az amerikai Wass Albert ünnepségek beszüntetését, és 2017-ben a washingtoni Holokauszt Múzeum, akinek a vezetőivel Grósz Andor is tárgyalt, nyilatkozatban ítélte el Horthy Miklós rehabilitálási kísérletét”.

A cikk teljes terjedelmében a Szombat internetes verziójában olvasható.

(Címlapkép: dr. Grósz Andor Tom Lantos lányával, a Tom Lantos Alapítvány vezetőjével Washingtonban)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek