Antiszemitizmus, anticionizmus – Csúcstalálkozó New Yorkban

2024. Március 11. / 20:37


Antiszemitizmus, anticionizmus – Csúcstalálkozó New Yorkban

A korábbról jól ismert SOHA TÖBBÉ FASIZMUST! és az ehhez hasonló felkiáltásokhoz csatlakozott egy új, de tartalmában megegyező felszólítás: MOST VAN A SOHA! Ezzel a címmel rendezték meg a világ legnagyobb antiszemitizmus elleni találkozóját New Yorkban. Barát Tamás beszámolója a Napimagazin.hu internetes oldalon jelent meg.

MOST VAN A SOHA!

A világ antiszemitizmus és gyűlölet elleni csúcstalálkozóját március 6-7-én rendezték meg New Yorkban. Az eseményt megelőzően egy Vezetői Csúcstalálkozót rendezett az Anti-Defamation Leaugue (ADL). 

adl-1.jpg

Az ADL-t, amelyik a világ vezető gyűlöletellenes szervezete 1913-ban alapították. A szervezet küldetése, hogy „véget vessen a zsidó nép rágalmazásának, és biztosítsa az igazságosságot és a méltányos bánásmódot mindenki számára”. Az ADL az antiszemitizmus és az előítéletesség minden formája ellen küzd. Az ADL, ennek a küzdelemnek a vezető szervezeteként egy mindenki számára igazságos társadalom meglétéért dolgozik.

A csúcstalálkozón, a különböző tanácskozásokon közel négyezren vettek részt, hogy megvitassák az antiszemitizmus jelenlegi helyzetét. Az ideológiai és politikai spektrum minden területéről érkeztek résztvevők. 

A MOST VAN A SOHA csúcstalálkozó célját talán így lehet a legjobban megfogalmazni: “Mivel az antiszemitizmus egyre gyakoribb, közösségként kell összefogni, mivel az antiszemitizmus ellen senki sem tud egyedül harcolni. Ahogy az antiszemitizmus egyre erősödik a közösségekben világszerte, fel kell emelnünk a hangunkat és cselekednünk kell.” Ezt tette a közel négyezer résztvevő, a több mint száz szakértő, a több mint 25 panelbeszélgetés során.

adl-2.jpg

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója, az esemény nyitóbeszédében megindokolta a konferencia címét, amikor kiemelte, hogy “október 8-án a holokauszt óta a legrosszabb antiszemita mészárlás elkövetőit hősként ünneplik, nemcsak Ramallahban vagy Bejrútban, hanem Londonban és New Yorkban, olyan helyeken is, mint a Harvard és a Columbia egyetemek.” Jonathan Greenblatt hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus példátlan hulláma vonul végig az egész bolygón. A vezérigazgató kiemelte, hogy ha valaha is volt egy pillanat arra, hogy a „Soha többé” riasztás elhangozzék, akkor most ennek itt az ideje. Beszédének fontos üzenete az volt, hogy léteznek olyan emberek, akik el akarják hitetni, hogy az anticionizmus nem egyenlő az antiszemitizmussal. Ezek az emberek határozottan ellenzik a világ egyetlen zsidó államának létezését

Jonathan Greenblatt kijelentette “Tegyük világossá: az anticionizmus antiszemitizmus. … Az egyértelmű és egyszerű anticionizmus azt jelenti, hogy a zsidók – egyedül a világ népei között – nem érdemlik meg a szabadságot és az önrendelkezést hazájukban. Az anticionizmus a zsidó történelem tagadása, a zsidó emberiség tagadása.” Jonathan Greenblatt világossá tette beszédében: “eljött az idő, hogy kimondjuk: A zaklatásnak és a támadásoknak véget kell vetni.!”

A csúcstalálkozó felszólalói megerősítették az esemény üzenetét. Azt, hogy MOST VAN A SOHA!

Így tette például Don Beyer Virginia állam korábbi alkormányzója, aki jelenleg az ötödik kongresszusi ciklusát tölti, Donald John Bacon nyugalmazott katonatiszt, aki jelenleg nebraskai kongresszusi képviselő és így tett Hillary Clinton volt amerikai First Lady, illetve korábbi külügyminiszter is.

A két kongresszusi képviselő közös viedóüzenetében hangsúlyozta, hogy szilárdan kiállnak az antiszemitizmus ellen. Elmondták, hogy az adatok egyértelműek, hogy “az antiszemita retorika és fenyegetések száma riasztóan megnövekedett. Az FBI szerint 2022-ben a vallási előítéletekkel kapcsolatos bűncselekmények több mint felét a zsidó vallás motiválta, és ez a gyűlölet még mindig növekszik.” Határozottan kijelentették: “A kongresszusnak világosan ki kell jelentenie, hogy nincs helye a zsidó nép és közösségek ellen irányuló erőszaknak vagy más gyűlöletnek bárhol az országban.” Hangsúlyozták, hogy ezért: “kétpárti törvényt terjesztünk elő, hogy jobban kezeljük az antiszemita incidenseket azáltal, hogy javítjuk a bűnüldöző szervek munkáját.”

Hillary Clinton kijelentette, hogy “az antiszemitizmus elleni harc sokkal sürgetőbb és fontosabb, mint valaha.” Hozzátette: “a Hamász által október 7-én elkövetett szörnyű mészárlás, a legszörnyűbb tömegmészárlás, amit az izraeliek ellen követtek el a holokauszt óta”

A MOST VAN A SOHA! csúcstalálkozónak magyar résztvevői is voltak. A magyar delegáció egyik tagja Dóra Bálint, a Mazsihisz külügyi munkatársa, tudósítónk kérdésére, miszerint miért vesznek részt ezen a találkozón, elmondta, hogy “szeretnénk a Mazsihiszt feltenni a világ zsidóságának a térképére. Nálunk Magyarországon is hatnak azok a problémák, amelyek a világ zsidóságát foglalkoztatják, ily módon mi sem vonhatjuk ki magunkat a világ ilyen negatív tendenciáinak hatásai alól. Szeretnénk együttműködni a világ más zsidó közösségeivel. Bár fizikai biztonságunk jobb, az offline világban kevesebb antiszemita támadásnak vagyunk kitéve, nincsenek a Hamaszt támogató demonstrációk, a magyar zsidóságnak is fel kell készülnie az antiszemitizmus elleni küzdelemre, például az online térben. Ezt mindenhol a világon most tanulják és az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos fórumokon, itt New Yorkban is, számos előadás és kerekasztal-beszélgetés foglalkozott a témával, az influenszerek illetve a közösségi média szerepével, működésmódjával, veszélyeivel és lehetőségeivel. Meg kell tanulni ezt kezelni és közösségeinknek hatékonyan és kreatívan használni az online kommunikáció lehetőségeit. Ezért tartottuk fontosnak az eseményen való részvételt.”

adl-3.jpg

A találkozó egyik kiemelt témája az antiszemitizmusnak, a gyűlöletnek, az izrael ellenességnek a médiában, ezen belül kiemelten a közösségi médiában történő megjelenése volt. A felkért szakértők elemezték annak lehetőségeit, hogy hogyan lehet megállítani a zsidó nép rágalmazását, és biztosítani az igazságosságot és a méltányos bánásmódot mindenki számára.

1.) Rágalmazás-ellenes Liga

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek