Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.11.26. | 2 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2022. November 21. / 18:56

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét

„Világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. Az izraeli Iron Dome (Vaskupola) légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik" – írja a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:05

Turisztikai szakemberek a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpontban

A miskolci zsidó múzeumban és a zsinagógában Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija kalauzolta a szakembereket, akik élményszerű előadást hallhattak a miskolci zsidóság történetéről, a zsidó hagyományokról. A múzeum kiállítási tereiben magyar és angol nyelvű tájékoztatók olvashatók, így a külföldi turisták is olvashatják a legfontosabb információkat – írja a megyei lap internetes kiadása.

Hírek, lapszemle / 2022. November 17. / 10:01

A magyar államfő és a honvédelmi miniszter megnézte a Vaskupola működését

Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tegnap Izraelben megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését – írja az MTI-re hivatkozva a Honvédelem.hu portál. Ellátogattak a Jad Vashem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba is, ennek kapcsán Novák Katalin megjegyezte: az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni.

Hírek, lapszemle / 2022. November 14. / 12:07

Jelentős kutatómunka zajlik a Szegedi Zsidó Hitközségnél

– Digitális „kincsestárat" állítanak össze a történészek, valamint a zsidóság történetét feldolgozók és családfakutatók számára a Szegedi Zsidó Hitközségnél – írja „A szegedi zsidóság kincseit rendszerezik" című cikkében a Délmagyarország. Az írás szerint a hitközség archívumának munkatársai felbecsülhetetlen értékekre is bukkannak.

Hírek, lapszemle / 2022. November 13. / 17:07

Új identitás felé: magyar művészek az izraeli képzőművészetben

Magyarországról az 1920-as évek elején érkeztek az első képzőművészek Erec-Izraelbe. Hatásuk érezhető az ország vizuális képének megteremtésében is, a közterületek művészetével a kollektív emlékezést hangsúlyozták, a karikatúrát és a grafikai tervezést is ösztönözték – írja Ungár Olga az Izraelinfo.com portálon megjelent, kulturális értelemben igen izgalmas értekezésében.

Hírek, lapszemle / 2022. November 09. / 11:09

Novák Attila történész: A Netanjahu-komplexum

– A koalíció összetétele veszélyt hordozhat magában: a Likud két ortodox és egy szélsőjobboldali párttal kormányoz, és azok a koalíciós kényszer miatt a társadalom számára elfogadhatatlan és veszélyes politikákat oktrojálhatnak rá. Ugyanakkor az ország gazdasági fejlettsége, kreativitása, széles körű belső autonómiái és Benjamin Netanjahu alkalmazkodóképessége ellenállhatnak ezeknek a tendenciáknak – írja Novák Attila az Országút.com portálon.

Hírek, lapszemle / 2022. November 04. / 06:39

Szombat: A keddi izraeli parlamenti választás legfontosabb következtetései

A kedden lezajlott választás eredményeként Izraelnek Benjamin Netanjahu vezetésével a következő négy évben valószínűsíthetően igen stabil kormánya lesz, amelyet egy jobboldali-vallásos koalíció erősít, míg a most ellenzékbe került oldalon Jaír Lapid vezető szerepe megkérdőjelezhetetlenné vált. Csepregi Zsolt politikai elemző a Szombat online kiadásában elemezte a választás tanulságait és várható következményeit.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 30. / 10:04

Végső stádiumban lévő, rákos terrorista gyilkolt Izraelben

Szombat este egy palesztin terrorista tüzet nyitott a hebroni zsidó telepes közösség bejárata, Giv’at HaAvot közelében (Kirjat Arba). A lövöldözés során meggyilkolt egy izraeli férfit és megsebesített további négyet, egyiküket súlyosan – írja a katonaság és a Magen David mentőszolgálat információira hivatkozva az izraeli Új Kelet.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 30. / 09:50

Szijjártó: Az izraeli-arab békekötések mintájára a béke Ukrajnában is lehetséges

Ha békét lehetett teremteni Izrael és több arab ország között, akkor ez Ukrajnában is lehetséges, csak ehhez a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, párbeszédre az egymással szembenálló felek között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 29. / 20:20

Shalom Eger – zenél a zsinagóga!

Shalom Eger – zenél a zsinagóga! címmel szerveznek „kisfesztivált” sok zenével Egerben, a Ziffer Galériában 2022. november 4-én, pénteken délután 5 órától. Pontos cím: Eger, Kossuth L. utca 17. (Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a Szombat ünnepe ezen a napon 16 óra 4 perckor köszönt be.)

Hírek, lapszemle / 2022. Október 28. / 10:30

Tragikus évforduló: ma 100 éve kerültek hatalomra az olasz fasiszták

Az Olaszország fasizálásának előrehaladtával bevezetett fasiszta naptár szerint 1922. október 28. lett a fasiszta időszámítás kezdőnapja. A marcia su Roma (a fasiszták Rómába menetelése) 1923-as, első évfordulója alkalmával az újságokban közölt fényképeken már a történelemhamisítás is felfedezhető: a manipulált fotók középpontjában Mussolini áll, holott ő 1922. október 28-án nem is volt Rómában, még Milánóból figyelte a helyzet alakulását.