2020. 04. 06. | 12 Niszán 5780
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2020. Március 11. / 10:27

Zsidó sport vírus idején: zárt kapuk mögött nyomnak le mindenkit az ortodox egyetemisták

A koronavírus okozta válságban súlyosan érintett Yeshiva University kosárcsapata újabb és újabb fényes győzelmeket arat zárt kapuk mögött az amerikai egyetemi bajnokságban.

Hírek, lapszemle / 2020. Március 10. / 09:36

Világszenzáció: számítógépzseni zsidó tini a koronavírus hőse Seattle-ben

A pánikkeltő álhíreket kiszűrő, tájékoztató honlapját – amelyet decemberben indított el – ma már napi több millióan nézik a világ minden szegletéből, miközben Avi Schiffmann a vírus sújtotta Seattle-ben fejleszti a percenként frissülő, páratlan honlapot: mindössze 17 évesen.

Hírek, lapszemle / 2020. Március 10. / 09:20

Országosan föltáratlan téma: a zsidó elemi népiskola

Berta Tibor két évnyi kutatómunkájának gyümölcse A szegedi zsidó elemi népiskola története (1844-1948) és tanítói életrajzok című könyve, amit tegnap mutattak be a Csongrád megyei levéltárban.

Hírek, lapszemle / 2020. Március 09. / 09:26

Újjászületett Kolozsvár legrégibb ortodox zsinagógájának épülete

Négy kolozsvári szervezet működtetésében szociális és művészeti tér nyílt a volt ortodox zsinagóga épületének első emeletén. A kolozsvári Párizs utca 5. szám alatt található intézmény a ZIZ nevet kapta, s a közös kritikai gondolkodást kívánja ösztönözni viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok révén.

Hírek, lapszemle / 2020. Február 25. / 14:46

Amerika első zsidó elnöke? Bernie Sanders az élen, a kihívója is zsidó

A Demokrata Párt favoritjának tűnő Bernie Sanders, a 78 éves zsidó szenátor elkezdett öntudatosan hivatkozni zsidóságára, de ezzel együtt sem túl népszerű a zsidó közösségben Izraellel kapcsolatos éles kritikai megjegyzései miatt, sokan úgy vélik, nagyon rossz lenne Izraelnek, ha ő lenne az elnök. Egyik fő kihívója, Michael Bloomberg szintén zsidó.

Hírek, lapszemle / 2020. Február 25. / 09:31

Szaúd-Arábia uralkodója a királyi palotában fogadott egy izraeli rabbit

Az arab monarchia modernkori történelmében páratlan fejlemény, hogy Szalman szaúdi király a rijádi palotájában többek között fogadott egy jeruzsálemi rabbit David Rosen személyében. A muszlim ország ezzel állítólag azt akarja jelezni, hogy nyitni kíván a nyugati világ felé.