Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.04.01. | 10 Niszán 5783
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 16:37

Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében. Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be ma – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 12:24

III. Károly az Angliába menekített zsidó gyerekek emlékművénél Hamburgban

A brit uralkodó az első hivatalos külföldi állami látogatását Németországban kezdte meg, ahol három napig tartózkodik feleségével. III. Károly tegnap érkezett Berlinbe, és holnap látogat Hamburgba, ahol megtekinti az 1938-1939-ben zsidó gyermekek Angliába menekítésére szervezett mentőműveletek emlékművét is.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 28. / 21:47

Eltűntették a Szálasira emlékező feliratot az özvegye sírkövéről

„Szálasi Ferenc emlékére” – ez a szöveg tűnt el a kőről egyetlen nappal az ügyet holnap tárgyaló Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Az ÉnBudapestem.hu portálnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: „ha a sírkő készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ".

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 17:44

Izrael: győznek a tüntetők, Netanjahu meghátrált?

Az i24 értesülései szerint Benjamim Netanjahu miniszterelnök az igazságügyi reform befagyasztása mellett döntött, erről pedig már tájékoztatta is a Fehér Házat. Az információt az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg. A Times of Israel információi szerint a kormány fontolóra vette Yoav Galant kirúgásának semmissé tételét is – írja összefoglalójában a HVG.hu.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 16:42

„Az Európában élő 2 millió zsidó nevében – nem hallgathatunk"

Az Európai Zsidó Kongresszus és az Európai Rabbik Konferenciája felszólítja az izraeli feleket, hogy folytassanak párbeszédet az országban kirobbant konfliktusról, Mint írják: „A diaszpórában élő zsidó élet léte nagyban függ attól, hogy mi történik Izraelben, és az izraeli társadalmat érintő belső megosztottságnak közvetlen hatásai vannak a diaszpórában élő zsidó közösségekre".

Hírek, lapszemle / 2023. Március 24. / 13:59

Latorcai Csaba: Hazaárulás volt a magyar zsidók halálba küldése

Hazaárulás volt magyarországi zsidó testvéreink halálba küldése, akiknek vére az égbe kiált – jelentette ki beszédében Latorcai Csaba, a Miniszterelnükség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára tegnap Kőszegen, ahol a második világháború idején mártírhalált halt munkaszolgálatosok emlékhelyénél tartottak megemlékezést.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 23. / 16:50

A magyar orthodoxia nyílt levele az EMIH puccskísérlete ellen

„A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) legitim vezetése és tagsága döbbenten figyeli, ahogyan egy hazai zsidó társ-felekezet jogellenes eszközökkel igyekszik átvenni az irányítást a Hitközségünk fölött" – olvasható a MAOIH nyílt levelében, amelyet a szervezet a honlapján tett közzé. A MAOIH szerint az EMIH „egy szervezett puccs-kísérlettel, strómanjain és alkalmazottain keresztül igyekszik a hatalmába keríteni a MAOIH-ot".

Hírek, lapszemle / 2023. Március 21. / 19:42

Radnóti-díjat kapott Frölich Róbert országos főrabbi és Gábor György professzor

Ma átadták a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat, amelyet olyan, a társadalmi élet különböző területein tevékenykedő személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal, véleményformáló kiállásukkal, személyes példamutatásukkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen. Ma átvehette a díjat Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija és Gábor György, az OR-ZSE professzora. Gratulálunk!

Hírek, lapszemle / 2023. Március 19. / 19:41

Magyar zsidó szervezetek nyílt levele az izraeli demokráciáért

– Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri. Felszólítunk mindenkit Izrael Állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára! – olvasható abban a nyílt levélben, amelynek címzettje Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aláírói pedig magyar zsidó szervezetek.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 18. / 20:18

Felavatták a kohanita kaput az ipolysági zsidó temetőben

Szakmai konferenciával egybekötött, meghitt ünnepségen avatták fel az ipolysági Homok városrészben lévő zsidó temető kohanita kapuját. Az eseményen az Ipoly menti város történelmét meghatározó zsidóság emlékét elevenítették el – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai portál. A rendezvényen részt vett Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai körzet rabbija is.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 17. / 10:26

Zsidógyűlölet 1848-ban: tömeges kivándorlásra készültek a magyar zsidók

Bár a magyar történelemórák tananyagából ez többnyire kimarad, 1848. március 15. után antiszemita erőszakhullám söpört végig az országon, a közrend átmeneti felbomlása az ország több településén is felszínre hozta lakosság zsidóellenességét, és halálos áldozatokkal járó pogromokra is sor került – írja a Telex.hu a Szabadságunk meg van fertőzve, mégpedig a legszennyesebb módon – zsidógyűlölet 1848-ban című cikke.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 16. / 10:13

Josep Borrell: Le kell állítani izraeli telepek építését palesztin területeken

– A palesztin területeken épített izraeli telepek a nemzetközi jog értelmében nem legálisak, a telepek építését, a palesztinok kilakoltatását és otthonaik lerombolását le kell állítani – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban. Hangsúlyozta: mivel az erőszak erősödik Izrael területén, minden félnek felelősen kell fogalmaznia a békét szolgáló változás megvalósulása érdekében.