Szombati gyertyagyújtás: 2021.04.16 19:16, kimenete: 2021.04.17 20:25
2021. 04. 12. | 30 Niszán 5781
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2021. Április 11. / 20:59

Magyar relikviák is lehetnek a soá áldozatok tárgyait őrző levéltárban

A holokauszt áldozataitól elrabolt személyes holmikból sok megmaradt, amelyek a németországi Bad Arolsen kisvárosban lévő Arolsen levéltárba kerültek. A hatvanas-hetvenes években csak elenyésző töredéküket sikerült eljuttatni az örökösökhöz, a digitalizálás és az internet azonban új lehetőségeket nyitott. A nácik által elkobzott holmik közül egy budapesti karikagyűrű is előkerült.

Hírek, lapszemle / 2021. Április 07. / 13:11

Dánia: Vérvádas provokáció egy zsidó temetőben

Ǻlborg dán város zsidó temetőjében vasárnap éjszaka vörös festékkel befestett játékbabákat találtak olyan röplapokkal, amelyek a vérvádat hirdették. A röplapok nagy Dávid-csillagot ábrázoltak, a „Pesach” címszó alatt pedig ez állt: „a zsidó vérontás újabb ünnepe”. Aláírásként a Nordfront online címe szerepelt. A szervezet a skandináv neonáci Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) dániai frakciója.

Hírek, lapszemle / 2021. Március 31. / 16:20

Az OR-ZSE nyitott és befogadó szellemű intézmény

Az elsőévesek a járványhelyzet miatt még sosem találkoztak személyesen, de azt mondják, ennek ellenére nagyon összetartó az évfolyamuk. Van, hogy együtt készülnek online valamelyik tantárgyból, vagy korrepetálják egymást – írja Józsefváros kerületi lapja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tevékenységéről szóló riportjában.

Hírek, lapszemle / 2021. Március 30. / 15:45

Lecke a jó modorról – ez a színházi válasz az antiszemita támadásra

A Lecke a jó modorról című előadásának ma esti online közzétételével válaszol a bukaresti Állami Zsidó Színház arra a halálos fenyegetésre, amely múlt szombaton érkezett az intézmény e-mail címére. A levél írója Maia Morgenstern igazgatót (címlapképünkön) és lányát fenyegette meg.

Hírek, lapszemle / 2021. Március 29. / 23:00

Jövő szerdáig kiderül, hogy ki próbálkozhat kormányalakítással Izraelben

Reuven Rivlin, Izrael állam elnökének hivatala ma megerősítette, hogy a pártelnökökkel folytatott tárgyalások jövő hétfőn, április 5-én kezdődnek. A miniszterelnöki posztra legjobb pozícióban lévő jelöltet április 7-ig, szerdáig megbízzák az új kormány megalakításával.

Hírek, lapszemle / 2021. Március 24. / 17:34

Heisler András: A Mazsihisznak egységesnek kell lennie

Arra koncentrálok és azon dolgozom, hogy együttműködés legyen a világi és a vallási vezetés között. A rengeteg méltatlan támadás közepette nagyon nehéz helyzetben van a Mazsihisz, most csak egy valamit lehet tenni: hogy a szervezet egységes marad – nyilatkozta Heisler András, a Szövetség elnöke ma a Heti TV-ben.