Szombati gyertyagyújtás: 2022.07.08 20:24, kimenete: 2022.07.09 21:42
2022. 07. 04. | 5 Támuz 5782
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2022. Június 29. / 09:07

A náci lágerek eddigi legidősebb őrét ítélték el Németországban

Az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét, egy 101 éves férfit ítélték el kedden Németországban: Brandenburg an der Havel törvényszékének bejelentése szerint Josef Schütz ötévi börtönbüntetést kapott – írta az Index.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 28. / 17:52

Nyíregyházi Sófár: A fiatalságot a jövőnk érdekében tanítsuk a múltra!

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjának friss számában a helyi mártír-megemlékezésről, a 98 évesen elhunyt Klein Éva búcsúztatásáról, a Lily Ebert–Dov Foreman szerzőpáros Lily fogadalma című könyvéről, egy elfeledett nagykállói költőről, Bús Ilonáról, és még sok más tanulságos történetről olvashatnak.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 26. / 11:48

A pápa nyilvánosságra hozza a zsidókról XII. Piusz alatt keletkezett iratokat

A Vatikáni Államtitkárság Történeti Levéltárának honlapján megtekinthető az a sorozat, amely a náci-fasiszta üldöztetések megindulását követően a pápához érkezett segélykéréseket őrzi az Európa különböző részein élt zsidóktól – írja a Vatican News.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 13:58

Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

A Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat Deborah Lipstadt, aki az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyi tárcájának bejelentésére hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök jövő hónapban utazik a térségbe.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 09:42

A budakeszi zsidó temető rongálói 13 éves fiúk, akik kincseket kerestek

A rendőrség gyanúja szerint két 13 éves fiú rongált idén áprilisban a budakeszi zsidó temetőben. Életkoruk kizárja büntetőjogi felelősségre vonásukat – írja a Police.hu. A fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám kincses ládát nem találtak, s csalódottságában egyikük elkezdte döntögetni a sírokat, majd ehhez segítségül hívta a barátját is. Miután kidühöngték magukat, hazamentek.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 23. / 17:17

Szijjártó: Magyarország szövetségesként tekint Izraelre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai Facebook-bejegyzésében arról számolt be, hogy szerda este telefonon beszélt Yair Lapiddal, Izrael leendő miniszterelnökével. Hozzátette: „Magyarország szövetségesként tekint Izraelre, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetekben végre korrekt hozzáállásban részesüljenek a barátaink".