, gyertya 04.26. 19:30, kimenete: 04.27. 20:41
24.04.21. | 13 Niszán 5784
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2024. Április 06. / 20:35

Magyar Narancs: „Megrezzen, mint mindenki más"

– Izrael most összetart, kormánya a Hamász elleni háborúra és a győzelemre koncentrál. Ám a zsidóságnak most azt sem szabad elfelejtenie, hogy a második világháború óta nem tapasztalt antiszemitizmusra csak az emberséges hozzáállás és korrekt tájékoztatás lehet a jó válasz – ezt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke nyilatkozta a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Hírek, lapszemle / 2024. Április 02. / 12:39

A szegedi zsinagóga társadalmi és építészeti kontextusa

– Útikönyvek, idegenvezetők visszhangozzák, hogy az új szegedi zsinagóga a legszebb és a második legnagyobb a Dohány utcai után Európában. Ám a szépségnek a művészettörténészek és esztéták még nem találták meg a mértékegységét, ami pedig a nagyságot illeti, a második helyezés kizárt – írja Klein Rudolf a Szombat hasábjain.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 29. / 13:06

Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum dolgozói az egykori tábor nyolcas blokkjának padlója alatt fedeztek fel egy kézzel készített sakk-készletet. A gyűjtemény 35 karton négyzetlapból áll, melyeken a sakk különböző figuráinak kézzel rajzolt változatai láthatóak. A figurák a normalitás és emberség megőrzésére tett erőfeszítések tárgyi emlékeiként értelmezhetők.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 28. / 19:53

Együttműködési megállapodást kötött a Holokauszt Emlékközpont és a Honvédelmi Minisztérium

2024. március 28-án, csütörtökön hivatalosan is megkezdődött a kutatási-és oktatási együttműködés a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány között. A megállapodás lehetőséget teremt két új projekt elindítására.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 24. / 13:53

Tizennégy magyar zsinagógát járhatunk be úgy, hogy ki sem mozdulunk a nappaliból

A Cödoko Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyar állam és a Zsidó Világkongresszus támogatásával két évvel ezelőtt elindult projektje azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a legfontosabb, vagy épp legérdekesebb magyarországi zsinagógák online is bejárhatók legyenek.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 21. / 16:42

Nyíregyháza: „Úgy lehet bemenni a zsinagógába, hogy kinyitják a kaput"

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség is hozzájárult tárgyakkal, fotókkal ahhoz az időszaki tárlathoz, amelyet a holokauszt 80. évfordulója alkalmából állítottak össze a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben. Az anyag nagy része a helyi Jósa András Múzeumból, a helyi levéltárból, Budapestről, alapítványoktól, egyesületektől, magánszemélyektől származik, a kurátor: dr. Riczu Zoltán történész.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 18. / 12:24

A délszláv államok végre megegyeztek a bezárt auschwitzi kiállításuk felújításáról

Az UNESCO bejelentette, hogy hat volt jugoszláv ország – Bosznia, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegro, Szerbia és Szlovénia – tizennégy évig tartó vitája véget ért és az államok felújítják az auschwitzi 17-es blokkot. Itt volt látható a jugoszláviai nemzeti holokauszt-kiállítás az 1960-as évektől Jugoszlávia összeomlásáig, de az utódállamok közötti politikai nézeteltérések miatt már hosszú évek óta nem tekinthető meg.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 14. / 14:52

Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps

A pár nappal ezelőtti Oscar-díjátadón Jonathan Glazer brit rendező Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. Ám a rendező mással irányította magára a reflektorfényt: beszédében a „dehumanizációt" okolta a „Gáza elleni folyamatos támadás" miatt. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László szerint megdöbbentő, hogy tapsot kapott.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 13. / 11:20

Szombat: A palesztin halottak számától a Sorsok Házáig

Sajtóreggelin látta vendégül Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Kardos Péter főrabbi a szerkesztőségek munkatársait. A beharangozó két fő témát ígért: az izraeli határain zajló háborút, illetve a Mazsihisz szerepét a zsidó és nem zsidó közéletben.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 11. / 20:37

Antiszemitizmus, anticionizmus – Csúcstalálkozó New Yorkban

A korábbról jól ismert SOHA TÖBBÉ FASIZMUST! és az ehhez hasonló felkiáltásokhoz csatlakozott egy új, de tartalmában megegyező felszólítás: MOST VAN A SOHA! Ezzel a címmel rendezték meg a világ legnagyobb antiszemitizmus elleni találkozóját New Yorkban.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 10. / 16:53

Nincs mentség a tudatlanságra, a holokauszt ismerete nem választható

Jichák Hercog, a Zsidó Állam elnöke is részt vett az amszerdami holokauszt múzeum mai megnyitó ünnepségén, amelyen az államfő közölte: a gyűlölet és az antiszemitizmus újra világszerte virágzik, ami ellen közösen kell küzdeni. A rendezvényen Vilmos Sándor, Hollandia királya azt mondta: „nem szabad elfelejteni, hogyan kezdődött, és azt sem, hogy a dolgok miként fordultak a rosszról még rosszabbra".

Hírek, lapszemle / 2024. Március 01. / 10:09

Rekordösszegű támogatást nyújt a brit kormány az antiszemitizmus elleni fellépéshez

A londoni belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) a következő négy évben több mint 70 millió font (33 milliárd forint) költségvetési juttatásban részesül.