Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.29. | 4 Tisri 5783
Alapértelmezett verzió

Izrael / 2022. Szeptember 28. / 10:20

Ezért vagyunk büszkék Izraelre – Jair Lapid ragyogó beszéde az ENSZ-ben

– Izrael erős, liberális demokrácia. Büszke és virágzó. Start-up nemzet. Tizenhárom Nobel-díjassal az irodalom, a kémia, a közgazdaságtan és a békedíj területén. Miként történhetett ez meg? Azért, mert úgy döntöttünk, hogy nem leszünk áldozatok – többek között ezt mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök a napokban lezajlott ENSZ-közgyűlésen. Az alábbiakban a kormányfő teljes beszédét közöljük – hiszen mi is sokat tanulhatnánk belőle.

Izrael / 2022. Szeptember 25. / 17:34

Összetartó évezredek dalai

Egy jaffai barátom irányított az óváros legrégibb zsinagógájához, amelyet 1948 óta a líbiai közösség használ. Ros Hásáná előtti utolsó hétköznap éjjel volt a közös pijut éneklés. Éjfélre már százan lehettünk a kicsi teremben, és aki nem fért be, a szűk jaffai sikátorban állva hallgatta. Az észak-afrikai zsidóság a szlihot imarenddel lazán vagy szorosabban összekapcsolódó dalai, pijutok, szólaltak meg, három muzsikus kíséretével.

Izrael / 2022. Szeptember 21. / 16:16

Közel negyvenezren vándoroltak ki Izraelbe az ukrajnai háborúban érintett országokból

Az év eleje óta 38 202 új bevándorló érkezett Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe, és vált izraeli állampolgárrá. Ez 148 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában összesen bevándoroltak számánál – közölte Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter a lappal.

Izrael / 2022. Szeptember 20. / 22:47

Izraelben 3300 évvel ezelőtti ópiumhasználat nyomaira bukkantak

Izraelben, és talán az egész világon az eddigi legkorábbi ópiumhasználat nyomaira bukkantak az ország középső részén, a Jehud városnál folytatott ásatásokon izraeli régészek – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A pszichoaktív kábítószer agyagedényekben megtalált maradványai a szakemberek szerint azt bizonyítják, hogy az ópiumkereskedelem jelentős szerepet játszott a korabeli levantei kultúrában.

Izrael / 2022. Szeptember 19. / 20:11

Sértetlen 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izraelben

Izrael földközi-tengeri partjának déli részén, a Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, szeptember 13-án egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot, amelyről vasárnap számolt be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) – írja a Haarec című újság honlapjára hivatkozva az MTI.

Izrael / 2022. Szeptember 16. / 11:32

Izrael: Szétesett az arab pártok Közös Listája, Netanjahu visszatér?

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette tegnap este a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Izrael / 2022. Szeptember 14. / 11:37

Izrael: Fokozott biztonsági készenlét az őszi nagyünnepekre terrorveszély miatt

,,Konkrét figyelmeztetések vannak a terrorszervezetek azon szándékaira, hogy feltüzeljék a Templom-hegy szektorát" – írja az Új Kelet, amely arról számol be, hogy Jáir Lapid miniszterelnök tegnap megbeszélést folytatott az őszi zsidó nagyünnepekre való felkészülésről Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel, Jáákov (Kobi) Sabtáj rendőrfőkapitánnyal, valamint a jeruzsálemi rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat képviselőivel.

Izrael / 2022. Augusztus 24. / 22:33

Séta Cfáton

Cfát, Izrael egyik szent városa. Egy darabka történelem, kabbalista zsinagógákkal, tarka művésznegyeddel, galériákkal. Csak sétálni akartam, fényképezőgéppel a kézben. Silló Sándor cfáti sétája.

Izrael / 2022. Augusztus 23. / 19:48

Izrael: Berontott egy bankba az elszabadult bika + videó

A Tel-Avivhoz közeli Lot településen egy bika rontott be a Leumi Bank egyik helyi fiókjában, ahol alapos pánikot okozott a megjelenésével. Félórába telt, míg a bank folyosóin rohangáló állatot elkapták, személyi sérülés szerencsére nem történt. Videó is készült az esetről.

Izrael / 2022. Augusztus 15. / 13:15

Új pártszövetség régi vezetőkkel: Megalakult a Nemzeti Tábor Izraelben

A Beni Ganz által vezetett Kék-Fehér szövetség, Gideon Szaár pártja, az Új Remény, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök alapította meg a Nemzeti Tábor nevű politikai tömörülést, amely indulni kíván a novemberi előrehozott parlamenti választáson Izraelben. Az országban három éven belül immár ötödször járulnak az urnákhoz a választók.

Izrael / 2022. Augusztus 14. / 09:32

Nyolc sebesült egy ma hajnali terrortámadásban Jeruzsálemben 

– Azok, akik a vesztünket kívánják, megfizetik az árát a civileket ért támadásnak – Jaír Lapid izraeli miniszterelnök azzal a lövöldözéssel kapcsolatban, amely ma hajnalban történt Jeruzsálem óvárosánál. A terrortámadásban nyolcan sebesültek meg, köztük egy várandós nő, akinek az állapota életveszélyes, a gyermekét császármetszéssel segítették világra. A támadót egy arab lakónegyedben fogták el.

Izrael / 2022. Augusztus 12. / 13:37

Óriási szemétlabda hívja fel a figyelmet a természet védelmére Tel-Avivban

Két napja egy hatalmas, több mint 200 kiló műanyag szemétből készült, strandlabdát formáló mű hívja fel a figyelmet a környezettudatosság fontosságára Tel-Aviv egyik tengerpartján. Tal Tenne Czaczkes izraeli művésznő alkotásának kihelyezését a városvezetés kezdeményezte, amely elkötelezett a természet értékeinek megóvása mellett.