Szombati gyertyagyújtás: 2020.01.17 16:03, kimenete: 2020.01.18 17:13
2020. 01. 18. | 21 Tévét 5780
Alapértelmezett verzió

Izrael / 2020. Január 16. / 10:19

Hatalmas dráma Izraelben: az utolsó pillanatban egyesült a jobboldal

A legszélsőségesebb jobboldaliak végül kimaradtak a vallásos cionista pártok uniójából: a már meglévő szövetség szinte a legutolsó pillanatban felbomlott, és a vallásos cionista pártok a legszélőségesebb képződmény, az Otzma Yehudit nélkül fogtak össze egymással. Váratlan fordulatok az utolsó órákban, Izrael egymás utáni harmadik választása előtt.

Izrael / 2020. Január 14. / 10:56

Hála az égnek: az esővíztől újra megtelt az ókori mikve Jeruzsálemben, és úgy néz ki, mint régen

Az egykori jeruzsálemi Szentélyhez igyekvő zsidó zarándokok használták azt az ókori rituális fürdőt, amely az elmúlt napok kitartó esőzéseinek hatására teljesen megtelt vízzel, és éppen úgy néz ki, ahogyan több ezer éve az ősök láthatták. Egyszer még turistalátványosság lesz belőle.

Izrael / 2020. Január 09. / 08:53

Bennett: „Egymillió izraeli telepest Júdeába és Szamáriába"

Az a célunk, hogy egy évtizeden belül egymillió izraeli állampolgár éljen Júdea és Szamária területén. Védelmi miniszterként hivatalosan kijelentem, hogy Izrael politikája értelmében a C övezet az övé, azaz hozzánk tartozik – jelentette ki Naftali Bennett, a kormány által használt bibliai nevén említve a megszállt Ciszjordániát.

Izrael / 2020. Január 08. / 14:13

„Itt a lehetőség a Főrabbinátus hatalmának megtörésére” – nem csitul a főrabbi botránya

A The Jerusalem Post című újság a mai szerkesztőségi vezércikkében Jichák Joszef izraeli főrabbi lemondatását követeli, mert – érvel az újság – a bevándorlókra tett vállalhatatlan kijelentései miatt nem szolgálhatja tovább főrabbiként Izraelt. A botrányt a főrabbi azon megjegyzése okozta, amelyben izraeli állampolgárok százezreinek kérdőjelezte meg zsidóságát pártpolitikai okok miatt.

Izrael / 2020. Január 06. / 19:59

Özönlenek a turisták Izraelbe: átlépte a számuk a 4 és fél milliós határt

Soha még ennyien nem látogattak Izraelbe, a számok ráadásul rohamosan nőnek, három év alatt megduplázódott a turisták száma, előző évben 22 milliárd dollárt hagytak, hagytunk az országban.

Izrael / 2020. Január 06. / 09:28

Új miniszterek a Netanjahu-kormányban

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megnevezte utódait azoknak a miniszteri tárcáknak az élén, amelyekről a vád alá helyezése miatt kellett lemondania a múlt héten. Az új miniszterek: Dávid Bitán, Cipi Hotoveli, Jifat Sasa-Biton és Jichák Kohen. Cipi Hotoveli neve ismerős lehet olvasóinknak magyarországi vonatkozásban is, hiszen még külügyminiszer-helyettesként részt vett és beszédet mondott a budapesti Jeruzsálem park tavaly májusi átadásán.