Jitró, gyertya 02.10. 16:40, kimenete: 02.11. 17:47
23.02.07. | 16 Svát 5783
Alapértelmezett verzió

Izrael / 2023. Február 03. / 11:18

Izraeli államügyész: a jogrendi változás ártana a  demokratikus normáknak

Gali Baharav-Miara izraeli államügyész száztizenkét oldalas szakvéleménye szerint a kormány javasolta jogi változtatások az igazságszolgáltatásban kárt okoznának a demokratikus jogrendben szükséges fékek és ellensúlyok rendszerében Izraelben. Szerinte a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter javasolta változtatások korlátlan kormányzati hatalomhoz vezetnének, rontanák az igazságszolgáltatás szakmaiságát és függetlenségét.

Izrael / 2023. Január 30. / 20:15

Az USA továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett

– Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki ma Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján. A miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat.

Izrael / 2023. Január 29. / 12:36

Biden a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi merényletet

Pénteken Joe Biden elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi zsinagógánál elkövetett terrortámadást, amelyben egy palesztin fegyveres 7 ember ölt meg ima után. Mai hír, hogy a hatóságok lezárták a terrorista otthonát, a lakókat kiköltöztették, Netanjahu pedig meglátogatta a kórházban fekvő sebesülteket.

Izrael / 2023. Január 28. / 18:00

Terrortámadások Jeruzsálemben: hét halott, több sebesült

Heten haltak meg egy jeruzsálemi zsinagógánál tegnap este történt támadásban: a Hamász 21 éves terroristája a zsinagóga kapujánál nyitott tüzet a szombatfogadásra összegyűlt emberekre. A merénylőt lelőtték, akárcsak azt a másik, mindössze 13 éves palesztin terroristát, aki ma délelőtt lövöldözött, s két embert súlyosan megsebesített Jeruzsálemben. Izrael tömeges letartóztatásokkal reagált, s a terrorfenyegetettségi szintet a legmagasabbra emelte.

Izrael / 2023. Január 27. / 11:47

Így dicséri a szívünknek oly kedves Izraelt a mesterséges intelligencia

A Mazsihisz.hu olvasói az alábbiakban most először olvashatnak egy olyan cikket honlapunkon, amelyet nem ember, hanem ChatGPT (szövegíró robot) írt. Első alkalommal arra kértük a programot, hogy a szívünknek oly kedves Izrael állam szépségeiről írjon. Az izraeli téma miatt általunk „Robotrabbinak" elnevezett mesterséges intelligencia nagyon szép írást generált, az alábbiakban a magyar fordítást közöljük, de a magyar szöveg alatt megadjuk az angol eredetit is.

Izrael / 2023. Január 26. / 14:35

Arany fokozatú elismerés vízben oldódó műanyagért egy izraeli cégnek

A „Jobb életet mindenkinek" („Better Life for All") elnevezésű, az LG Electronic cég által indított kezdeményezésen a négy győztes közé jutott, és 200 ezer dollárral járó, arany fokozatú elismerésben részesült az izraeli SOLUTUM cég az általa kifejlesztett, újfajta műanyagért, amely környezeti hőmérsékleten képes vízben oldódni, majd biológiailag lebomlani. Az új műanyag óriási távlatokat nyit a természet megóvásárt folytatott harcban.

Izrael / 2023. Január 25. / 11:01

Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot tart Izrael és az USA

Minden eddiginél nagyobb, többnapos légi és tengeri közös hadgyakorlatot kezdett tegnap az izraeli és az amerikai haderő, részben Izraelben – jelentette az MTI a helyi médiára hivatkozva. Az izraeli katonai rádió szakértője szerint a cél elsősorban Irán figyelmeztetése. „A bazalt tölgyei" fedőnevű hadgyakorlaton – az izraeli egységek mellett – 6400 amerikai katona vesz részt, többségük a George Bush repülőgép-hordozón és az azt kísérő hadihajókon.

Izrael / 2023. Január 20. / 11:42

Izraeli selyemút: ősi keleti textileket találtak a régészek

Ez a „selyemút” eltért a hagyományos útvonalaktól. Izrael északi részétől délre haladt az illatszereket szállító utak mentén, átszelte az Arava-sivatagot, majd csatlakozott az Izrael földjén észak-déli irányban áthaladó, s a földközi-tengeri kikötőkhöz tartó utakhoz – nyilatkozta IAA Facebook fiókjának az ásatásokat vezető Bar-Oz professzor.

Izrael / 2023. Január 16. / 15:22

Hivatalba lépett az új vezérkari főnök Izraelben

Az 54 éves Herci Halevi a ceremónián altábornagyi rangot kapott. Jelen volt Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és a leköszönő vezérkari főnök, Aviv Kohavi is.

Izrael / 2023. Január 08. / 18:37

Idén elkészül az Izraeli Nemzeti Könyvtár új, lenyűgöző épülete

A polgári időszámítás szerinti új esztendő egyik kiemelkedően fontos izraeli építészeti eseménye az lesz, hogy Jeruzsálemben, a knesszet szomszédságában megnyitja kapuit az Izraeli Nemzeti Könyvtár új épülete. A neves svájci építésziroda, a Herzog & de Meuron által tervezett, 45 ezer négyzetméteres létesítmény külső és belső terei az emberi tudás demokratizálásának legfőbb értékeit fejezik ki.

Izrael / 2023. Január 06. / 15:03

Elfogták a jeruzsálemi keresztény temető tizenéves zsidó sírrongálóit

Elfogtak Izraelben két tizenéves zsidó fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a jeruzsálemi Cijón-hegyi protestáns temetőben megrongáltak több mint harminc sírt – jelentette ma rendőrségi beszámolók alapján a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az egyikük 14, a másik 18 éves, mindkettőjüket őrizetbe vették.

Izrael / 2023. Január 05. / 07:44

Keresztény sírokat rongáltak meg Jeruzsálemben zsidó fiatalok

Több mint harminc keresztény sírt rongáltak meg Jeruzsálemben a Cijón-hegyi protestáns temetőben vallásos zsidókra jellemző öltözékű fiatalok újévkor - jelentette rendőrségi beszámolók alapján tegnap a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Radnóti Zoltán főrabbi a Facebook-oldalán ezt írta: Én kérek elnézést minden keresztény vagy ateista barátomtól, felebarátomtól, ismeretlen ismerősömtől ezen vandálok tettei miatt.