23.05.28. | 8 Sziván 5783
Alapértelmezett verzió

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 14:05

Héber Imre-klub: A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon

A budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre-klub mai összejövetelén A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon címmel tart előadást Villányi András. A rendezvény ma délután fél 4-kor kezdődik, aki személyesen nem tud jelen lenni, a cikkünkben található link segítségével online figyelemmel kísérheti az elhangzottakat.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 13:45

Grósz Andor: A Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatát Izrael Állammal

„Számomra Izrael Állam egy olyan hely, amire, ha Nagy öröm számomra, hogy Önökkel együtt ünnepelhetem Izrael Állam fennállásának 75. évfordulóját. Izrael és a Szentföld nemzedékeken keresztül fontos orientációs pont volt, és az eleven emlékezetben élt. Így nem csak a 75 évet ünnepeljük, hanem az ellőttünk járó sok száz emberöltő kötődését ahhoz, amit ma Izraelnek nevezünk.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 21:09

Több ezren ünnepeltük Izraelt a Szent István parkban

A budapesti Szent István parkban tegnap délután késő estig tartott a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény. A zenés, táncos, sok játékkal és más szórakozási lehetőséggel gazdagított programot a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezte, jelen volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, amelynek játéksátra sok-sok gyermek számára szerzett örömöt.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 15:12

Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”

Nagy sikerrel zajlott le az 1903-ban átadott szegedi Új Zsinagóga felavatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat a múlt hétvégén. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Buk István és a hitközségen szolgáló rabbijelölt, Kendrusz Attila által szervezett, több napos rendezvénysorozaton sokan vettek részt, a múlt péntek esti szombatfogadáson csaknem nyolcvanan jelentek meg, ott volt a Mazsihisz új elnöke, dr. Grósz Andor is.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 17. / 12:11

Már láthatók a Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a szegedi új zsinagógában

Hosszú kutatómunka eredményeként sikerült fellelni azokat az antik tóraékszereket, amelyeket még az első szegedi zsinagógában használtak, de amelyeket elloptak, így több évtizedre eltűntek. A Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a héten megérkeztek Szegedre, és már láthatók az új zsinagóga előterében.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 15. / 16:10

Új kerítések védik a zsidó temetőket Urán és Laskodon

Újabb két vidéki zsidó temetőt hoztak rendbe a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti együttműködés keretében. A beruházások a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ura és Laskod községekben valósultak meg a német szövetségi kormány pénzügyi támogatásával.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 14. / 17:31

Dr. Grósz Andor: Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék

– A jelöltállítás idején dr. Nógrádi Péterrel korábban abban egyeztünk meg, hogy nem ellenségként, nem ellenfélként, hanem versenytársként tekintünk egymásra. A Mazsihisz elnökeként is békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretnék – mondta megválasztott elnökként dr. Grósz Andor, akit ma dr. Nógrádi Péter ügyvéd ellenében nagy többséggel választottak meg a Szövetség új elnökévé.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 14. / 13:26

„Holnaptól kezdődik a munka”: dr. Grósz Andor a Mazsihisz új elnöke

„Békét és nyugalmat akarok, mert enélkül nincs előrelépés. Köszönöm a közgyűlés támogatását, különösképpen azokét, akik megtiszteltek bizalmukkal és rám szavaztak. Holnaptól kezdődik a nagybetűs munka.”

Mazsihisz hírek / 2023. Május 13. / 21:29

Heisler András: Elnöki leltár címszavakban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) éléről május 14-vel távozik Heisler András, aki tíz éven át dolgozott a Szövetség világi vezetőjeként. Az elnök búcsú gyanánt írt egy rövid, szubjektív leltárt, címszavakban – ezt tesszük közzé az alábbiakban.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 12. / 13:23

Heisler András: Fantasztikus tíz év van mögöttem, de most megkönnyebbültem

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András e héten vasárnap távozik posztjáról, mivel kitelt az a két ciklus, amelyet a Mazsihisz elnöki székében tölthetett. A búcsúzó elnök tegnap a JCC Budapest – Bálint Házban beszélt az elmúlt tíz év sikereiről és kudarcairól, örömeiről és szomorúságairól, majd Rangos Katalin újságíró és a közönség kérdéseire válaszolt.

Élet + forma / 2023. Május 07. / 08:00

A zsidó anyák fájdalmas büszkesége: a jiddise mámék megható története

Mindannyian egy gyöngéden szerető zsidó édesanyától tanultunk imádkozni. Az első zsidó szuperhős, Sámuel anyukájától, Hannától, akinek hosszú időn keresztül nem adatott meg, hogy gyermeke legyen. Elment tehát Silóba, hogy az Örökkévalóhoz könyörögjön gyermekért.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 05. / 12:57

Heisler András, a Mazsihisz elnöke 10 év sikereiről és kudarcairól

A JCC Budapest – Bálint Ház ad otthont annak a rendezvénynek, amelyen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ebben a hónapban búcsúzó vezetője beszélget Rangos Katalinnal az elnökségének sikeres és kevésbé sikeres pillanatairól. A Zsidó Közösségi Fórum Szövetség által szervezett beszélgetés május 11-én, jövő héten csütörtökön 18 óra 30 perckor kezdődik a Révay utca 16. szám alatt lévő Bálint Házban.