BÁLÁK, gyertya 07.19. 20:15, kimenete: 07.20. 21:30
24.07.14. | 8 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Mazsihisz hírek / 2024. Július 12. / 13:36

Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése

Tanácskozást tartott a rabbikar és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése július 10-én a Szövetség székházában.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 13:41

Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"

A győri zsidó temetőben tegnap emlékeztek meg a nyolcvan éve történt borzalmakról, annak a több mint 5000 ártatlan embernek a meggyilkolásáról, akiket Győrből hurcoltak a halálba. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt az eseményen, hogy a leszármazottak feladata emlékezni és emlékeztetni a történtekre.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 09:25

Már a balatonfüredi üdülőnkben az első nyaralók

– A Mazsihisz által fenntartott balatonfüredi üdülőben múlt pénteken megkezdődött az első turnus, eddig a kapacitás 85 százaléka telt be erre a nyárra – tájékoztatta honlapunkat Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 04. / 17:25

Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét

Szófia, Bulgária – Mivel a Hamász október 7-i terrortámadása után az antiszemitizmus világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a Zsidó Világkongresszus (WJC) Nemzeti Közösségi Igazgatók Fórumának (National Community Directors’ Forum) témája az ezzel kapcsolatos tapasztalatok megosztása és a következő lépések megfogalmazása volt. Magyarországot dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Dóra Bálint, a Mazsihisz külügyi vezetője képviselte.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 03. / 10:41

Megszépült a gádorosi és a szentesi zsidó temető

– Befejeződött a Békés vármegyei Gádoros és a Csongrád-Csanád vármegyei Szentes zsidó temetőjének sérült, ledőlt vagy megdőlt sírköveinek helyreállítása, a csaknem másfél millió forintba kerülő munkálatokat a Mazsihisz finanszírozta – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 01. / 20:39

Tündérbogyó, Nefelejcs és Kelő Kálló – átadtuk az ovis és sulis pályázat díjait

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által a zsidó ovisok és iskolások számára meghirdetett 2024-es pályázat díjazottjai vehették át elismeréseiket ma a Szövetség Síp utcai székházának dísztermében. A díjakat dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija adta át.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 01. / 11:35

Az egészségügy napja: Köszönjük a Szeretetkórház dolgozóinak munkáját

Semmelweis Ignác orvos (1818-1862) születésnapja, azaz július elseje a magyar egészségügy napja. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő budapesti Szeretetkórház vezetéséhez hasonlóan mi is köszönjük az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 25. / 08:00

Dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök: ,,Ez a soha többé most van!"

– Pénteken érkeztem haza Izraelből. Jártam Ofakimban és személyesen beszéltem olyan zsidókkal, akik átélték a Hamász terrorját, akiknek a szomszédját a terroristák meggyilkolták. A holokauszt fasiszta terrorját és a Hamász terrorját ugyanaz a féktelen antiszemita gyűlölet mozgatja – mondta dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke a miskolci mártír-megemlékezésen. A szöveget a hivatalos Facebook-oldaláról idézzük.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 24. / 09:50

A Mazsihisz képviselői a beeri kibucnak ajándékot küldő Csia Lajos iskolában

– Szeretünk titeket – írták izraeli diáktársaiknak a budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói egy nagyméretű rajzra, amelyet a Mazsihisz delegációja idén személyesen vitt el az október 7-én megtámadott beeri kibucba. Az iskolában most látogatást tett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa kíséretében.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 21. / 15:33

Kende-Vasa Irén kapta a Domán István-emléklapot

A Rumbach-zsinagógában ma adták át a Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher intézet tudományos pályázatának díjait. De sor került egy másik elismerés átadására is. A magyar zsidó közösség körében nagy szeretetnek örvendő Domán István (1922-2015) főrabbi, tudós, egyetemi tanár tiszteletére a Dolinay-Polivoda család, Domán Katalin és a Mazsihisz által alapított emléklapot Kende-Vasa Irén, az OR-ZSE hallgatója vehette át.

ENGLISH / 2024. Június 20. / 12:04

Israel Katz: "It is a Great Joy that after October 7, the Hungarian Jewish Denominations United"

The support of Hungarian Jewry and the Hungarian government is very important to us, stated Israeli Foreign Minister Israel Katz on an official visit to Budapest on 17 June. He had talks with Minister of Foreign Affairs Péter Szijjártó and discussions with the representatives of the Hungarian Jewish denominations.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 13:28

Jiszráel Kac: „Nagy öröm, hogy október 7 után a magyar zsidó felekezetek összefogtak”

– Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása – jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter, aki tegnap hivatalos látogatáson tartózkodott Budapesten. Először Szijjártó Péterrel találkozott, majd megbeszélést folytatott a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.