Heisler András: Higgyünk abban, hogy a szabadság hagyománya közösséget teremt

2022. Április 14. / 13:36


Heisler András: Higgyünk abban, hogy a szabadság hagyománya közösséget teremt

Egyiptom már mögöttünk van, mégsem vagyunk szabadok – a Tóra szerint. A szabadság ugyanis nem a külső nyomás elmaradását, hanem elsősorban belső harmóniánk megtalálását jelenti.

A Tóra szomorú elbeszélése a kémek története. A 12 törzs felderítői közül 10 azt mondja, a föld, amelyet az Örökkévaló megígért nekünk, kiváló, de bevehetetlen. Ne vállaljuk fel a konfliktust, ne harcoljunk, egyszerűbb valahogy megúszni… saját életünket. Nem vállalni az élettel járó elkerülhetetlen kockázatot és elfogadni rossz kompromisszumokat. Közben persze érezzük, igazából nem vagyunk szabadok. Nincs ugyan felelősség, de nincs esély sem. Nincsenek saját döntések, csak külső kényszerek.

A Tóra kémei úgy gondolkodnak, mintha még mindig rabságban, Egyiptomban lennének. Akinek nincs hite önmagában, sem a közösségében, az nem lehet szabad. Akinek nincs törvénye, tanítása, aki nem hisz a Tórában, az sem.

Aki úgy érzi, hogy a kormány, az ellenzék, a nyugati hatalmak, a keleti fenyegetés miatt reménytelen az élete, jó eséllyel csak hárítja a szembenézést saját, személyes gondjaival. Könnyebb mindent a külső Egyiptomra fogni, mint saját belső problémáinkkal szembenézni. Önmagunkká lenni. Mert minden katasztrófa akkor is szembesít felelősségünkkel, ha meghalad bennünket. Rengeteg minden van, ami ellen nem tehetünk semmit, de rengetegen vannak, akikért igen. A mi korosztályunk ma a menekülteket segíti egy általunk kezelhetetlen háborús katasztrófa közepette. Akkor van módunk bekukkantani az Ígéret Földjére, ha nem él bennünk az egyiptomi szolgasors szelleme.

A Hágádá bevezetője azt mondja: „aki éhes, jöjjön és egyen, töltse együtt velünk a nélkülöző Peszách ünnepét”. Az írás szerint szabad emberré kell válnunk, amit úgy tudunk megtenni, ha adunk másoknak valamit – élelmet, gondoskodást, vagy szeretetet.  Két covidos év után, végre együtt széderezünk. Nyissuk meg a házainkat, szóljunk azoknak, akiknek otthonában harcok dúlnak, akik bármilyen okból egyedül vannak, s higgyünk abban, hogy a szabadság hagyománya közösséget teremt.

A széder este különleges „színháza” arra készít fel bennünket, hogy a szabadság hagyományát tiszteljük és azt osszuk meg másokkal. Hiszen valójában mi vagyunk azok, akiknek ki kell jönnünk a szolgaság házából, kinek-kinek a maga Egyiptomából.

Peszach_udvozlo_Heisler.jpg

A szerző a Magyarországi Zsidó Hitközségek Sövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Idén április 15-én (péntek) este köszönt ránk Pészach ünnepe, amely április 23-án (szombat) este ér véget. Az első széderestét április 15-én este, a másodikat április 16-án este üljük.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek