Zsidó Szabadegyetem Pápán: Kurucz Ákos rabbi a szülők tiszteletéről

2024. Április 11. / 10:31


Zsidó Szabadegyetem Pápán: Kurucz Ákos rabbi a szülők tiszteletéről

A „hosszú” élet titka című előadás nyitotta meg a Zsidó Szabadegyetem újabb sorozatát a Schmidt Orsolya által vezetett Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület közösségi helyén. A szülői tisztelet fogalmát Kurucz Ákos rabbi járta körül.

Kurucz Ákos rabbi a szülői tisztelet fogalmát az évezredek változásai szerint mutatta be vallási, jogi és társadalmi értelemben. Kiindulópontként a jogot választotta, melynek egyik formája az ősi, természeti jog: ez szinte kódolva van az emberben, s rajtunk kívülálló akarathoz kapcsolható – tájékoztatta a Pápai Médiacentrumot az egyesület elnöke, Schmidt Orsolya

Az ősi társadalmak elsődleges családi modelljében az apa pater familias-ként volt jelen, erős vezetőként, akit kötelező tisztelet vett körül. Nem kiérdemelni kellett a tiszteletet, hanem ez volt az elvárt viszonyulás a családfőhöz. A Tízparancsolat két változatában megjelenő „Tiszteld apádat és anyádat”parancsolata is eltérő gondolatokat, értelmezési lehetőségeket ad a családon belüli kapcsolatokra.

Ugyanakkor a „tisztelet” és a „hosszú élet” fogalmak találkozása a Tórában már a minőségi, tartalmi érzelmek jelentőségére mutat rá és nem az élet éveinek számára. Az I-III. századi zsidó hagyomány írott emlékei már a túlvilági jutalmat is említik a megfelelő tisztelet kapcsán – a kötelező családfői tisztelet átalakul, belsővé válik.

(A képen Schmidt Orsolya és Kurucz Ákos)

Forrás és fotó: Pápai Médiacentrum

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek