Címkék

Zsidó tanítás

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 12:11

Binjomin rabbi: Mit tanulhatunk a repülőgépek ablakából kitekintve?

– Az Omek magazin e heti számában arról olvashatunk, hogy hogyan került a kígyó a föld porába, és onnan vissza a magasba, a patikák szimbólumává, hogyan viselkedjünk meleg időben és mit tanulhatunk a repülőgépek ablakán kitekintve! – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a hit erejével kapcsolatos.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 11:10

Darvas főrabbi: Egy végzetes csapás margójára – állat és emberszeretet

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat keretében Darvas István főrabbi, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija ezen a héten „Egy végzetes csapás margójára – állat és emberszeretet" címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 10:38

„Vedd a botot és gyűjtsd egybe a községet...”

– A „bot” kényszerű alternatíva bármilyen konfliktusban, és csak végső esetben lehet a megoldás eszköze. A bölcsesség koronája a türelem, a szép szó, a meggyőző beszéd! – tanítja a Hukát hetiszakasszal kapcsolatos írásában Szerdócz Ervin újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2024. Július 10. / 13:32

Radnóti főrabbi: „Szemmel verve", avagy létezik-e „ártó szem"?

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója „Szemmel verve", avagy létezik-e „ártó szem"? címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 05. / 09:02

Binjomin rabbi: Mikor érdemes beleállni a vitába?

– Elérkeztünk az év egyik legérdekesebb hetéhez. A hét főszereplője ugyanis Korách, aki a viszálykodás legfőbb megtestesítője a Tórában. Sajnos túl gyakran válik ez a téma újra meg újra aktuálissá – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija az Omek magazin legfrissebb számában az aktuális hetiszakasz kapcsán.

Zsidó világ / 2024. Július 05. / 07:02

Jonathan Sacks rabbi korunk Kórách-jelenségéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a mostani hetiszakaszban szereplő Kórách-lázadást aktualizálja.

Zsidó világ / 2024. Július 04. / 08:29

Darvas főrabbi: „Nézni nem elég – cicesz: színek és üzenetek"

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat keretében Darvas István főrabbi, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija „Nézni nem elég – cicesz: színek és üzenetek" címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 04. / 08:00

„Pártot ütött Kórách…”

– Az ember ne legyen „csőlátású”! „Minden embert jó oldaláról ítélj meg” (Ávot 1/6) – tanítja írásában Szerdócz Ervin rabbi a Kórách hetiszakasz kapcsán.

Zsidó világ / 2024. Július 03. / 11:27

Radnóti főrabbi: „Unberufen", „lo álénú", avagy babona, a szavak ereje

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója „Unberufen", „lo álénú", avagy babona, a szavak ereje címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Június 28. / 13:23

Binjomin rabbi: A hatékony ima (és a sikeres médiamanipuláció) titka

– Ugyanazok, akik ma Rafah sorsáért aggódnak, azok az utóbbi 4 évben nem aggódtak ennyire a még több áldozatot követelő Ukrajna, Etiópia, Jemen, Afganisztán, Mexikó fegyveres konfliktusaiért és ártatlan civil áldozataiért. Akkor mégis miért terjed ilyen sikeresen ez a mém? – írja Szántó-Várnagy Binjomin rabbi az Omek magazin legfrissebb számában.

Zsidó világ / 2024. Június 28. / 12:15

Jonathan Sacks rabbi az oktatásról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a zsidó oktatás fontosságáról szól. Ennek aktualitását az adja, hogy a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) ma tartotta ünnepélyes tanévzáróját és diplomaosztóját.