Tanszéder a Rumbi Tanházzal

2024. Április 21. / 20:24


Tanszéder a Rumbi Tanházzal

A pészáhi tanszéderre hamar megtelt a Rumbach zsinagóga kávézója. A résztvevő családok és gyerekek között sokaknak első zsinagógai látogatásuk volt ez a különleges alkalom, ahol belépve a helyszínre máris elvarázsolta őket a varázslatos, ünnepi dekoráció. A színes virágcsokrokat maceszlapok fogták körül, az asztalon álló papírpiramisok, kagylók ötletes módon elevenítették fel e a vörös tenger kettéválasztásának történetét. Minden apróság esztétikusan idomult a pészáh ünnepéhez.

Az eseményen résztvevők Radnóti Zoltán főrabbitól és Deutsch Péter rabbitól hallhattak mesés tanítást, akiknek segítségével a gyerekek közelebb kerülhettek a pészáhi történetekhez. Ügyesen megtanulták a Pészáh, pészáh, mit látsz az asztalon? című dalt és más ünnepi énekeket is a Rumbi tanház új pészáhi színezőjéből, amit ajándékba kaptak meg a kicsik, sok más meglepetés ajándék mellett.

_DSF0242.jpg

A dalok után végigvették a széder elemeit, amiben a gyönyörűen előkészített széder tál volt segítségükre: keménytojás, csirkenyak, retek, sós víz… A pészáh minden szimbolikus eleme jelen volt a tanszéderen, hogy már a legkisebbek számára is magyarázattal társuljon, és a gyerekek is megértsék, minek mi a szerepe az ünnepi asztalon.

_DSF0118 1 (2).jpg

Mivel még pészáh előtt vagyunk, a tányérokon csokis macesz volt, amire mezonot áldás hangzott el.

– Amilyen engedményeket lehetett tenni széder előtt, megtettük, és minden fontos előírást betartottunk – hangsúlyozta a Rumbi Tanház vezetője, Rapi-Legény Zsuzsanna.

_DSF0204.jpg

A gyerekekkel átismételték a legismertebb széder este felhangzó dalokat, így a Dayénut is, majd a rabbik tanításait hallgathatták meg a pészáh legfontosabb kellékeiről. Ezt követően a gyerekek pészáhi csipogót hajtogattak, ami az ünneppel kapcsolatos kérdésekkel volt tele. Ez a játék ismerős lehetett a Rumbi tanház tanulói számára, akiknek köszönhetően a tanszéder igazán interaktívvá vált, hiszen sokan már rendelkeztek tudással a széderrel kapcsolatosan.

A tíz csapást magyarul és héberül csinálták végig, szőlőlével csöpögtetve az asztalnál. Hagadaként a Rumbi tanház pészáhi munkafüzetét használták, ami a Sirim kórus pészáhi dalaira épülő, sok új információt tartalmazó színes, matricás munkafüzet. Ezt természetesen a gyerekek szintén megkapták ajándékba az esemény után.

A különleges, vidám tanszéderre 10 és 12 óra között került sor. A program végéhez közeledve igazán fesztelen, táncos hangulat kerekedett. A széder esti dalokat különböző zenei feldolgozásokban, például heavy metal és ABBA verzióban hallgathatták meg résztvevők. Az étkezést követően a kávézó egyik kis sarkában kávéval és finom macesz sütivel búcsúztak egymástól a vendégek.

Rapi-Legény Zsuzsanna kiemelte, milyen büszke a mádrihokra, akik erejükön felül remek munkát végeztek és szívvel-lélekkel jelen voltak, hogy segítsenek a gyerekeknek és az idősebbeknek is a program folyamán.

Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek