Domán István rabbi öröksége előtt tisztelgünk most pénteken

2024. Június 18. / 14:18


Domán István rabbi öröksége előtt tisztelgünk most pénteken

A közelmúltban Breuer Péter műsorában Domán Istvánnét és Dr. Polivodáné Dolinay Esztert látta vendégül, akik a közelgő Domán-díj átadásról beszéltek.  Az ünnepélyes díjátadás 2024. június 21-én, pénteken délelőtt 11 órakor lesz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

Domán István rabbi tiszteletére megalapított kitüntetés a zsidó tudományosságra és a közösségre gyakorolt mélyreható hatásának állít emléket. A beszélgetés középpontjában Domán rabbi élete és munkássága állt, kitekintve a résztvevők személyes élményeire.

Domán István rabbi kiváló és szerethető személyisége mellett a Talmudban való jártasságáról volt ismert. Édesapja, a Páva utcai zsinagóga legendás rabbija és a Rabbiképző egykori kiemelkedő talmud tudósa mélyen befolyásolta tudományos törekvéseit. A keleti és nyugati tudományok ismeretéért megbecsült Domán rabbi figyelemre méltó kíváncsisággal és humorérzékkel is rendelkezett, ami mind vallási, mind tudományos körökben kedvelt személyiséggé tette.

A Domán-díjat az ő örökségének tiszteletére hozták létre, hogy elismerjék a talmudi tanulmányok terén tett kiemelkedő eredményeket elért hallgatókat. A díjat férfiak és nők egyaránt megkaphatják, ami tükrözi Domán rabbinak a tudományossághoz való befogadó hozzáállását.

Dr. Dolinay Eszter az OR-ZSE (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem) és a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) melletti legfontosabb támogatója ennek a küldetésnek, és lelkes részvételével nagyban hozzájárult a díj népszerűsítéséhez. A beszélgetés során kiemelte, hogy a főrabbi több volt, mint tudós, hiszen emberileg is egy rendkívül sokoldalú, kíváncsi és nyitott személyiséget ismert meg benne. Elmesélte, hogy az ő útmutatásai mélyen formálták zsidó identitását és személyes életét.

A Domán-díjat tavaly, Domán rabbi születésének 100. évfordulóján alapították, majd adták át első ízben. Az első díjazott Kálecz-Simon András volt, akit kiemelkedő tanulmányi eredményeiért tüntettek ki. Az idei díjazott személye továbbra is meglepetés marad, ami izgalmassá teszi a közelgő ünnepséget.

A díjátadás az OR-ZSE-díjak átadásával egy időben kerül megrendezésre. Olyan megbecsült vendégek lesznek jelen, mint például Gábor György. Bíró Eszter és Fekete László főkántor lépnek majd fel. Az illusztris eseményt Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke nyitja majd meg köszöntőjével.

Domán rabbi hagyatékát dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Radnóti Zoltán rabbik méltatják, a díjat a zsidó élet neves képviselői fogják majd átadni: dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, dr. Balázs Gábor az OR-ZSE általános rektorhelyettese és dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

Domán rabbi özvegye, Domán Kati rebecen továbbra is aktívan tevékenykedik a B'nai B'rithben, kiemelten fontos számára a zsidó hagyományok és értékek megőrzése és továbbadása. Elárulta, hogy apósa és férje hagyatékát és nyitott szellemét, az írás iránti szenvedélyt fia is továbbviszi, aki ugyan más irányban indult tovább, de rendkívül sikeres a művészet, színészet forgatókönyvírás területén.

A Domán-díj, amely egy Izraelbe szóló repülőjegyet tartalmaz, Domán rabbi határtalan kíváncsiságát és a zsidó hazához való kötődését szimbolizálja.

A Domán-díj nemcsak a tudományos kiválóságot díjazza, hanem a zsidó tudás és közösség gazdagításának szentelt életet is. Biztosítja, hogy Domán István rabbi szellemisége és hozzájárulása továbbra is inspirálja a jövő generációit.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Schneider Andor öröksége – megemlékezés a XVI. kerületben
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról
Élet + forma
A magyar fociról zsidó szemszögből
2024. Június 24. / 17:35

A magyar fociról zsidó szemszögből