Gyász: 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, holokauszttúlélő

2023. Szeptember 11. / 14:41


Gyász: 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, holokauszttúlélő

Szeptember 11-én, 97 éves korában meghalt Fahidi Éva holokauszttúlélő Budapesten – közölte  a Nemzetközi Auschwitz Bizottság.

Fahidi Éva 1925-ben született Debrecenben. 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került, ahol egy hadiüzemben dolgoztatták – ezt később a második születésnapjának tartotta: ha nem kerül ide, esélye sem lett volna a túlélésre. Ötvenfős családjából egyedüliként tért vissza Budapestre 1945-ben.

Bízott az emlékezés erejében, úgy tartotta: az a feladata, hogy beszéljen.

90 fölött is igazi aktivista volt, előadásokat tartott, könyvet írt, a közösségi oldalán posztolt, táncosként szerepelt a saját életét feldolgozó  című darabban.  A HVG-nek adott interjúban  úgy fogalmazott: „Felismertem, hogy azért maradtam életben, mert hihetően el tudom mondani, meg tudom írni és most már el is tudom táncolni, amit átéltem."

Németországtól 2012-ben megkapta a Szövetségi Érdemkereszt kitüntetést, 2020-ban Weimar város díszpolgára lett. Erzsébetváros 2022-ben avatta díszpolgárává.

Fahidi Éva korábbi portréinterjújában arra a kérdésre, hogy hogyan képes arra, hogy a múltban történtekért ne hibáztasson senkit, azt mondta: ha már él, a világért sem akar boldogtalan lenni. „És azt sem, hogy gyűlölet szennyezze be a lelkemet, mert ha valaki, én tudom, hogy az a legalantasabb indulat. De soha nem leszek túl a 11 éves húgom gázkamrába küldésén", mondta.

Egy másik interjúban  identitásának fontosságáról is beszélt. „Magyar zsidó vagyok. Rettenetesen fontos számomra ennek a zsidó identitásnak a sugárzása éppen azért, mert az apám kikeresztelkedett." A külföldre emigrálás gondolatát elvetette: „Felismertem, hogy nagyon mélyek a gyökereim, a ragaszkodásom emberekhez."

„Ha megkérdezik tőlem, mi történt velem az életben, azt felelem, hogy egy dolog történt: visszajöttem Auschwitz-Birkenauból, és ebben benne van az, hogy ott voltam, végigcsináltam", összegezte a hvg.hu-nak 2019-ben.

***

„59 évig nem beszéltem róla. Azóta az életemet arra fordítom, hogy legfőképpen a gyerekeknek elmondjam azt: gondoljanak bele, hogy mire jutott az én generációm ezzel az óriási nagy gyűlölködéssel.

Az egyetlen nagyon fontos dolog, amit a gyerekeknek el akarok mondani és örökségbe akarom nekik hagyni: Ne hagyják azt, hogy a gyűlölség vezesse a társadalmakat. És ha gyűlöletre uszítják őket, akkor tiltakozzanak ellene. Az ember nem gyűlöletre született, az ember jóságra született. Ne hagyják magukat belehajszolni a gyűlöletbe, a félelembe. Az emberek, ha odafigyelnek és akarnak, tudnak jók lenni.” (Fahidi Éva)

Emlékéből fakadjon áldás!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Két magyar kislány is a Hamász fogságában van
Zsidó kisokos
A zsidó házasság: szerelemtől a megszentelt szövetségig