Klezmer, keleti varázs, barokk hangulat – Életörömre hangolunk, hangoljanak ránk!

2022. Július 25. / 16:47


Klezmer, keleti varázs, barokk hangulat – Életörömre hangolunk, hangoljanak ránk!

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon a Frankel Leó úti zsinagógában, a Magyar Zene Házában és a Madách Színház Tolnay Szalonjában is lesznek előadások.  A Magyar Zene Házában az izraeli popdíva, LALA Tamar mutatkozik be a fesztivál közönsége előtt; a Frankelben a Klezmerész együttesnek és Janicsák Vecának tapsolhatunk, és ugyanott lép föl Banda Pál világhírű csellóművész is; míg a Madách Tolnay Szalonjában a Szép Ernő Emberszag című műve nyomán készült drámai film-szín-játékot láthatják.

életöröm-vegyes-cimlap.png

Ha igazi, hamisítatlan, egzotikus izraeli énekesnőt akarnak látni és hallani, akkor szeptember 5-én, hétfőn este 7.30 órától a Magyar Zene Házába invitáljuk önöket, ahol a popzene új keleti dívája, LALA Tamar ad koncertet. Az észak-afrikai zsidó örökségét különleges, modern módon feldolgozó és megélő Lala Tamar a sugárzó nőiességével és karakteres orgánumával hitelesen jeleníti meg a marokkói spanyol zsidó zenei kultúrát – de nemcsak a zenéje különleges, ő maga is az. Izraelben született, de szülei Marokkóból és Brazíliából származnak, így Lalát a közel-keleti zenén kívül gyermekkorától fogva érték észak-afrikai és brazil zenei hatások is. Budapesti koncertjén a ladino dallamokat a hip-hopra jellemző, 21. századi ritmusokkal alakítja át vérpezsdítően ütős popdalokká.

LalaTamar_Event_1920x1005.jpg

A Frankel Leó úti zsinagógában két programot is ajánlunk: szeptember 5-én, hétfőn este 7-tőlKlezmerész együttes lép színpadra sztárvendégükkel, Janicsák Vecával. A 18 éve alakult Klezmerész együttest nem kell bemutatni a Zsidó Kulturális Fesztivál közönségének, hiszen a jiddis, szefárd, héber és magyar nyelvű dalokat játszó zenekar több mint 10 éve rendszeres résztvevője a rendezvénysorozatnak. Az együttes egyedi hangzását a két kirobbanóan tehetséges énekesnő (Klein Judit és Török Judit) különleges vokálja adja, most azonban egy harmadik énekesnő is csatlakozik hozzájuk Janicsák Veca személyében.

Klezmeresz_Event_1920x1005.jpg

Ugyancsak a Frankelben lép föl Banda Pál világhírű csellóművész szeptember 6-án, szerdán este 7 órától. A csellista a pályája során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Solti György, Schiff András, Rudolf Serkin, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, és Lorin Maazel. Mostani műsorán J. S. Bach C-dúr szvitje és C-moll szvitje szerepel, amelyek 1720 körül keletkeztek, közös jellemzőjük, hogy előadásuk rendkívüli felkészültséget és technikai tudást igényel. Banda Pál 2012 óta az English Piano Trio művésze, egyben a londoni Purcell School és a Royal College of Music professzora, aki rendszeresen tart cselló- és kamarazenei mesterkurzusokat szerte a világon.

BandaPal_Event_1920x1005.jpg

Különleges előadásra számíthatnak a Madách Színház Tolnay Szalonjában szeptember 12-én, hétfőn este 7-től: Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, a Madách Színház által készített, Harangi Mária által rendezett filmadaptációjában. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak, a vetítés után pedig beszélgetést hallgathatnak az alkotókkal, valamint a Szép Ernőt alakító Gyabronka Józseffel.

Emberszag_Madach_Event_1920x1005.jpg

A programokhoz jó szórakozást kívánunk, s reméljük, nagyon sokan leszünk együtt az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon: életörömre hangolva!

A FESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA IDE KATTINTVA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek