Klezmer, keleti varázs, barokk hangulat – Életörömre hangolunk, hangoljanak ránk!

2022. Július 25. / 16:47


Klezmer, keleti varázs, barokk hangulat – Életörömre hangolunk, hangoljanak ránk!

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon a Frankel Leó úti zsinagógában, a Magyar Zene Házában és a Madách Színház Tolnay Szalonjában is lesznek előadások.  A Magyar Zene Házában az izraeli popdíva, LALA Tamar mutatkozik be a fesztivál közönsége előtt; a Frankelben a Klezmerész együttesnek és Janicsák Vecának tapsolhatunk, és ugyanott lép föl Banda Pál világhírű csellóművész is; míg a Madách Tolnay Szalonjában a Szép Ernő Emberszag című műve nyomán készült drámai film-szín-játékot láthatják.

életöröm-vegyes-cimlap.png

Ha igazi, hamisítatlan, egzotikus izraeli énekesnőt akarnak látni és hallani, akkor szeptember 5-én, hétfőn este 7.30 órától a Magyar Zene Házába invitáljuk önöket, ahol a popzene új keleti dívája, LALA Tamar ad koncertet. Az észak-afrikai zsidó örökségét különleges, modern módon feldolgozó és megélő Lala Tamar a sugárzó nőiességével és karakteres orgánumával hitelesen jeleníti meg a marokkói spanyol zsidó zenei kultúrát – de nemcsak a zenéje különleges, ő maga is az. Izraelben született, de szülei Marokkóból és Brazíliából származnak, így Lalát a közel-keleti zenén kívül gyermekkorától fogva érték észak-afrikai és brazil zenei hatások is. Budapesti koncertjén a ladino dallamokat a hip-hopra jellemző, 21. századi ritmusokkal alakítja át vérpezsdítően ütős popdalokká.

LalaTamar_Event_1920x1005.jpg

A Frankel Leó úti zsinagógában két programot is ajánlunk: szeptember 5-én, hétfőn este 7-tőlKlezmerész együttes lép színpadra sztárvendégükkel, Janicsák Vecával. A 18 éve alakult Klezmerész együttest nem kell bemutatni a Zsidó Kulturális Fesztivál közönségének, hiszen a jiddis, szefárd, héber és magyar nyelvű dalokat játszó zenekar több mint 10 éve rendszeres résztvevője a rendezvénysorozatnak. Az együttes egyedi hangzását a két kirobbanóan tehetséges énekesnő (Klein Judit és Török Judit) különleges vokálja adja, most azonban egy harmadik énekesnő is csatlakozik hozzájuk Janicsák Veca személyében.

Klezmeresz_Event_1920x1005.jpg

Ugyancsak a Frankelben lép föl Banda Pál világhírű csellóművész szeptember 6-án, szerdán este 7 órától. A csellista a pályája során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Solti György, Schiff András, Rudolf Serkin, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, és Lorin Maazel. Mostani műsorán J. S. Bach C-dúr szvitje és C-moll szvitje szerepel, amelyek 1720 körül keletkeztek, közös jellemzőjük, hogy előadásuk rendkívüli felkészültséget és technikai tudást igényel. Banda Pál 2012 óta az English Piano Trio művésze, egyben a londoni Purcell School és a Royal College of Music professzora, aki rendszeresen tart cselló- és kamarazenei mesterkurzusokat szerte a világon.

BandaPal_Event_1920x1005.jpg

Különleges előadásra számíthatnak a Madách Színház Tolnay Szalonjában szeptember 12-én, hétfőn este 7-től: Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, a Madách Színház által készített, Harangi Mária által rendezett filmadaptációjában. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak, a vetítés után pedig beszélgetést hallgathatnak az alkotókkal, valamint a Szép Ernőt alakító Gyabronka Józseffel.

Emberszag_Madach_Event_1920x1005.jpg

A programokhoz jó szórakozást kívánunk, s reméljük, nagyon sokan leszünk együtt az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon: életörömre hangolva!

A FESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA IDE KATTINTVA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Szívszorítóan szépen kezdődött az emlékezet éve
Izrael
Netanjahu: Egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől
Hírek, lapszemle
Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban