Hozzávalók

  • 1-1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 6 dkg margarin
  • 4 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • A narancstöltelékhez:
  • 1 nagy narancs
  • 10 dkg cukor
  • A máktöltelékhez:
  • 10 dkg darált mák
  • 1-1 evőkanál mazsola és porcukor
  • 1/2 citrom héja
  • 1 dl tej
  • A diótöltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • 1-1 evőkanál mazsola és porcukor
  • 1/2 citrom héja
  • 1 dl tej
  • A kenéshez: 1 tojás
  • A sütéshez:
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, 1 mokkáskanál sóval elkeverjük, és a tojással, a fölfuttatott élesztővel, a puha margarinnal, a cukorral, a citromhéjjal ízesítve tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
  2. Elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan, csak a narancssárga héját - a belső, fehér bundáját érintetlenül hagyva - meghámozzuk, és a héjat egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. Rászórjuk a cukrot, kevés vizet öntünk alá, és lefödve puhára főzzük. Kihűtjük. A narancshéjat lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk, vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával, a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótöltelékeket ugyanígy készítjük el. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként fölcsavarjuk, finoman megsodorjuk, és hármas fonással kalácscopfot formálunk belőle. Kivajazzuk a tortaformát , a kalácsot "beletekergetjük", majd a tetejét fölvert tojással lekenjük. Langyos helyen 30 percet kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Sütés előtt a kalácsot tojással még egyszer tojással lekenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Alufóliába csomagolunk 4 tojást, kívülről olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe ültetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük. Így a tészta nem "ázik el". Amikor a kalács kihűlt, a fóliás tojás helyére hímes tojást illesztünk.
  3. Munka: kb. 1 óra
  4. Fogyasztható: 3 óra múlva