Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak ma át Budapesten

2024. Május 28. / 20:10


Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak ma át Budapesten

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete kedden Budapesten.

Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz díjait Karsai Zsuzsa, a kitüntetettek dédunokája, illetve unokája vette át.

Jákov Hadasz-Handelszman átadja Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz Világ Igaza kitüntetését és Bátorságért érdemjelét a dédunokának, illetve unokának, Karsai ZsuzsánakJákov Hadasz-Handelszman átadja Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz Világ Igaza kitüntetését és Bátorságért érdemjelét a dédunokának, illetve unokának, Karsai Zsuzsának

Pintér Sándor belügyminiszter a Bátorságért érdemjel átadásakor úgy fogalmazott: „ezen a napon azokra emlékezünk, akik egy vészterhes korban mertek bátrak lenni”, akik önzetlenül, belső erkölcsi parancsnak engedve, életük kockáztatásával mentették a második világháború alatt megbélyegzett, üldözött zsidókat.

Emlékeztetett: a belügyminiszter által adományozható Bátorságért érdemjelet 1995 óta adományozzák a Világ Igaza kitüntetés mellé. Az elismeréssel azok bátorságát ismerik el, akik a vészkorszakban „tomboló erőszak karmaiból kimentették, kimenekítették zsidó honfitársainkat”, akik mertek „emberek maradni és cselekedni”.

Pintér Sándor hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye mindenkinek, különbségtétel nélkül biztosítja az alapvető emberi jogokat. Jogrendszerünk alapja lehetővé teszi a vallás szabad megválasztását és gyakorlását, tanítását – mondta.

A kormány határozottan, ellentmondást nem tűrően lép fel minden olyan törekvéssel szemben, amely veszélyezteti a demokratikus társadalmat, az emberi és a szabadságjogok érvényesülését. Emellett következetesen és kitartóan üldözi a rasszizmus és a gyűlölet motiválta bűncselekményeket, és a legszigorúbb eszközökkel lép fel a kirekesztő eszmékkel szemben - hangoztatta a miniszter.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: ahogy „a második világháború egyre mélyebbre süllyed a múltban”, úgy válik egyre nehezebbé és fontosabbá a Jad Vasem Intézet munkája, és úgy kell „egyre több időt fordítanunk a múlt felkutatására és köszönetünk kifejezésére” azoknak, akik életüket kockáztatták a zsidók megmentéséért.

Kiemelte: nemcsak a zsidók, hanem minden ember kötelessége az antiszemitizmus vagy a megkülönböztetés bármely más formája elleni küzdelem, továbbá – tette hozzá – „erkölcsi kötelességünk, hogy soha ne felejtsük el és folyamatosan emlékeztessük embertársainkat a holokauszt szörnyűségeire”.

Szólt arról is: az évek múlásával egyre kevesebb embert ismernek el a Világ Igazaként. Widmar Antonio tetteinek megismerése unokájának, Karsai László történésznek köszönhető, akik elhatározta, hogy feltárja családja múltját.

Azt mondta: az értékek, amelyeket Widmar Antonio és családja felmutattak – kiemelve a bátorság, az együttérzés, a civil kurázsi, az önfeláldozás, a társadalmi felelősség és az integritás értékét -, vezérelvként szolgálnak a jövő nemzedékeinek.

Fotó: Izrael Magyarországon Facebook-oldalFotó: Izrael Magyarországon Facebook-oldal

A díjátadón elhangzott: Antonio Widmar olasz értelmiségi és műfordító volt, akik a háború előtt és alatt a budapesti olasz nagykövetség sajtóosztályán dolgozott. Antonio Widmar hamis okmányokkal látta el Hárs László zsidó újságírót, költőt és több más üldözöttet. Widmar Irén és lánya a Széll Kálmán téri otthonukban bújtatták Hárs Lászlót.

Karsai Zsuzsa az elismerést megköszönve azt mondta: a családja múltja örökség és transzgenerációs üzenet. Kiemelte: vannak alapvető emberi értékek, amelyeket a mai napig tanul a családjában. Ilyen érékek a szolidaritás, a bajbajutottak megsegítése és az „emberi méltóságért való küzdelem a végsőkig”.

A díjátadón jelen volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a kitüntetettek családtagjai, köztük Karsai Dániel alkotmányjogász.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a kneszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. 1995 óta pedig hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hősies, bátor helytállásukért Bátorságért érdemjelben részesítik. (MTI)

Fotó: Kovács Tamás / MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek