Izrael stratégiát vált, mert el akarja kerülni a negyedik lezárást

2021. Július 13. / 20:01


Izrael stratégiát vált, mert el akarja kerülni a negyedik lezárást

Négy héttel ezelőtt Izrael a normális élethez való visszatérést ünnepelte a koronavírus ellen vívott harc után. Mára megváltozott a helyzet: a fertőzőbb delta-variáns megjelenése a védekezési stratégia átgondolására kényszeríti az ország vezetését.


Az új fertőzéseket és haláleseteket letörő gyors oltási kampány után az izraeliek levetették az arcmaszkokat, és maguk mögött hagytak minden távolságtartási szabályt, aztán jött a fertőzőbb delta-variáns és vele az esetszámok megugrása, ami Naftali Bennett miniszterelnököt egyes korlátozások visszavezetésére és a stratégia átgondolására kényszerítette. A kormány arra akarja megtanítani az izraelieket, hogy miként éljenek együtt a vírussal a lehető legkevesebb korlátozás alkalmazásával és a negyedik lezárás elkerülésével. Az utóbbi ugyanis további károkat okozhatna az izraeli gazdaságnak – írja a Reuters tudósításaira hivatkozva a Szabad Európa.

Mivel a kockázati csoportokba tartozó izraeliek többségét már beoltották a Covid–19 ellen, Bennett arra számít, hogy kevesebb ember betegszik meg súlyosan, ha a fertőzöttek száma nő is. „A stratégia végrehajtása bizonyos kockázatok vállalásával jár, de mindent számításba véve, így a gazdasági tényezőket is, ez a szükséges egyensúly" – mondta Bennett a múlt héten.

A lépéshez vezető legfontosabb mutató a súlyos, kórházi ápolást igénylő koronavírusos betegek száma, ami most 45 körül van. A stratégia megvalósítása maga után vonja a fertőzések nyomon követését, az oltások ösztönzését, a gyorsteszteket és az arcmaszkokról szóló tájékoztató kampányokat.

Bennett stratégiáját – a brit kormányéhoz hasonlóan – több tudós is megkérdőjelezte. Az izraeli egészségügyi minisztérium inkább a fertőzések visszaszorítását javasolja – mondta Sharon Alroy-Preis, a tárca közegészségügyi vezetője a Kan Rádiónak vasárnap. „Lehetséges, hogy a súlyos betegek száma nem ugrik meg nagyon, de az ár, amit egy ilyen hibáért fizethetünk, aggaszt minket" – mondta. 

 Ám sok más tudós támogatja a kormány tervét. „Nagyon pártolom az izraeli megközelítést" – mondta Nadav Davidovics, az izraeli Ben Gurion Egyetem közegészségügyi iskolájának igazgatója, „arany útnak" nevezve azt a brit korlátozások enyhítése és a keményebb vonalat követő országok között.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek