Vandálok rongálták meg a budakeszi zsidó temető sírjait

2022. Április 23. / 20:40


Vandálok rongálták meg a budakeszi zsidó temető sírjait

Felrúgták, összetörték az amúgy is rossz állapotban lévő sírok felét. Az anyagi kár jelentős, a rendőrség nyomoz a tettesek után.

„Ma vagy tegnap éjszaka vandálok a budakeszi zsidó temetőben az eddig el nem lopott sírok durván felét felrúgták, összetörték, kidöntötték, borzasztó károkat okoztak a temetőben” – mondta el a hvg.hu-nak Reich Tamás, aki helyi lakosként régóta foglalkozik az évek óta rossz állapotban lévő temető sorsával.

Délelőtt telefonon arról számolt be, hogy éppen kinn vannak a rendőrök, a polgárőrség vezetője, illetve a helyi városüzemeltetési vállalat igazgatója. Kérdésünkre azt mondta, biztonsági kamera nincs a helyszínen. Mialatt a hatóságok a tetteseket igyekeznek megtalálni, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a városüzemeltetéssel és a helyi önkéntesekkel közösen – akik például takarítják a helyet, vagy a füvet lekaszálják – a helyreállítást szervezi.

„Legalább tíz-tizenkét sírt rongáltak meg, de például a legfrissebb, melyet néhány éve állítottak, az megmaradt épségben”

– mondja, hozzátéve: az anyagi kár jelentős. Az elkövetőkről nincs semmilyen információjuk egyelőre. A múlt héten két részeg fiatal szétverte a budakeszi ravatalozót, de nem tudni eddig bármilyen összefüggésről a két rongálás között.

Frissítés: Kérdésünkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya azt közölte: az ügyben – melyről ma délelőtt szereztek tudomást – rongálás vétségének gyanúja miatt nyomozás indult. Hozzáteszik: a rendőrök a helyszínen és környékén adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak és mindent megtesznek a tettes vagy tettesek azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

Frissítés 2.: Sigmond Bertalan, Budakeszi alpolgármestere közösségi oldalán azt írta az esetről, hogy egy reggeli bejelentést követően értesítette a közterület-felügyeletet, majd a rendőrség nyomkeresői is a helyszínre érkeztek. Kiemelte, hogy a sírokat a közelmúltban renoválták, így ezért is különösen fájdalmas a mostani eset.

A hvg.hu írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek