Népszava: Tévedés lett a vállalhatatlan mondatból

2021. December 20. / 13:01


Népszava: Tévedés lett a vállalhatatlan mondatból

A nyilvánosságra hozott szövegben egy mondat „valóban félreérthető formában jelent meg”. Az EMIH pontosítása alapján a mondat így szól helyesen: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság egyik alappillére” – olvasható a Népszava mai cikkében, amely azt járta körbe, hogy mi állhatott a zsidó körökben nagy vihart kavart, a Mazsihisz által is aláírt közös egyházi nyilatkozat hátterében.


Tizennégy magyarországi egyház, felekezet nemrég közös állásfoglalást adott ki a „házasság, a család és az emberi méltóság” védelmében. Az aláírók között van a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is. Az egyik mondat vihart kavart: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja” – írja ma megjelent, Tévedés lett a vállalhatatlan mondatból című írásában a Népszava.

Frölich Róbert országos főrabbi a Mazsihisz közgyűlésén hangsúlyozta, hogy a kitétel sértő és kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, a megállapítás ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával. Az általa „vállalhatatlannak” minősített mondat az előzetes tervezetben nem szerepelt. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a saját hibájának tudta be, hogy az említett mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után elsiklott a figyelme. A Mazsihisz közleményben kért elnézést.

A Népszava mai cikke azt írja: miután nyilvánvalóvá vált, hogy az idézett kijelentés nem a Mazsihisz álláspontját tükrözi, a lap megkereste az EMIH-et, amely ezt a választ adta: „a nyilatkozat egyeztetése során több szövegváltozat is készült. A magunk részéről fontosnak tartottuk, hogy a szövegben ne csak keresztény, hanem zsidó hivatkozások is legyenek”. A nyilvánosságra hozott szövegben azonban egy mondat „valóban félreérthető formában jelent meg”. Az EMIH pontosítása alapján az így szól helyesen: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság egyik alappillére”.

A napilap cikke teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható.

(Címlapkép: DariuszSankowski/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek