Juutalainen, giúdach és iddew, avagy így (is) nevezik a zsidókat Európában

2024. Február 14. / 09:21


Juutalainen, giúdach és iddew, avagy így (is) nevezik a zsidókat Európában

A Maps on the Web internetes oldalról letöltöttünk önöknek egy térképet, amelyen az látható, hogy miképpen neveznek minket Európa különböző nyelvein. Az nem meglepő, hogy a héber és a juda, jehuda szavak különböző variációi keverednek, de azért vannak meglepetések. Izlandon például olyan szót használnak a zsidók megnevezésére, amit sajnos ki sem tudunk ejteni, viszont a jelentése: gyönyörű! Így írják: gyðingur.

Az Ibériai-félszigeten használt xudeu (az „x" betűt „h" hangnak kell ejteni) vagy a szicíliai ebbreu nem okoz túl nagy meglepetést, de a címben említett juutalainen (finn), a giúdach (ír) és az iddew (Wales) már érdekesebb. Jól hangzik a provanszál josieu is, valamint a dél-kaukázusi dzutag, a legnagyobb kedvencünk azonban az izlandi gyðingur... 

zsidó_eu.jpg

Egy kis google-kereséssel megtudtuk, hogy a gyðingur az ó-skandináv gyðingr  szóból ered, amelynek töve a duð, ami nem más, mint az angolban a God, azaz: Isten. Vagyis az izlandi gyðingur a mi megfejtésünk szerint olyasmi lehet, hogy Isten népe – s ha ez így van, akkor ezzel maximálisan egyet tudunk érteni! 

A térképhez jó böngészést kívánunk!

Forrás: Maps on the Web

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a szeretetről
2024. Március 08. / 07:00

Jonathan Sacks rabbi a szeretetről

Zsidó világ
Radnóti főrabbi: I have a dream (Az álmok és a valóság)
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Mózesről
2024. Március 17. / 08:26

Jonathan Sacks rabbi Mózesről