Fél éves a Club Sababa! – Egy csapat, akik meghódítják a fiatalok szívét

2024. Március 05. / 20:00


Fél éves a Club Sababa! – Egy csapat, akik meghódítják a fiatalok szívét

Club Sababa neve ismerősen csenghet, hiszen nemrég lett féléves a Mazsihisz Ifjúsági Osztálya, akik egy fantasztikus Nyárzáró partival robbantak be a köztudatba. Sokatmondó az, hogy a bemutatkozó programon közel százan vettek részt.

Zima-Lipthay Juditot, a Mazsihisz Ifjúsági Osztályának vezetőjét kérdeztük arról, vajon mi hiányzik legjobban ma a zsidó közösségi életből.

Leginkább a közös programok hiányoznak, amik összekapcsolják a fiatalokat. Olyanokra van a legnagyobb igény, ahol találkozik a vallás a modernitással, ahol a zsidóságot és Izraelt érintő aktuális kérdések megvitatása mellett lehetőség van ismerkedni, beszélgetni. Ennek adunk teret, próbálunk minél színesebb programokat biztosítani a mai fiataloknak.

Az Ifjúsági Osztály célcsoportja alapvetően a 18-35 év közötti korosztály.

Külső megfigyelőként azt látom, hogy mindenki kényelmesen mozog a saját korosztályában, de azok is hamar megtalálják a hangot, akik között nagyobb a korkülönbség – árulta el Judit, aki hozzátette, hogy nagyon pozitív élmény látni az emberek nyitottságát, az örömteli nevetéseket és a mosolyt az arcokon, miközben újonnan szövődő barátságok alakulnak a programjaikon.

A Club Sababa a fergeteges sikerű Nyárzáró után is igyekezett valami újszerűt és érdekeset mutatni az érdeklődőknek; a múlt évben ifjúsági szukkottal, vitadélutánnal, vetélkedőkkel és kvízekkel, valamint óriási bulikkal várták őket. Mindezeknek pedig meg is lett az eredménye.

A csapat az utóbbi hónapokban egy aktív, folyamatosan bővülő, pezsgő közösséget alakított ki, ahova bárki bátran csatlakozhat. Már a Covid előtt is nehézséget jelentett ennek a korosztálynak színvonalas programokat találni, ahol megélhették a zsidóságukat és ismerkedhettek másokkal, a járványügyi intézkedések időszaka azonban minden korábbi kezdeményezést eltörölt. Hatalmas igény mutatkozott tehát arra, hogy legyen egy szervezett programsorozat, ami modern köntösben képes közel hozni egymáshoz a 18 és 35 közöttieket.

Egyértelműen a táncos, zenés esteket szeretik a legtöbben – tette hozzá Judit –, ahol lehet szórakozni, beszélgetni és ismerkedni. A legfontosabb célkitűzésünk az, hogy sok zsidó fiatal jöjjön el a bulikra, amit megfelelő promócióval érhetünk el. A legfőbb szempont a fiataloknak az ismerkedés, ami a zenés programok alkalmával a legkellemesebb. 

A szervezői csapat tagjai – Zima-Lipthay Judit mellett Grósz Hanna, Marodi Nikol, Pálmai Csaba, Széki Karolina – idén sem unatkoznak, hiszen már most két sikeres rendezvényen vannak túl. A tubi sváti eseményen a jelenlévők a Keren Kayemet aktuális tevékenységéről, az október 7. utáni kibuc-újjáépítésekről hallgattak előadást, ezt követően evés, ivás és sok-sok beszélgetés várt rájuk.

A Purimra hangolódást sem lehet elkezdeni túl korán, ebben az évben pedig – hála a dupla ádár hónapnak – a Purim kátánt, azaz a kis purimot is megünnepelhettük! Erre kiváló alkalom kínálkozott február végén a Merkazban, ahol a sábesz kimenetelét követően a Club Sababa egy szuper hangulatú összejövetelt szervezett izgalmas kvízzel, pezsdítő izraeli zenével és az alkalomhoz illő harapnivalóval, italokkal. A gin-tonik és a Hámán-táska osztatlan sikert aratott!

Ezekután semmiképp sem érdemes kihagyni a Mazsihisz-BZSH és a Club Sababa közös szervezésében megrendezésre kerülő Mega Purim partyt, ahol retró disco, karaoke, DJ és sok-sok meglepetés vár mindenkit március 23-án, szombaton 19.30 órától!

Zucker-Kertész Lilla

A bulira ingyenes regisztrálni a képre kattintva lehetA bulira ingyenes regisztrálni a képre kattintva lehet

Az Ifjúsági Osztály elérhetőségei:
Rumbach zsinagóga első emelet (volt WJO iroda)
Insta: https://www.instagram.com/club_sababa/
Facebook: https://www.facebook.com/clubsababa
Email cím: clubsababa@mazsihisz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyönyörű videón a megújult toponári zsidó temető
Élet + forma
Köszönet az őrbottyáni diákoknak és tanáruknak
Zsidó világ
Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!