Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma

2024. Március 11. / 11:55


Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma

Az új hónapra, ádár II-re időzítve megjelent a Sófár, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapja. A Kertész Gábor által szerkesztett újságban természetesen hangsúlyos szerepet kapnak a hamarosan kezdődő ünnepek, így a Zájin Ádár és a Purim is.

A Zájin Ádár üzenete című cikkében Darvas István főrabbi ezt írja: „A Cidkáthá cedek kezdetű szöveggel szombat délutáni imánkban megemlékezünk arról a hagyományról, hogy Mózes (József és Dávid király) sábát napján halt meg, viszont ez nem teljesen biztos, amint Mordeháj Hillél Askenázi is rávilágít: »a Szifré-ban írva van, hogy azon a napon, amikor Mózes meghalt, írt tizenhárom tóratekercset, minden törzsnek egyet-egyet, egyet pedig elhelyezett a Frigyládában. Ha ez szombaton volt, hogy írhatott volna (tiltott munkának számít)«? A Széder Olám szerint konkrétan pénteken hunyt el Mose rábénu, ráadásul a zsidó naptár szerint Ádár hetedike soha nem eshet szombatra, szóval sok a bizonytalanság. Talán nem véletlen, hogy nemcsak a sírhelyét, hanem halálának napját is titkok veszik körül, mert azt sugallja, hogy bizonyos értelemben továbbra is elevenen van köztünk Mose, Ámrám és Jokebed fia, történelmünk legfontosabb alakja".

A lap beszámol róla, hogy átadták a Nyíregyházi Zsidó Hitközség és Dolinay Tamás által alapított dr. Dolinay Vladimir díjat, amelyet olyan kiemelkedő személyiségek kaphatnak, akik a jelenkori zsidó-keresztény együttélés elősegítése, valamint az eltűnt zsidó közösségek, a holokauszt áldozatai emlékének megőrzése érdekében példamutató tevékenységet végeznek. A díjat Szoka Margit, az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület elnöke és Markovics Gyula, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tagja, doyenje, holokauszt-túlélő vehette át.

A Sófár két kolumnán közli Hunyadi László tiszteletbeli konzul írását Ha (nem) hallgattak volna... – Izrael a hágai Nemzetközi Bíróság előtt címmel. Ebben a szerző a hágai per két napja kapcsán többek között kifejti: „Jól érzékelhető, hogy mindeközben Izrael nemcsak saját igazságára számíthat, hanem tekintélyes külföldi kormányok támogatására is. Antony Blinken amerikai külügyminiszter még a hágai tárgyalás megkezdése előtt Jeruzsálemben kijelentette: 

»Az Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon benyújtott kereset eltereli a világ figyelmét a fontos törekvésektől. Mi több, a genocídium vádja érdem nélküli«. 

Az Egyesült Királyságban a kormányon lévő konzervatívok már november 12-én kijelentették, hogy a Nemzetközi Bíróság nem illetékes az ügy tárgyalásában, és ezt most kormányszinten is megerősítették. A német kormány még pénteken élesen elutasította Dél-Afrika népirtás vádjára alapozott keresetét, és felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet egy multilaterális egyezményt politikai célokra felhasználni. Ezt erősítette meg a kormány szóvivője: »Izrael önvédelmet folytat” a Hamasz október 7-i »embertelen« támadásával szemben. Németország élni kíván azzal a jogával, hogy mint harmadik fél közbenjárjon a bíróságnál, felvilágosítást kérve az egyezmény felhasználása ügyében. Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau a bíróság ülését követően kijelentette: 

»Míg teljes szívünkből támogatjuk a Nemzetközi Bíróságot és eljárásait, ez nem jelenti azt, hogy támogatjuk a Dél-Afrika által felvetett kérdés kiindulópontját« (azaz azt, hogy Izrael népirtást folytatna Gázában). 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is még január 9-i Facebook-üzenetében így írt: »Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást: egy terrortámadást elszenvedő országot vádolni népirtással nyilvánvalóan nonszensz. Magyarország álláspontja változatlan, kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett«".

Az illusztráció a Sófár legújabb számából való. Leírás: Magyarországon, Szlovákiában és más országokban is szokás volt, hogy ádár hónap kezdetén hasonló díszeket, ádártáblát akasztottak a zsinagóga falára. A szélekre írt szöveg és a középső vers, valamint egy purimra készült liturgikus költemény héber nyelven van írva. A táblán olvasható kiemelt héber szöveg szerint, aki ádár hónapba lép, azt boldogság veszi körül. A bekeretezett versike a Susanat Jaakov kezdetű purimi dalocska. Körülötte balról jobbra olvasható szavak fonetikusan dagim, ádár és mazel, azaz halak, ádár (hónap) és szerencse. (Amikor Ádár kezdődik – Ádár hónapjára tervezett lap. Munkács, 1910-1920)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek