Jelképes szombatfogadás a Dohány utcai zsinagógában

2019. Augusztus 03. / 21:13


Jelképes szombatfogadás a Dohány utcai zsinagógában

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jelképes szombatfogadást rendezett a budapesti 15. Maccabi Európa Játékok sportolói és önkéntes segítői számára péntek este a Dohány utcai nagy zsinagógában.


Melőtt az idei Maccabira érkezett delegációk a saját hoteleikben megülték a hagyományos kabalat sabatot gyertyagyújtással, imákkal és énekekkel, a Mazsihisz szervezésében jelképes szombatfogadásra gyűltek össze a Dohány utcai zsinagógában.

Az estét Carlos Tapiero rabbi, a Maccabi Világszövetség főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki köszöntötte az esemény házigazdáit, Frölich Róbertet, a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját, Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, a megjelent Maccabi-vezetőket és delegációkat. Megtisztelőnek nevezte, hogy a magyar zsidó közösség történetének fontos részét képező, ennyire káprázatos zsinagógában fogadhatják a szombatot, s tiszteleghetnek a zsidó közösség értékei és a cionizmus előtt. „Gyertek, élvezzük, amit e nagyszerű zsinagóga nyújthat számunkra” – tette hozzá.

67474584_1289871077842389_2900218310626902016_o.jpg„Egy szív, egy lélek vagyunk” (Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

Tapiero rabbi beszédét követően felcsendült a magyar himnusz, majd Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija „Bruchim Habaimmal” köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy Európa legnagyobb zsinagógája épp idén szeptemberben lesz 160 éves.Bár jelenleg tart a jeruzsálemi templomok pusztulása miatti három hetes gyászidőszak, mégis kivételt tettek ezen az estén annak érdekében, hogy a zsidó sportolók belekóstolhassanak, hogyan is zajlik egy vérbeli magyar sabatfogadási liturgia, és együtt énekelhessék az ősi és új hagyományos melódiákat a zsinagóga kórusával. „Szeretnék mindenkinek előre is sábát sálomot kívánni, és sok sikert, hiszen egy szív, egy lélek vagyunk” – zárta üzenetét a rabbi.

67518859_1289871517842345_2439857838663663616_o.jpgDeutsch Tamás, az MTK elnöke, Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség vezetője, Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a Játékok szervező bizottságának társelnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Mester Tamás, a BZSH elnöke, Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője (balról jobbra)

Végül Heisler András, a Mazsihisz vezetője is köszöntötte a 42 ország zsidó küldöttségét, s kiemelte: demonstrálja a diaszpóra és Izrael közötti szoros kapcsolatot és a zsidó nép jövőjét az a tény, hogy idén 2019-ben Budapesten, 2021-ben pedig Tel-Avivban kerülhet sor kerülhet ilyen horderejű sporteseményre. Majd felcsendültek a szombat esti dalok a zsinagóga férfikórusának előadásában, amit lelkes tapssal kísértek a sportolók. Az Osze Sálom és a Hatikva közös éneklésével zárult az esemény. Közreműködött Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora (címlapképünkön).

#maccabiwfans  #maccabiworld  #maccabihun


Forrás: www.emg2019.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek