A tanulás ünnepe: közel százezer ortodox zsidó örült együtt egy óriási stadionban

2020. Január 06. / 19:54


A tanulás ünnepe: közel százezer ortodox zsidó örült együtt egy óriási stadionban

Mert véget ért – és újra elkezdődött – a Talmud-tanulás hét éves ciklusa, a „Daf Yomi”, mert a Talmud tanítása végigkísérhet minket az életen, összekötheti Japántól Budapesten át Chiléig minden nap a résztvevőket és összeköt minket a nagyszüleinkkel épp úgy, mint a dédunokáinkkal.

Január első napján dugig megtelt ortodox zsidókkal a Met Life Stadion New Jerseyben. A 90 ezres befogadóképességű helyen azt ünnepelték, hogy újabb hét és fél év telt el és újra elölről kezdtük a Babiloni Talmud tanulását, minden nap egy lapot, „dáfot” héberül. A Dáf Jomi ezt jelenti: napi Talmud-lap. Ha ebben a tempóban ballagunk előre, hét év alatt be tudjuk fejezni a szöveget.

Azok a tízezrek, vagy százezrek, akik az előző Talmud-tanulási körben részt vettek, most be is fejezték, a szijum, a Talmud részeinek befejezése pedig ünnepléssel jár. A ciklus már újra is kezdődött.

A javaslat Meir Shapira rabbi (a szintén a nagy Sapira családból származó magyar író, Spiró György távoli rokona) felvetése volt közel száz éve, 1923-ban, azóta páratlanul népszerű. A jesiva, amelyet a rabbi alapított a lengyelországi zsidóságnak az 1920-as években, amelyet 1930-ban adtak át, természetesen kiürült a holokausztot követően, mára, a Daf Yomi azonban él. Tragikus figyelmeztetés ez, hogy nem a kőépületek jelentik a zsidó hagyomány igazi erődítményeit, hanem az ötletek, a szellem, a világot és a nemzedékeket átfogó közös tanulás, a Talmud.

A The Jewish Telegraphic Agency írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Elindult az EGYÜTT program
2019. December 02. / 23:27

Elindult az EGYÜTT program

Megemlékezések
A munka, a tudás és a felelősség: Ormos Mária halálára

Kommentek