A fizikai munka dicsérete: a Szentély születése – Jó szombatot!

2024. Március 15. / 12:30


A fizikai munka dicsérete: a Szentély születése – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 17 óra 21 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 26 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Pekudé” (Mózes 2. 38:21-40:38.) hetiszakaszt olvassuk fel Mózes második könyvéből.

A Találkozás Sátra, a pusztai Szentély megépítése mindenekelőtt fizikai munka volt. Szakmunkák sora és segédmunka is és az, ahogy ez a látszólag már semmi újat nem mondó, önmagában elég rövid hetiszakasz beszél erről, a legapróbb részletekbe menően, a fizikai munka és a munkások dicsérete.

A nyugati hagyomány hosszú időn át a szellemet helyezte a méltatlan anyag fölé, a hagyományos szemlélet alantasnak tartja, méltatlannak a fizikai munkát, cselédnek, napszámosnak lenni alacsony társadalmi állású munkák és még egy-két nemzedékkel ezelőtt fenyegettek minket azzal az iskolában, hogy utcaseprő lesz belőlünk, ha nem vigyázunk és tanulunk rendesen.

A munkásmozgalom kultúrája részben ennek a hierarchiának a megfordítása volt, ezért fontos és ennek jegyében érthető a ma is ünnepelt május elseje. A fizikai munka méltóságának napja.

A Tóra is ezeket a munkákat részletezi és magasztalja, amikor beszámol az Örökkévaló lakhelyének építéséről, a legmagasztosabb tevékenységéről Izraelnek, amely segít valamelyest jóvátenni az aranyborjú súlyos vétkét. Ez a hetiszakasz egy olyan könyvet zár le, amely az egyiptomi kivonulásról, a népünk születéséről, a Szináj hegyen zajló kinyilatkoztatásról számol be, először szerepel benne a Tízparancsolat, ha tetszik, a Tóra lelke. És ez a könyv végződik a fizikai munka dicséretével. A Tóra tudja, mit jelent az embernek a testi erő és ügyesség révén létrehozni valamit a fizikai világban, részt vennie Isten teremtésében. És fontosnak tartja, hogy látszódjék. Hogy a fizikai munkát végzőknek is legyen színpada és nem akárhol, hanem egy olyan felvonása végén a kinyilatkoztatásnak, amely a kivonulást és a Tóraadást meséli nekünk el. Ne felejtsük el, hogy egész épített világunk fundamentuma a fizikai munka, ne felejtsünk el, képletesen szólva, a rabbik mellett, a sameszkoról is szólni, nyíltan hálásnak lenni, amikor számba vesszük, miért tartozunk hálával, mi teszi lehetővé, hogy gyakorló zsidók legyünk, közel kerüljünk a Tórához, kapcsolatba kerüljünk az Örökkévalóval. Vegyük észre a fizikai munkát, a malterkeveréstől a mosogatásig és fejezzük ki hálánkat érte,

Békés ünnepet kívánunk! 

Vári György írása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája
Tudomány
Peremiczky Szilvia előadása az OR-ZSE Szabadegyetemen
Megemlékezések
Grósz Andor: Eljöttem siratni negyvenöt rokonomat