Szép és hasznos útmutató az ünnepre: megjelent a Tu Bisváti zsebkönyvünk

2022. Január 13. / 11:43


Szép és hasznos útmutató az ünnepre: megjelent a Tu Bisváti zsebkönyvünk

A fák újévének ünnepe nem évezredes ugyan, ám annál népszerűbb Izraelben és a Galutban, hiszen az üzenete nemcsak gyönyörű, hanem – különösen a 21. században – aktuálisabb nem is lehetne: ültessünk fákat és becsüljük meg a teremtett világot! Erről az ünnepről szól a Mazsihisz kiadásában megjelent Tu Bisváti zsebkönyv, amelyet szeretettel ajánlunk figyelmükbe!

A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem kerül, de aki szeretne belőle, keresse fel nyitvatartási időben a Kosher Deli éttermünket (Budapest VII. ker., Síp utca 12.), ahol ingyenesen kaphat a kiadványból. Ára nincs, de adomány adható érte. Megéri! 

Az étterem nyitvatartási ideje: hétfőtől csütörtökig reggel 9 óra és este 8 óra között, péntekenként reggel 8 órától délután 2 óráig.  

tubisvat-mockup.jpg

Izraelben 1949-ben éppen Svát hónap 15-én, azaz Tu Bisvátkor alakult meg az új parlament, a Knesszet, amely nemcsak a nevében kötötte össze a talmudi kor zsidóságát a modern kori Izraellel, hanem hagyományaiban is. Ez a nap volt a modern Izrael első olyan ünnepnapja, amelyről az ország vezetése döntött, így a mai szentföldi gyermekek számára már természetes, hogy ezen a napon nemcsak 15 féle gyümölcsöt fogyasztanak, hanem gyümölcsfákat is ültetnek, hogy később az ő unokáik is ehessenek Izrael gyümölcseiből – olvasható Radnóti Zoltán főrabbi tollából abban a Tu Bisváti zsebkönyvben, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kiadásában jelent meg a mostani ünnepre időzítve.

A 14 oldalas, igényes kivitelezésű kiadvány tartalmazza az ünnep szokásrendjét, így a családoknak hasznos útmutató a széder este lebonyolításához. Találhatunk benne ízletes receptet az ünnepi asztalra, megtudhatjuk, hogy a Tu Bisvátot hogyan ünneplik Izraelben, s azt is, hogy a kabbalisztikus tanítások szerint milyen spirituális jelentésük van az ilyenkor fogyasztott gyümölcsöknek.

Az ünnepi füzetet PDF formában le is tudja tölteni:

Szerkesztette: Fehérváry Mercédesz
A kiadvány készítésében közreműködött: Büchler András, Deák Andrea, Deutsch Péter rabbi, Fejes Emőke, Radnóti Zoltán főrabbi, Schwajda Gergő; Forrás Zsidó Tudástár, JCC Budapest – Bálint Ház (Fritz Zsuzsa, Novák Nikolett, Paszternák-Szendy Barbara, Lantai Dávid, Sós Dóra, Kriston Linda)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Léda második halálára
2022. Január 18. / 10:28

Léda második halálára

Kommentek