Szép és hasznos útmutató az ünnepre: megjelent a Tu Bisváti zsebkönyvünk

2022. Január 13. / 11:43


Szép és hasznos útmutató az ünnepre: megjelent a Tu Bisváti zsebkönyvünk

A fák újévének ünnepe nem évezredes ugyan, ám annál népszerűbb Izraelben és a Galutban, hiszen az üzenete nemcsak gyönyörű, hanem – különösen a 21. században – aktuálisabb nem is lehetne: ültessünk fákat és becsüljük meg a teremtett világot! Erről az ünnepről szól a Mazsihisz kiadásában megjelent Tu Bisváti zsebkönyv, amelyet szeretettel ajánlunk figyelmükbe!

A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem kerül, de aki szeretne belőle, keresse fel nyitvatartási időben a Kosher Deli éttermünket (Budapest VII. ker., Síp utca 12.), ahol ingyenesen kaphat a kiadványból. Ára nincs, de adomány adható érte. Megéri! 

Az étterem nyitvatartási ideje: hétfőtől csütörtökig reggel 9 óra és este 8 óra között, péntekenként reggel 8 órától délután 2 óráig.  

tubisvat-mockup.jpg

Izraelben 1949-ben éppen Svát hónap 15-én, azaz Tu Bisvátkor alakult meg az új parlament, a Knesszet, amely nemcsak a nevében kötötte össze a talmudi kor zsidóságát a modern kori Izraellel, hanem hagyományaiban is. Ez a nap volt a modern Izrael első olyan ünnepnapja, amelyről az ország vezetése döntött, így a mai szentföldi gyermekek számára már természetes, hogy ezen a napon nemcsak 15 féle gyümölcsöt fogyasztanak, hanem gyümölcsfákat is ültetnek, hogy később az ő unokáik is ehessenek Izrael gyümölcseiből – olvasható Radnóti Zoltán főrabbi tollából abban a Tu Bisváti zsebkönyvben, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kiadásában jelent meg a mostani ünnepre időzítve.

A 14 oldalas, igényes kivitelezésű kiadvány tartalmazza az ünnep szokásrendjét, így a családoknak hasznos útmutató a széder este lebonyolításához. Találhatunk benne ízletes receptet az ünnepi asztalra, megtudhatjuk, hogy a Tu Bisvátot hogyan ünneplik Izraelben, s azt is, hogy a kabbalisztikus tanítások szerint milyen spirituális jelentésük van az ilyenkor fogyasztott gyümölcsöknek.

Az ünnepi füzetet PDF formában le is tudja tölteni:

Szerkesztette: Fehérváry Mercédesz
A kiadvány készítésében közreműködött: Büchler András, Deák Andrea, Deutsch Péter rabbi, Fejes Emőke, Radnóti Zoltán főrabbi, Schwajda Gergő; Forrás Zsidó Tudástár, JCC Budapest – Bálint Ház (Fritz Zsuzsa, Novák Nikolett, Paszternák-Szendy Barbara, Lantai Dávid, Sós Dóra, Kriston Linda)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek