Purim 5782 / 2022 – ünnepi programkavalkád + videó és
hámántáska recept

2022. Március 15. / 14:16


Purim 5782 / 2022 – ünnepi programkavalkád + videó és hámántáska recept

Idén a Purim ünnepe március 17-ére (csütörtökre) esik, előtte való nap (szerda) este és másnap reggel olvassuk fel a zsinagógákban Eszter tekercsét, amit hagyományosan pergamenre írnak, ezt nevezik megillának. Írását nem kötik annyira szigorú szabályok, mint a Tóratekercsét. Ismerünk nyomtatott megillákat, de a zsinagógákban mindig pergamenről olvassuk a szöveget.

A teljesség igénye nélkül igyekeztünk összeállítani egy csokorra valót az idei purimi programkínálatból. Minden kedves olvasónknak vidám Purimot kívánunk!

purim-22-mazsihisz.jpg

Eszter története arról szól, hogy boldognak lenni igenis érdem, hogy nem kell félnünk senkitől, ha féljük Istent, hogy zsidónak lenni jó, mert sokan szeretnek minket, zsidókat, feltéve, hogy mi is szeretjük egymást.

Március 16. szerda, 18.00 és március 17. csütörtök, reggel 7 óra
Ünnepeljenek együtt a Frankel körzettel! – Megilla olvasás és jelmezverseny, belépés álarcban (személyes és online program)
PONTOS CÍM: Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.
ONLINE ELÉRHETŐSÉGEK: ZOOM MEETING / IDE KATTINVA / Meeting ID: 834 2801 1861
A belépéshez szükséges jelszóért küldjenek egy levelet a purim@frankel.hu e-mail címre!

Március 16. szerda, 18.00
Négy közösség fog együtt ünnepelni: a házigazda Hunyadi téri zsinagóga mellett a Páva utcai zsinagóga, a Szim Salom és a Bét Orim Hitközségek tagjai – több, mint 25 nő és férfi közösen – fogják felolvasni Eszter könyvét. A szervezők külön programmal várják a gyerekeket. Gyere jelmezben és mulass te is! Kereplőt, sípot vinni ajánlott, senki ne hozzon inni és ennivalót, arról a szervezők gondoskodnak. Mobiltelefont lehet használni, sőt, a vetélkedőkön szükség is lesz rá (töltsetek le QR kódolvasó applikációt!)
Helyszín: Hunyadi téri zsinagóga / Budapest VI. ker., Hunyadi tér 3.
Online részvétel / IDE KATTINTVA
A Bét Orim az ukrajnai menekülteket befogadó tagjainak támogatására a helyszínen gyűjtést szervezünk. Aki tud, járuljon hozzá akár a legcsekélyebb összeggel is! 

Március 16. szerda, 18.30
Videós purimi körkapcsolás: Készítsék elő a Megillát és a kereplőket!
Az idei purim estéjén Eszter könyvének felolvasását egyenes adásban, videós körkapcsolás keretében közvetítjük összesen négy helyszínről. A budapesti Bét Sálom zsinagógából Radnóti Zoltán rabbi, a Bethlen téri körzetből Deutsch Péter rabbi, míg Miskolcról Markovics Zsolt rabbi, Szegedről pedig Kendrusz Attila vallási vezető olvassa majd a Megillát.
Az ünnepi eseményt élőben követhetik a Mazsihisz és a BZSH Facebook-oldalain és YouTube oldalain készítsék hát elő a kereplőket és sípokat, hogy Hámán nevének elhangzásakor együtt fújoljuk ki a gonoszt!
Találkozzunk a Facebookon és a YouTube-on március 16-án, azaz szerda este 6 óra 30 perctől, hogy együtt lehessünk ezen az ünnepen – akár személyesen, akár online!
RÉSZLETES PROGRAM /IDE KATTINTVA

Március 16. szerda, 19.00
A Megilla olvasás után Pandzarisz Dina koncert a Bethlen téri zsinagógában. A szervezők a – Bethlen téri zsinagóga és a Bét Jehuda zsinagóga körzet –, a helyszínen adományokat gyűjtenek az ukrajnai menekültek számára.
PONTOS CÍM: Budapest VII. ker., István utca 15.

dina-koncert-bethlen.jpg

BETEGSÉG MIATT SAJNOS  ELMARAD!
Március 17. csütörtök, 17.00
Hámán, a sárkány – Szeretettel meghívjuk a gyermekeket egy közös Dohányos purimozásra. Kakaóval és hámántáskával a Mesemanók látnak el benneteket egy interaktív koncert során. Gyertek, győzzétek le együtt Hámánt, a hétfejű sárkányt! A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
HELYSZÍN: Goldmark terem / Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.
REGISZTRÁCIÓIDE KATTINTVA

Március 20. vasárnap, 14.00
Purimi kavalkád – újra együtt Kecskeméten!
Hámán füle és zajkeltők készítése, Megilla olvasás és jelmezverseny, Klein Judit és a Haverim zenekar. A szervezők örömmel várják a saját készítésű (tejes, párve) finomságokat. Megjelenés: vidám ruhában, jelmezben.
Helyszín: Kecskeméti Zsidó Hitközség Díszterme
Pontos cím: Kecskemét, Nagykőrösi utca 5.)

Március 20. vasárnap, 16.00
A Bálint Ház bemutatja: Purimi Parkoló
Fantasztikus jelmezes családi buli a Szent István parkban, a sakk asztalok melletti füves területen. Ünnepeljetek velünk és Eszter királynővel, játsszátok végig a purimi vetélkedőket és versenyeket, nyerjetek egy szuper ajándékot a tombolán! A buli végére pedig hámántáskával, családi táncházzal és jelmezes felvonulással tesszük fel a pontot.
RÉSZLETES PROGRAMIDE KATTINTVA

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek