Címkék

Purim

Zsidó világ / 2023. Március 09. / 13:00

Dési Tamás: Összeköt minket a Tóra

A Kazinczy utcai ortodox zsinagóga kis terme teljesen megtelt reggel 8 órára. Szinte példa nélküli, de annál inkább példamutató módon gyűltek össze az összes budapesti zsinagógai körzetből a hívek kedd reggel legvidámabb ünnepünkön, Purimkor, hogy az előző esti felolvasást követően ismét meghallgassuk Eszter Könyvét.

Ünnepek / 2023. Március 06. / 12:15

Purim 5783 / 2023 – ünnepi programkavalkád + receptek

Idén a Purim ünnepe március 7-ére (keddre) esik, előtte való nap (hétfőn) este és másnap reggel olvassuk fel a zsinagógákban Eszter tekercsét, amit hagyományosan pergamenre írnak, ezt nevezik megillának. Írását nem kötik annyira szigorú szabályok, mint a Tóratekercsét. Ismerünk nyomtatott megillákat, de a zsinagógákban mindig pergamenről olvassuk a szöveget.

Zsidó világ / 2023. Március 06. / 11:49

Purim 1923-ban: „Csapjunk ma este egy kis dáridót!”

„A zsidó ajkra én mosolyt lopok, s felderítem a fáradt homlokot. Sokat szenvedtek? Sokat sírtatok? Mondjátok el... hiszen most itt vagyok!” Szabolcsi Lajos Purim című, száz évvel ezelőtt közölt bábjátékának sorait idézzük a ma este beköszöntő vidám ünnep alkalmából. Jó mulatást és örömteli purimot minden kedves hittestvérünknek!

Ünnepek / 2023. Március 05. / 16:00

Schőner Alfréd: Eszter tekercs – Megillát Kaufmann

Purim ünnepe a zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet. A Gergely-naptár szerint idén az ünnep március 6-án napszálltakor kezdődik és 7-én estig tart. Zsinagógáinkban az ünnep estéjén és reggelén is felolvassuk Eszter-tekercsét a Megillát.

Zsidó világ / 2023. Március 04. / 20:50

Felhívás közös imádkozásra magyar ortodox testvéreinkkel

A magyar ortodoxia melletti kiállás jegyében ortodox és neológ zsidók közösen imádkoznak a budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagógában (Budapest VII. kerület, Kaizinczy utca 29-31.) purim reggelén, azaz március 7-én, kedden, reggel 8 órától.

Kultúra / 2023. Március 03. / 14:42

A hét műtárgya: Eszter tekercs

A rituális szövegek – köztük a Purim ünnepén felolvasott Eszter tekercs – hagyományosan pergamenre, kézzel írt betűkkel készülnek. A kevés 19. századi kivétel egyike Mordeháj Szófer papírra, rézlemezről nyomtatott, gazdagon illusztrált megillája.

Kultúra / 2023. Március 01. / 16:06

ONLINE, ingyenes, purimi tárlatvezetés a Zsidó Múzeumtól

Most vasárnap, március 5-én, este 7 órától a Zsidó Múzeum állandó kiállításának (Tamid) virtuális verziójában, az ExhibitOnline felületen tartjuk első, ingyenes, online vezetésünket, melyet a későbbiekben több is követ majd. A purimi tárlatvezetés körülbelül 50 percig tart, Bánfalvi-Orosz Eszter várja az érdeklődőket.

Ünnepek / 2023. Március 01. / 13:54

Purim az egész élet! – Eszter királynőt ünnepeljük

Eszter története arról szól, hogy boldognak lenni igenis érdem, hogy nem kell félnünk senkitől, ha féljük Istent, hogy nem csak Izraelben jó zsidónak lenni, mert sokan szeretnek minket, zsidókat, feltéve, hogy mi is szeretjük egymást.

Kultúra / 2023. Február 20. / 17:32

Purimi Klezmerész koncert a Frankelben, sztárvendég Nógrádi Gergely főkántor

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Nyitott Baráti Kör egy fergetes Klezmerész koncertre 2023. március 5-én, vasárnap este 6 órára a Frankel Leó úti zsinagógába. A purimi koncert sztárvendége Nógrádi Gergely főkántor lesz.

Élet + forma / 2022. Március 26. / 21:08

Ilyen volt az idei purim éjszakája Tel-Avivban (fotók)

Idén elhatároztam, hogy purimra Kölcsey Antóniának öltözök. Az ő 1839-ben írott ünnepi tudósítását öltöm fel a képeimre, amiket a tel-avivi purim éjszakában fotóztam. Silló Sándor fotói.

Zsidó világ / 2022. Március 22. / 12:20

Purim az egész élet! – Eszter királynőt ünnepeltük a koronázóvárosban

Gyakran hallottam nagyanyámtól, amikor jó kedve volt, hogy „Purim az egész élet!” Egy farsang, ami idén fantasztikusan sikerült a székesfehérvári zsidó hitközségben.

Élet + forma / 2022. Március 17. / 13:44

Purim slágere: a Hámán-táska (recept)

Purim legjellegzetesebb édessége a Hámán-táska, vagy ahogy máshogy hívják “Hámán füle'”. A furcsa nevű édesség alakjának és elfogyasztásának több magyarázata van. Az egyik magyarázat szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), melyben így szerepel a Hámán (Há-Mohn) szó is- amely így valójában mákos táskát, vagy mákos derelyét – barátfülét jelent.