Címkék

Purim

Zsidó ünnepek / 2024. Február 15. / 09:34

Purim Kátán, mert egy purim sosem elég

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Ifjúsági Osztálya-Club Sababa a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központtal és a Szochnuttal közösen várnak minden érdeklődőt egy hangulatos Purim Kátán eseményre 2024. február 24-én, szombaton este a fél 7-kor. Gyertek sokan, mi ott leszünk a Paulay Ede utca 1-ben.

Élet + forma / 2022. Március 26. / 21:08

Ilyen volt az idei purim éjszakája Tel-Avivban (fotók)

Idén elhatároztam, hogy purimra Kölcsey Antóniának öltözök. Az ő 1839-ben írott ünnepi tudósítását öltöm fel a képeimre, amiket a tel-avivi purim éjszakában fotóztam. Silló Sándor fotói.

Zsidó világ / 2022. Március 22. / 12:20

Purim az egész élet! – Eszter királynőt ünnepeltük a koronázóvárosban

Gyakran hallottam nagyanyámtól, amikor jó kedve volt, hogy „Purim az egész élet!” Egy farsang, ami idén fantasztikusan sikerült a székesfehérvári zsidó hitközségben.

Élet + forma / 2022. Március 17. / 13:44

Purim slágere: a Hámán-táska (recept)

Purim legjellegzetesebb édessége a Hámán-táska, vagy ahogy máshogy hívják “Hámán füle'”. A furcsa nevű édesség alakjának és elfogyasztásának több magyarázata van. Az egyik magyarázat szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), melyben így szerepel a Hámán (Há-Mohn) szó is- amely így valójában mákos táskát, vagy mákos derelyét – barátfülét jelent.

Élet + forma / 2022. Március 16. / 15:19

Egy finom burekas Mercitől és Petitől purimra (videó)

Fehérváry Mercédesz ez alkalommal egy finom burekast készített nekünk az ünnepre. Főzzünk együtt, ízleljünk, falatozzunk, ajándékozzunk és ünnepeljünk. A videóban közreműködik Deutsch Péter, a Bethlen téri zsinagóga rabbija. Jó étvágyat és vidám purimot kívánunk!

Izrael / 2022. Március 16. / 12:40

Izrael: Induljon a Purim!

Megvolt mindenhol a suli-purim, az ovi-purim, most a felnőtteken a sor! Este még sorok álltak a jelmezboltok előtt – Silló Sándor képriportja Izraelből.

Ünnepek / 2022. Március 15. / 14:22

Purim 5782/2022: Isten derűje és a boldogság zsidó parancsa

Eszter története arról szól, hogy boldognak lenni igenis érdem, hogy nem kell félnünk senkitől, ha féljük Istent, hogy nem csak Izraelben jó zsidónak lenni, mert sokan szeretnek minket, zsidókat, feltéve, hogy mi is szeretjük egymást. Purim ünnepét idén március 16-a szerda estétől másnap (csütörtök) estig ünnepeljük, az ünnep estéjén és és reggelén is felolvassuk Eszter-tekercsét a Megillát.

Ünnepek / 2022. Március 15. / 14:16

Purim 5782 / 2022 – ünnepi programkavalkád + videó és hámántáska recept

Idén a Purim ünnepe március 17-ére (csütörtökre) esik, előtte való nap (szerda) este és másnap reggel olvassuk fel a zsinagógákban Eszter tekercsét, amit hagyományosan pergamenre írnak, ezt nevezik megillának. Írását nem kötik annyira szigorú szabályok, mint a Tóratekercsét. Ismerünk nyomtatott megillákat, de a zsinagógákban mindig pergamenről olvassuk a szöveget.

Ünnepek / 2022. Március 14. / 18:27

Videós purimi körkapcsolás: Készítsék elő a kereplőket!

PURIM LIVE 5782 / 2022: Találkozzunk a Facebookon és a YouTube-on, 2022. március 16-án, azaz szerda este 6 óra 30 perckor, hogy együtt lehessünk ezen az ünnepen – akár személyesen, akár online!

Zsidó világ / 2022. Március 14. / 16:23

Purim alatt is várja az adományokat a JCC Budapest – Bálint Ház

Az idei purim nem szólhat a felhőtlen ünneplésről. A JCC Budapest – Bálint Ház a sorsvetés ünnepének micváját, vagyis az adományozást most minden eddiginél fontosabbnak tartja, de most elsősorban a szomszédban zajló háború áldozataira kell figyelni, így a Bálint Ház Révay utcai épülete több szervezet számára is adománygyűjtő központtá vált.

Izrael / 2022. Március 09. / 14:28

Silló Sándor: Purim Tel-Aviv gyermekeivel

A Purim első jele, hogy katicabogarak, ördögök, Szupermenek, királykisasszonyok és miki egerek lepik el reggel a buszokat. Szüleikkel kézen fogva mennek suliba. Ma van a nagy nap, a jelmezes felvonulás az iskola környéki utcákon.

Ünnepek / 2022. Március 09. / 14:13

Purimi PARKoló – játék és móka családoknak a Bálint Ház szervezésében

Fantasztikus jelmezes családi buli a Szent István parkban, 2022. március 20-án, vasárnap délután 4 órától. Ünnepeljetek velünk és Eszter királynővel, játsszátok végig a purimi vetélkedőket és versenyeket, nyerjetek egy szuper ajándékot a tombolán!