BZSH elnök: Pészach összeköt bennünket

2019. Április 19. / 09:01


BZSH elnök: Pészach összeköt bennünket

Ma este beköszönt Pészach, a kivonulás, az elkerülés ünnepe. Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének ünnepi köszöntőjét olvashatják.


Pészach, a zsidó szabadságünnep, az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulásra emlékezés azon ünnepek egyike, amelyek alkalmával a legintenzívebben, egyben legbensőségesebben élhetik meg kicsik és nagyon, idősek és fiatalok a zsidóságukat.

A Pészach első két napján megtartott széder hagyományosan családi körben került megtartásra, majd a háború után inkább közösségi ünneppé vált, a rendszerváltás után azonban ismét egyre markánsabban családi ünnep.

Boldoggá tesz, hogy évről-évre egyre több budapesti családban hangzik fel ilyenkor a má nistánó.

Akik közösségben ülik meg a szédert, tucatnyi különböző légkörű budapesti zsinagóga közül választhatják ki azt, amelyik érzelmileg, hangulatilag a legközelebb áll hozzájuk. A Budapesti Zsidó Hitközség által néhány nappal ezelőtt megnyitott kóser élelmiszerbolt hiánypótló szolgáltatásaival könnyebbé teszi a Pészach előírásainak megfelelő élelmiszerek, alapanyagok beszerzését.

Sokfélék, sokszínűek vagyunk

Máshogy gondolkodunk a világról, másként éljük meg a zsidóságunkat, de ugyanannak a közösségnek – melyet az Ö.rökkévaló erős kézzel és kinyújtott karral kivezetett a rabszolgaságból – vagyunk a tagjai, ugyanazon előírások szerint tartjuk a szédert, ugyanazt a maceszt fogyasztjuk, ugyanazokat a dalokat énekeljük Pészachkor.

A Pészách összeköt bennünket

A ma ránk köszöntő ünnep alkalmából minden zsidó honfitársamnak kóser Pészachot kívánok! Chág számeách!

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Újabb érzéketlen szoborállítás
2019. Szeptember 04. / 08:06

Újabb érzéketlen szoborállítás

Élet + forma
Pipadomborműben zongorázik tovább Seress Rezső
Élet + forma
Fuss, kocogj vagy sétálj velünk!
2019. Szeptember 09. / 13:22

Fuss, kocogj vagy sétálj velünk!

Kommentek