Nagykanizsa: Több mint 150 diák sétált együtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

2024. Április 17. / 18:51


Nagykanizsa: Több mint 150 diák sétált együtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

Megemlékezősétát tartottak kedden délelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Kanizsán. A budapesti Zachor Alapítvány kezdeményezésén több mint 150 diák vett részt, akik a Fő utcai zsinagógától indulva, egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével ismerhették meg a város fontosabb, zsidósághoz köthető helyszíneit. A kanizsa médiaház beszámolója az eseményről.

2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ehhez kapcsolódva a Nagykanizsai Zsidó Hitközség vasárnap közös sétával várta az emlékezőket, majd kedden a Zachor Alapítvánnyal karöltve, a kanizsai diákoknak szerveztek emléktúrát. A gyerekek megismerhették a zsidóság múltját, a fontosabb helyszíneket a városban, de a holokauszt túlélőinek visszaemlékezéseit is meghallgathatták. Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke hangsúlyozta, 80 év távlatából az emlékezés fontossága még inkább felértékelődik.

– Fontos, hogy emlékezzenek azokra a helyekre, ahol éltek ezek az emberek, ahonnan elvitték ezeket az embereket, ahol átélték a borzalmakat, ahol alkottak, ahol az utolsó napjaikat töltötték és kell arról is tudni, hogy mit hagytak itt ebben a városban – fogalmazott Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke.

nagykanizsa-cikk-2.png

A séta a Fő utcai zsinagógától indult, amit a diákok egy mobilalkalmazás segítségével járhattak végig. Szabó Ágnes, a Zachor Alaptvány nagykövete elmondta, az applikáción keresztül a gyerekek videóinterjúkat nézhettek meg, valamint azokhoz kapcsolódó feladatokat is megoldhattak.

– Ezek nem a háborús borzalmakról szólnak, hiszen a célunk az az, hogy a gyerekek emlékezzenek és a jövőjükhöz kapjanak olyan muníciót, amiből azt tudják megérteni és megélni, hogy ilyen borzalmakat soha többé nem élhet meg az emberiség. Azt véljük a Zachor Alapítványnál, hogy jövőnk csak úgy lehet, hogyha a jelenben emlékezünk a múltra és onnan megtanulva visszük tovább azokat a tudnivalókat – az iskolai zaklatást, a tagadást, a holokauszt tagadását –, amik felelős állampolgárokká teszik a gyerekeket – mondta el Szabó Ágnes.

(Kép: Kanizsa TV)(Kép: Kanizsa TV)

T.CS.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az ómerszámlálásról
Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Határon túl - Kárpátalja