A tenger szétválasztása – Jó Szombatot

2019. Január 18. / 13:32


A tenger szétválasztása – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:05 óra, a Szombat királynője 17:15 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Besáláh” (Mózes 2.13:17-17:16.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

A tenger szétválasztása: áldott a zsidók közti veszekedés

Ismerik a viccet a lakatlan szigeten két zsinagógát építő Kohnról? Az egyikbe jár, a másikba a lábát nem teszi be. Ezt a viccet először Rási meséli el a hetiszakasz kapcsán, amelyben a Vörös Tenger átengedi a Sínai-hegy felé ballagó zsidókat.

Rási szerint a zsoltár sorai: kettészabdalta a Vörös Tengert, mert végtelen a kegyelme”, arra utalnak, hogy a Kivonulás aktuális hetiszakaszában Isten nem kettő, több részre szabta szét a Vörös Tengert. Akkor, mondjuk, mindjárt 12-re, fűzi tovább a hagyomány, mivel ennyi törzse volt Izraelnek. Minden törzs külön úton vonult át a falként meredő vízoszlopok között, mindegyiküknek külön, falként meredő vízoszlopa volt.

Vagyis minden zsidónak jutott 11 olyan vizes ösvény, amelybe még a lábát se lett volna hajlandó betenni. Ha még a Fáraó elől menekülve is külön utakat akartak maguknak, nem lehetett túl nagy az egység Izraelben és ezt, úgy tűnik, az Örökkévaló támogatta, különben miért készített volna 12 vízösvényt a Sás-tengeren nekik?

De miért szereti Isten, ha a zsidói huzakodnak egymással? Mert a vita az igazság keresésnek legfontosabb útja, ahogy Isten mellett a vele egyetértő, nagy liberális filozófus, John Stuart Mill is mondta a szabadságról írott könyvében. Tudjuk, hogy Hillél és Sámmáj, a nagy korai rabbik és tanítványaik is folyton vitatkoztak, mígnem az Égi Hang leszólt közéjük: Ez is és az is az élő Isten szava. Hillélnek és Sámmájnak is külön útja volt Istenhez vezető útjukon, ahogy mindannyiunknak.

Isten Rási és a zsaidó hagyomány Biblia-értelmezése szerint a legnagyobb csodával, a Vörös-tenger szétválasztásával áldotta meg a veszekedést. Ennél erősebb kóserségi pecsétet nem kaphattuk volna, hogy csak nyúzzuk egymást.

De egyes-egyedül csak az igazságon szabad, vagy alkalomadtán talán kötelező is veszekedni, hatalmi pozíciókon, befolyáson, üzleten nem szabad. Csak az Ég üdvéért folytatott vita áldott, ahogy az Atyák Tanításaiban olvassuk.

Az, hogy irányzatokra szakadtunk, igenis nagyszerű: az a dolgunk, neológ, ortodox, konzervatív és reformzsidóknak, hogy olvassuk a Tórát és veszekedjünk rajta, menjünk a saját ösvényünkön és jussunk el együtt Istenhez. A vitatkozás útja csodákon át vezet a végső Ígéret felé, az, aki majd elhozza nekünk, jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek