A  szabadsághősök hite a Hanuka nagy csodája

2019. December 23. / 20:58


A szabadsághősök hite a Hanuka nagy csodája

Szerző: Kácsor Zsolt

Az emberekben rejlő hit tette lehetővé, hogy a több mint hetven évvel ezelőtt lezajlott vészkorszak után a zsidóságnak sikerült talpra állnia és újjáépítenie a közösségeket – mondta Yaakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az I. kerületi önkormányzat közös hanukai ünnepségén ma a budai várban. Rajta kívül beszédet mondott  V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, és Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója.


Több százan vettek részt a Mazsihisz és a Budavári Önkormányzat által a Hanuka alkalmából szervezett ünnepi gyertyagyújtáson ma a budai várban, ahol beszédet mondott és gyertyát gyújtott V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Jakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, végül tanítást mondott Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója. Az ünnepséget a Táncsics Mihály utcában tartották, annak a helynek a közvetlen közelében, ahol az I. Mátyás király uralkodása alatt épült nagy zsinagóga romjait rejti a föld. 

Az eseményen megjelent számos diplomáciai vezető, ott volt többek között az Egyesült Királyság, a Holland Királyság, Izrael, Románia és a Svéd Királyság nagykövete. Dag Hartelius svéd nagykövet és Iain Lindsay brit nagykövet a családjával együtt érkezett.

vár2.jpgV. Naszályi Márta polgármester

A Budavári Önkormányzat polgármester-asszonya, V. Naszályi Márta beszéde elején azt mondta, hogy nagy örömmel jött az ünnepségre, hiszen életében először vesz részt hanukai gyertyagyújtáson. A kerület vezetője méltatta a valaha itt állt templom jelentőségét, amely egykor Közép-Európa legnagyobb zsinagógája volt, s úgy fogalmazott: büszke rá, hogy a vallási sokszínűség jegyében a Budavári Önkormányzat most teret adhatott ennek az ünnepségnek.

vár3.jpgHeisler András, a Mazsihisz elnöke

Heisler András, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: mi, zsidók rendszeresen szimbólumokban gondolkodunk, így annak is szimbolikus jelentősége van, hogy az idei Hanukát olyan fontos, a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó helyszíneken ünnepelhetjük együtt, mint az ősi koronázó város, Székesfehérvár, vagy a magyar királyok által egykor lakott Buda vára. (Az elnök vasárnap a II. Székesfehérvári Zsidó Napok keretében vett részt egy ünnepi gyertyagyújtáson.) A magyar zsidóság ugyanis ezer szállal, mély gyökerekkel kötődik a magyar társadalomhoz és a magyar történelemhez – mondotta –, s közölte: ezt a szoros együttélést sem a politika, sem üzleti érdek, sem más szervezet névválasztása nem tudja lerombolni Magyarországon. Heisler András megköszönte a Budavári Önkormányzatnak az ünnepség megszervezéséhez nyújtott segítséget, a diplomáciai testületek nagy számú képviselőinek pedig a részvételt, majd felhívta a figyelmet arra: habár most a zsidóság nagy történelmi csodáját ünnepeljük, ne mulasszunk el odafigyelni azokra az apró emberi csodákra sem, így gyermekeink mosolyára vagy szeretteink kedvességére, amelyek csodálatossá varázsolják a mindennapokat. Heisler András a beszédét azzal zárta: szerte az országban nagyon sokan ünnepelhetjük most együtt a fény csodáját, ami azt jelzi, hogy a Mazsihisz által képviselt magyar neológia komoly támogatással és biztos jövővel bír. 

vár7.jpgKarácsony Gergely főpolgármester

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: Izrael és a zsidóság története a bizonyíték arra, hogy egy kis nép a legnagyobb eredményeket képes elérni, ha összefog. Mint mondta, vallási hovatartozástól függetlenül minden nemzet érti Hanuka üzenetét, hiszen az az ünnep az emberi kiállásról szól, arról, hogy időről-időre vannak emberek, akik kiállnak a hitükért, még akkor is, ha ez az életüket veszélyezteti. Karácsony Gergely azt mondta: el kell végezni az emlékezés munkáját, mert a magyarság és a zsidóság közös, gazdag múltja fájdalmas sebeket ejtett, ezzel őszintén szembe kell nézni, hiszen az őszinte szembenézés elengedhetetlen ahhoz, hogy a történelemből tanuljunk. A főpolgármester közölte: a szembenézés elengedhetetlenül azt mondatja ki velünk, hogy a vészkorszak magyar nemzeti történelmi tragédia, hiszen az velünk történt, és fájóan nagy részben mi magunk követtük el. „A fájdalmas múlt és a lehetőségekben gazdag közös jövő között a különbség mi magunk vagyunk, mi, akik nem vagyunk közömbösek, akik képesek vagyunk tanulni a történelemből, akik őszintén hiszünk a demokráciában, a szabadságban, az emberi méltóságban” – fogalmazott. A főpolgármester hangsúlyozta: a különbözőségeink nem gyöngítik, hanem erősítik a közösségeinket, erősítik a nemzetet, erősítik a városunkat, amely különleges sorsközösségbe sodort valamennyiünket, zsidókat és nem zsidókat, és ez nem más, mint a szabadság megőrzése. A fény csodájának ünnepe emlékeztessen minket arra – mondta –, hogy a világosság mindig legyőzi a sötétséget.

vár5.jpgYaakov Hadas-Handelsman nagykövet

Yaakov Hadas-Handelsman, Izrael új magyarországi nagykövete – aki a megbízólevelét az ünnepek után adja át a köztársasági elnöknek –, a beszédét  azzal kezdte: nagy megtiszteltetés számára, hogy éppen jókor, vagyis az ünnepi gyertyagyújtásra érkezett a magyar fővárosba. A diplomata a zsidóknak a görögök fölött aratott győzelmére, és a nyolc napon át kitartó olaj csodájára utalva azt mondta, hogy a zsidó szabadsághősöket fűtő hit a legfontosabb eleme a mostani ünnepnek. Az emberekben rejlő hit tette lehetővé azt is, hogy a több mint hetven évvel ezelőtt lezajlott vészkorszak után a zsidóságnak sikerült talpra állnia és újjáépítenie a közösségeket. Yaakov Hadas-Handelsman úgy fogalmazott: őszintén kívánom, hogy Hanuka csodája adjon nekünk reményt minden évben arra, hogy jobb jövőt építünk Magyarországon és Izraelben is.

vár6.jpgRadnóti Zoltán főrabbi (Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

Radnóti Zoltán főrabbi a tanítását azzal kezdte: a hanuka szónak két jelentése van, az egyik a fölavatás – hiszen a görögök ellen vívott győztes szabadságharc után újra föl kellett avatni a jeruzsálemi szentélyt –, a másik jelentés pedig a lelki megnyugvás. E kettős jelentés jegyében mindenkinek meg kell értenie, hogy Európának nincs közösebb ünnepe a Hanukánál – mondta. A főrabbi úgy fogalmazott: habár különbözőek vagyunk, az értékeink közösek, hiszen képesek vagyunk együtt dolgozni egy jobb, boldogabb, nyugodtabb világért.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma lett 80 éves Paul Simon  – Mazal Tov!
2021. Október 13. / 16:10

Ma lett 80 éves Paul Simon – Mazal Tov!

Közélet
Ismét dr. Schiffer János lett a NÜB elnöke

Kommentek