Régészeti meglepetés: kétezer éves sziklalakást tártak fel Jeruzsálemben

2020. Május 19. / 13:51


Régészeti meglepetés: kétezer éves sziklalakást tártak fel Jeruzsálemben

Egy három szobás, kétezer évvel ezelőtt kőbe vájt alagsori helyiséget tártak fel a régészek a jeruzsélemi Fal közelében. Először azt feltételezték, hogy rejtekhely vagy terménytároló lehetett, de mostanra kiderült: nagy valószínűséggel egy „antik szuterénről" van szó, ahol emberek éltek. 


Egyedülálló régészeti felfedezésről számolt be ma Barak Monnickendam-Givon (címlapképünkön), az Izraeli Ókorkutatási Hatóság (Israel Antiquity Authority) egyik vezetője:  a Fal közelében egy hagyományos ókori mozaikpadlós épület maradványai alatt találtak egy másik szintet, amely a Második Szentély korából való. A három szobás, kőbe vágott helyiségben olajmécsesek és egyéb használati tárgyak voltak.

A régészek először azt feltételezték, hogy a helyi lakosok a római légiók elleni védekezés gyanánt vájták a „szuterént", vagy esetleg terményeket tartottak benne, de mostanra inkább az a valószínűbb magyarázat, hogy nem rejtekhely, s nem is kamra volt, hanem egy ókori lakás. 

A régészeket az a kérdés ejti zavarba, hogy mivel Jeruzsálemben kétezer éve ugyanolyan drága volt építkezni, mint manapság, a helyiséget megrendelőknek vajon miért érhette meg az az óriási erőfeszítés, amelynek árán a három szobát a sziklába vájták?

(Fotó: Janiv Berman/Israel Antiquities Authority)

A The Times of Israel cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek