Micsoda találmány! Olyan, mint a Waze, csak temetőkben kell használni

2020. Január 12. / 17:09


Micsoda találmány! Olyan, mint a Waze, csak temetőkben kell használni

Leleményes vállalkozók arra építettek startupot, hogy vannak, akik nehezen igazodnak el a sírok között, vagy túl messze laknak szeretteik nyughelyétől. Kézenfekvő, hogy éppen zsidóknak jutott eszükbe ez az ötlet, hiszen sok zsidó temetőben nem könnyű eligazodni, sem nálunk, sem Izraelben. Az alkalmazás egyelőre csak Izraelben működik, de idehaza is hasznos lenne.


A Gravez egy – egyelőre az izraeli zsidó temetőkhöz – fejlesztett navigációs alkalmazás. A név is erre utal, hiszen az nem más, mint az angol graves (sírok) szó afféle alternatív helyesírással, illetve a szintén izraeli navigációs app, az időközben a Google által felvásárolt Waze neve is belelátható. A munkához drónnal készült légi fotókat, GPS-adatokat is felhasználnak, és persze a temetői nyilvántartások bejegyzéseit is. Az app megmutatja a vízvételi helyeket és a parkolókat, látható továbbá, hogy merre lehet kerekesszékkel közlekedni. 

Guy Liany és Israel Gold 2017-ben alapított cége ma már 12 embert foglalkoztat, és 1,3 millió sírt térképezett fel, vagyis az izraeli nyughelyek 40 százalékát. Az app  ingyenes, szeptemberi bevezetése óta 35 ezren töltötték le. A funkciók egy része a szolgáltatás weboldalán is elérhető .

Az app segítségével kikereshető egy temetés megrendelésekor, hogy hol van még szabad hely valamelyik hozzátartozó sírjának közelében. Aki pedig nem tudja, merre van eltemetve valamelyik rokona, annak nem kell az összes temetkezési vállalatot végigkérdeznie, elég az alkalmazásból kikeresnie az adatokat. Az app annyira hasznosnak bizonyult, hogy már a temetői dolgozók is használják a tájékozódáshoz.

A két vállalkozó azt tervezi, hogy az idén az összes izraeli sír bekerül az alkalmazásba, s további szolgáltatásokat építenek az alkalmazásba: összekötnék a rendszert a helyi árusokkal, szolgáltatókkal.  Az alkalmazás iránt már külföldről is érdeklődnek: hollandiai és franciaországi zsidó temetők tervezik a megrendelni a feltérképezést. 

(Címlapkép: Yang Jing – Unsplash.com)

(A HVG cikke nyomán.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek