Az izraeli innováció visszavág: feltalálták az öngyógyító bioüveget

2024. Július 01. / 09:41


Az izraeli innováció visszavág: feltalálták az öngyógyító bioüveget

A Tel-Avivi Egyetem kutatói feltalálták az öngyógyító „biológiai üveget”, amely forradalmasíthatja az optikát, a műholdas kommunikációt, a távérzékelő rendszereket és az orvosbiológiát. Sokkal átlátszóbb, mint az igazi üveg, de igen kemény, ráadásul energiatakarékos, mert az előállításához nem kell magas hő, és ha megreped, akkor vízzel forrasztja össze saját magát.

A The Jerusalem Post írása szerint a Tel-Avivi Egyetemen olyan új típusú üveget sikerült létrehozni, ami víz érintésére azonnal összeáll. A felfedezés drámaian megváltoztathat számos iparágat az eszközök fenntarthatósága és költségei szempontjából. A kutatást Gal Finkelstein-Zuta PhD-hallgató és Ehud Gazit professzor végezte, az eredményeket a Nature című rangos tudományos folyóiratban tették közzé. 

Mint azt Gazit professzor elmagyarázta: laboratóriumukban a biológiai konvergenciát kutatják, ami azt jelenti, hogy a természet lenyűgöző tulajdonságait használják fel innovatív anyagok létrehozására. Munkájukban a fehérjék építőköveinek tekinthető aminosavak sorrendjét vizsgálták, mivel az aminosavak és peptidek természetüknél fogva összekapcsolódnak és rendezett, ismétlődő szerkezeteket alkotnak.

– Legutóbbi kutatásunk során egyedülálló peptidre bukkantunk, amely minden eddigi ismeretünkkel ellentétesen  viselkedik: nem rendezett mintázatot hoz létre, hanem  az üvegre jellemző, amorf, rendezetlen formát. Vizes oldat elpárologtatásával létejövp, spontán molekuláris üveget képez  szobahőmérsékleten – mondta a kutató.

Az izraeli tudósok által léterehozott molekuláris üveg nagyon különleges anyag. Egyrészt igen kemény, másrészt sokkal átlátszóbb, mint a hagyományos üveg, harmadrészt annyira erős ragasztó tulajdonságai vannak, hogy különböző üvegeket lehet vele összeragasztani, ugyanakkor a benne keletkezett repedéseket is képes kijavítani. És mindezt egyetlen peptidből, egy apró fehérjedarabból nyerték ki.

A The Jerusalem Post cikke alapján. Fotó: Tel-Avivi Egyetem

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael védelmében
Új rovat a honlapunkon: Izrael védelmében