A holokauszt-emlékezet európaizálódása, avagy a közvetlen felelősség problémája

2020. Január 05. / 10:01


A holokauszt-emlékezet európaizálódása, avagy a közvetlen felelősség problémája

A 2000 folyóirat legfrissebb, a múlt év végén megjelent száma figyelemreméltó tanulmányt közöl Laczó Ferenc történésztől, a Maastrichti Egyetem adjunktusától, aki új fogalmak bevezetésére tesz kísérletet. Szerinte előrelépést jelentene, ha nem elsődleges és másodlagos felelősséget említenénk, hanem azt mondanánk: Németországot kiemelkedő, míg szövetségeseit és csatlósait közvetlen felelősség terheli.


Laczó Ferenc A holokauszt-emlékezet európaizálódása című írásában azt írja, hogy a holokauszt ideológiailag motivált, nagyfokú szisztematikussággal végrehajtott, s gyakorlatilag összeurópai program volt, a földrajzi kiterjedtsége szinte tökéletesen lefedi a mai Európai Unió területét. Ennek következtében a holokauszt-emlékezet európaizálódása az elmúlt évtizedekben olyan időszakban kezdődött meg, amikor Európában már alig voltak zsidók, sőt, a fontosabb holokauszt-kutató és emlékezeti intézmények is Európán kívül működnek.

A német újraegyesítés után azonban a németek és a közép-kelet-európaiak között zajló interakciók a szerző szerint alapvetően megváltoztatták a holokausztra vonatkozó nézeteinket. Ennek egyik legfőbb eredménye a zsidóellenes népírtás képének európaizálódása volt, ugyanakkor a holokausztért viselt európai felelősségre vonatkozó diskurzus csak viszonylag szűk körben terjedt el.

Mint írja, valódi előrelépést jelentene, ha kevéssé hierarchikus perspektívát használnánk, így a német felelősség abszolút elsőbbségét és más országok másodlagos felelősségét arra a perspektívára cserélnénk, amely a németek kiemelkedő felelősségét, míg a szövetségesek és csatlósaik közvetlen felelősségét hangsúlyozná. E finom áthangolás a történész szerint hatalmas előrelépést jelentene a holokauszt-emlékezet európaizálódása szempontjából.

A teljes cikk elolvasható a 2000 című folyóirat 2019. 8. számában (3-15. o.).

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek