Ma volna 90 éves Lorin Maazel, a zsidó csodagyerekből lett világhírű karmester

2020. Március 06. / 08:33


Ma volna 90 éves Lorin Maazel, a zsidó csodagyerekből lett világhírű karmester

Lorin Maazel 1930. március 6-án született orosz-ukrán gyökerű amerikai zsidók gyermekeként Párizsban, nincs mit rajta csodálkozni, hogy hét nyelven beszélő világpolgár lett belőle. Csodagyerekként kezdte: 8 éves volt, amikor elvezenyelte Schubert befejezetlen szimfóniáját. A 2014-ben meghalt Mestert a világ egyik legnagyobb karmestereként tartják számon, igaz, hegedűművészként és zeneszerzőként is jelentőset alkotott.  


Lorin Maazel a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben született orosz-ukrán gyökerű amerikai zsidó családban. Nagyapja Isaac Maazel (1873-1925) volt, aki az ukrajnai Poltavából indulva lett a Metropolitan Opera első hegedűse. A 106 éves korában meghalt édesapja, Lincoln Maazel (1903–2009) szintén muzsikus volt, továbbá  énekes, színész és zongoratanár is, míg édesanyjában, Marion „Marie" Shulman Maazelben (1894–1992) a pittsburgh-i ifjúsági szimfonikus zenekar megalapítóját tisztelhetjük. 

Ilyen muzikális családi háttérrel nem csoda, ha csodagyerek lesz az emberből: Lorin az első karmesterleckéjét hét évesen vette, 1938-ban – 8 évesen – már közönség előtt vezényelt nagyzenekart, 1941-ben pedig (azaz 11 évesen) az NBC Szimfonikus Zenekarát vezényelte élőben a rádióban. 

Mindössze 30 éves volt, amikor – elsőként az amerikai karmesterek közül – a Bayreuthi Festspielhausban a Lohengrin, később a Ring dirigenseként bemutatkozott. Pályafutása során többek között a Berlini Német Operát, a Bécsi Állami Operaházat és a New York-i Filharmonikusokat is vezényelte, fellépett az edinburgh-i, a luzerni és a salzburgi zenei fesztiválon, valamint a világ legnagyobb operaházaiban is. 

Lorin Maazel már fiatalkorától rendszeresen föllépett Budapesten is, hallhattuk a Philharmonia Zenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a New York-i Filharmonikusok és a Bécsi Filharmonikusok élén. 2000-ben Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki.

2014-ben bekövetkezett halála után a világ legjelentősebb komolyzenei intézményei, együttesei máltatták. A milánói Scala azt írta: „A legendás karmesterek azon nemzedékéhez tartozott, akik előtt semmi sem tűnt lehetetlennek". 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Meghalt Győrffy Miklós újságíró, egyetemi tanár
Mazsihisz hírek
Változik a nyitvatartási rend a Kozma utcai temetőben

Kommentek