Ma volna 90 éves Lorin Maazel, a zsidó csodagyerekből lett világhírű karmester

2020. Március 06. / 08:33


Ma volna 90 éves Lorin Maazel, a zsidó csodagyerekből lett világhírű karmester

Lorin Maazel 1930. március 6-án született orosz-ukrán gyökerű amerikai zsidók gyermekeként Párizsban, nincs mit rajta csodálkozni, hogy hét nyelven beszélő világpolgár lett belőle. Csodagyerekként kezdte: 8 éves volt, amikor elvezenyelte Schubert befejezetlen szimfóniáját. A 2014-ben meghalt Mestert a világ egyik legnagyobb karmestereként tartják számon, igaz, hegedűművészként és zeneszerzőként is jelentőset alkotott.  


Lorin Maazel a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben született orosz-ukrán gyökerű amerikai zsidó családban. Nagyapja Isaac Maazel (1873-1925) volt, aki az ukrajnai Poltavából indulva lett a Metropolitan Opera első hegedűse. A 106 éves korában meghalt édesapja, Lincoln Maazel (1903–2009) szintén muzsikus volt, továbbá  énekes, színész és zongoratanár is, míg édesanyjában, Marion „Marie" Shulman Maazelben (1894–1992) a pittsburgh-i ifjúsági szimfonikus zenekar megalapítóját tisztelhetjük. 

Ilyen muzikális családi háttérrel nem csoda, ha csodagyerek lesz az emberből: Lorin az első karmesterleckéjét hét évesen vette, 1938-ban – 8 évesen – már közönség előtt vezényelt nagyzenekart, 1941-ben pedig (azaz 11 évesen) az NBC Szimfonikus Zenekarát vezényelte élőben a rádióban. 

Mindössze 30 éves volt, amikor – elsőként az amerikai karmesterek közül – a Bayreuthi Festspielhausban a Lohengrin, később a Ring dirigenseként bemutatkozott. Pályafutása során többek között a Berlini Német Operát, a Bécsi Állami Operaházat és a New York-i Filharmonikusokat is vezényelte, fellépett az edinburgh-i, a luzerni és a salzburgi zenei fesztiválon, valamint a világ legnagyobb operaházaiban is. 

Lorin Maazel már fiatalkorától rendszeresen föllépett Budapesten is, hallhattuk a Philharmonia Zenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a New York-i Filharmonikusok és a Bécsi Filharmonikusok élén. 2000-ben Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki.

2014-ben bekövetkezett halála után a világ legjelentősebb komolyzenei intézményei, együttesei máltatták. A milánói Scala azt írta: „A legendás karmesterek azon nemzedékéhez tartozott, akik előtt semmi sem tűnt lehetetlennek". 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek