Ma volna 75 éves Székhelyi József színművész

2021. November 24. / 15:40


Ma volna 75 éves Székhelyi József színművész

A három évvel ezelőtt meghalt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész ma töltötte volna be 75. életévét. Jellegzetes figurája hiányzik a színpadról, különlegesen reszelős hangja hiányzik az éterből, ő maga pedig, aki büszkén vállalta zsidóságát, fájdalmasan hiányzik a művészeti életből. 


A hozzá hasonló, nagy művészeket „karakterszínésznek” szokás hívni, aminek nemcsak az az oka, hogy a hozzá hasonló nagy művészek a színpadon is karakteresek, hanem az is, hogy az ilyen emberek a magán- és közéletben is különlegesek. Székhelyi József ebből a szempontból tökéletes karakterszínész volt: azonnal felismerhető hang, kitörölhetetlen nyomot hagyó arc, s nem utolsó sorban jellegzetes, mindig szomorkás-nevetős tekintet jellemezte. 

Igaz, a  nagyközönség számára elsősorban színész volt: Budapesten játszott a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Arizona Színházban, vidéken a kecskeméti Katona József Színházban és a Petőfi Színházban, Szegeden pedig 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Mi is volt annak a szeretetnek a titka, ami megnyilvánult feléje és ami áradt belőle? 

Talán az: mindig érezhető volt benne valami többlet abból a földöntúli tudásból, aminek csak ezen a földön lehet értelmet adni. Bölcs volt, nemcsak okos. Derűs volt, de nem jókedvű. Rezignált volt, de tudott nevetni. Igen, éppen olyan volt, mint egy közép-kelet-európai zsidó kispolgár, akit már a születése előtt nevelni próbál a történelem. Testét Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben helyezték örök nyugalomra, de mindaz, amiért szerettük, itt marad velünk és bennünk, míg emléke és emlékezete él.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek