Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező

2024. Június 19. / 11:47


Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező

Az MTVA M5 Kulturális csatornája 2019. június 19-én műsorváltozást jelentett be, ugyanis azon a napon hunyt el a magyar televíziózás történetének egyik legjelentősebb alkotója: Horváth Ádám. A tévénézők körében hatalmas népszerűségnek örvendő, számos állami díjjal kitüntetett rendező olyan magyar zsidó családból származott, amelynek – hozzá hasonlóan – nem is egy tagja örökre beírta magát a magyar kultúra történetébe.

Az 1930-ban született Horváth Ádámot már azelőtt országszerte ismertté tette a tévéfilmes munkássága, hogy az 1980-as évek közepén elindult volna Magyarország első televíziós ,,szappanoperája", a Szomszédok, amely egészen hihetetlen sikert aratott. A dologban az a szép, hogy habár a Szomszédok célzottan és tudatosan az úgynevezett „tömegeket" ízlésére fókuszált, maga Horváth Ádám, a Magyar Televízió  örökös tagja elképesztő műveltséggel bíró, kulturális értelemben véve elitcsaládból származó alkotó volt. S legyünk rá büszkék, hogy Horváth Ádám magyar zsidó családban született. A dédapját Vészi Józsefnek , a nagyapját Molnár Ferencnek , az édesanyját Sárközi (Molnár) Mártának hívták,  de a szűkebb és tágabb család tagjai is írók, költők, zeneszerzők, operaénekesek, rendezők. 

Horváth Ádám rendezett tévéfilmeket, portréműsorokat, zenés összeállításokat, kabarét, szórakoztató előadásokat, azaz szinte az összes műfajban megcsillantotta nem akármilyen tehetségét. De az 1980-as években jó érzékkel látta meg: a világ a szinte végeérhetetlen hosszúságú sorozatok felé halad, ami alapvetően alakítja át a televíziózást. Korábban is futottak népszerű sorozatok, de azok limitált epizódszámmal mentek, a Szomszédok azonban hosszú éveken át beköltöztek a magyar családok otthonaiba. A sorozat színészei országszerte ismertté váltak, és ma is akktív alkotói a magyar tévézésnek, a Szomszédok egyes epizódjaiban elhangzott bölcsességek pedig vissza-visszatérő elemei a mai internetes mémkultúrának. Azaz: szállóigék. Kell-e ennél nagyobb elismerés?

A halálának ötödik évfordulóján emlékezzünk Horváth Ádámra szeretettel!

Illusztráció: M5/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről
2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről